2020: l’activisme ecologista és més necessari que mai!

Penjat el 9 de gener de 2020, per Adenc

Arrenquem el 2020 carregats d’energia!

Després d’uns dies de vacances, l’ADENC inicia el nou any més activa i amb molts més reptes. 

L’inici d’aquesta nova dècada presenta un panorama marcat per una sèrie de catàstrofes derivades de la crisi ecològica actual. Iniciem l’any amb uns incendis sense precedent a Austràlia amb uns 10 milions d’hectàrees arrasades pel foc, provocant una crisi humana i ambiental desoladora, o també les  grans inundacions a Indonèsia, fenòmens extrems que cada cop seran més freqüents si no som capaços de mitigar l’escalfament global del planeta. 

A més a més, venim d’un any 2019 marcat pels incendis a Sibèria, a l’Àfrica, a l’Amazones, també a les illes Canàries, entre d’altres problemàtiques ambientals arreu del planeta, acompanyades de la desaparició massiva d’espècies, que pot marcar aquest segle com el de la Sisena Gran Extinció. Davant d’aquest panorama, ara més que mai és necessari que la població s’impliqui i s’organitzi amb l’activisme ecologista, ja que tal i com s’ha demostrat en la farsa de la COP25, les institucions públiques no contemplen la crisi climàtica com a una prioritat i  són totalment incapaces de resoldre la problemàtica. 

Pel que pertoca a l’ADENC, el propòsit pel nou any és continuar amb l’acció local per tal de combatre la greu crisi climàtica i de biodiversitat global a nivell territorial. El Vallès no és lliure de totes les males pràctiques que es duen a terme sistemàticament i que estan duent els ecosistemes a la catàstrofe: infraestructures innecessàries, abocaments il·legals, com el de Can Carerac, fragmentació del territori, degradació dels ecosistemes fluvials, com la catàstrofe recent al riu Besòs, etc.  

Alguns exemples clars d’aquesta preocupació són l’aposta de l’Ajuntament de Sabadell i de l’Ajuntament de Terrassa per infraestructures com el 4rt Cinturó que l’únic que pot generar són problemes de degradació i fragmentació del territori, increment de l’ús del vehicle privat motoritzat i l’augment de contaminació atmosfèrica. L’Ajuntament de Sabadell per la seva banda, aposta per l’increment del transport privat al centre històric de la ciutat, amb la idea d’obrir el nou aparcament de vehicles del passeig Manresa, proposta contrària a qualsevol planejament lògic i intel·ligent que vulgui convertir en zona de vianants els carrers del centre de la ciutat, per tal de millorar-ne la qualitat de l’aire i incentivar l’ús del transport públic. Vistos els interessos dels dos ajuntaments de les ciutats més grans de la comarca, considerem que les declaracions sobre la Emergència Climàtica i la Revolució Verda, responen a la tendència dels polítics d’arreu a fer un rentat de cara (greenwashing) gratuït mitjançant conceptes buits, sense cap voluntat de canvi. 

És per tots aquests motius que l’ADENC fem una crida a tot el suport, la participació i el voluntariat durant el 2020 i els propers anys en tots els nostres projectes, activitats i campanyes, que a partir de l’acció, l’educació i la divulgació pretenem defensar la natura i el territori.

Aquest 2020 el calendari de l’ADENC està replet d’activitats de diferents temàtiques i amb algunes novetats!  Seguim també amb el projecte “Vivim, Respirem, Replantegem Sabadell” amb un cicle d’activitats i tallers oberts a tota la ciutadania, des de jornades de jocs de taula naturalistes, tallers per millorar la biodiversitat urbana, sortides naturalistes, ciència ciutadana i molt més! A més a més, aquest any iniciem el projecte  amb l’Escola Joan Maragall, l’Escola Can Deu, l’Institut Ca n’Oriac i l’Associació ETHOS. Amb la comunitat educativa i les entitats socials treballarem conjuntament per millorar els entorns escolars i espais urbans de Sabadell.

També serà un any en que el grup Fes Reviure el Riu Ripoll organitzarà presentacions del projecte obertes a la ciutadania perquè tothom conegui el que s’ha fet en aquests 10 anys de custòdia del riu Ripoll i s’animi a participar en el projecte! Hi haurà també jornades de voluntariat per l’extracció de vegetació invasora, plantades populars i la Festa del Riu que és celebrarà el 21 de març de 2020. 

Les sortides d’observació d’ocells es mantenen tota la temporada i aquest any visitarem els Aiguamolls de l’Empordà, la Vall d’Horta i el Torrent del Galí i, també organitzarem sortides d’ornitologia en entorns urbans i periurbans, com al Parc Catalunya de Sabadell o el Parc Grípia-Ribatallada. 

Les activitats de botànica amb el grup de l’Esbarzer, també tenen un paper destacat en el programa amb diferents sortides, a més a més, aquest any organitzem conjuntament amb Flora Catalana una presentació al Casal Pere IV sobre “Aerobiologia i palinologia” el proper dissabte 25 de gener.  

Els interessats en els insectes compteu també amb una sortida dedicada a les papallones, que aquest any ens portarà a la comarca del Moianès i també,  en el marc del projecte Vivim, Respirem, Replantegem Sabadell organitzarem una sortida de papallones urbanes. 

Les sortides naturalistes es conclouen amb una sortida de cap de setmana a la Cerdanya, “Tocats de l’ala”.  Les activitats són obertes a tot el públic i si consulteu l’agenda publicada al nostre web, podreu veure que algunes d’elles també són adequades per persones amb mobilitat reduïda, deficiències visuals i també adequades a un públic familiar. Es requereix inscripció prèvia per a totes.

Aquests programa d’activitats es desenvolupa amb el suport dels ajuntaments de Sabadell i Terrassa.