Anellaments del 24 de febrer i el 10 de març al riu Ripoll

Penjat el 12 de març de 2018, per David López Bosch

Aquest 2018 hem començat les jornades d’anellament al riu Ripoll de forma molt precipitada. La primera es va haver d’anul·lar per indisposició del nostre anellador Marcelo Brongo, i les dues següents s’han realitzat molt seguides, una el dia 24 de febrer i la segona aquest dissabte 10 de març. A més, aquest any els anellaments s’han programat els dissabtes al matí, per a veure si així a la gent li va millor apuntar-s’hi. El Marcelo, va ser assistit a ambdues jornades pel Xavier Jordà i el David López.

La jornada del dia 24 de febrer va ser una de les més fredes que mai s’havien fet al Ripoll. Vam començar estant a -2ºC i fins que el Sol no havia pujat força, els anelladors no van tornar a notar-se els dits dels peus. El fred va fer que a les primeres passades per anar a revisar les xarxes s’hi hagués d’anar per feina, per evitar que cap dels ocells patís una hipotèrmia. Ja a la primera passada, un grup de tres mallerengues blaves s’havien fet un bon embolic a la xarxa, pel qual el Marcelo va decidir tallar part d’aquesta per a poder alliberar els ocells de pressa. El benestar dels ocells és sempre el primer!

Anellaments del 24 de febrer i el 10 de març al riu Ripoll

Mallerenga blava (Cyanistes caeruleus). Foto de David López.

El fred també feia que les mans dels anelladors no estiguessin al 100%! Un mascle de merla es va escapar abans de poder mesurar-li la PR3 (la tercera primària, una mesura estàndard durant els anellaments) i un rossinyol bord que ni es va poder anellar. Cal destacar, que es va tornar a anellar una femella de tallarol capnegre amb plomatge tipus mascle (amb el cap completament negre), una rara variant de l’espècie, molt fàcilment confusible amb un mascle.

Anellaments del 24 de febrer i el 10 de març al riu Ripoll

Femella de tallarol capnegre (Sylvia melanocephala) amb coloració de mascle. Foto de David López.

Com sol passar, la primera passada va ser la més fructífera. Aquell dia es van anellar un total de 28 ocells, amb força nombre de controls (ocells que ja han estat anellats prèviament), 7 en total entre mosquiters, tallarols i mallerengues i un tord. Pel que es veu de les dades obtingudes dels últims anys, sembla ser que al Ripoll hi ha una població força estable de mosquiters comuns hivernants!

La segona jornada de l’any es va dur a terme sota condicions més benignes, després de la nevada sembla que la primavera ja comença a treure el cap! La primera passada va ser especialment intensa; 22 ocells van caure a les 8 del matí, quasi tants com a tota la jornada anterior!

Anellaments del 24 de febrer i el 10 de març al riu Ripoll

Pitroig (Erithacus rubecula). Foto de Mireia Calvet.

Un dels ocells que van caure a primera hora va ser una garsa, un ocell intel·ligent i molt abundant en ambients humanitzats que rarament es deixa atrapar a les xarxes. Així doncs, es va poder gaudir de la coloració blava-verdosa d’aquest ocell que, tal com va explicar en Marcelo, no es deu a la presència de pigments, sinó que es tracta d’una coloració estructural (molts dels colors blaus dels ocells es deuen a microestructures de les plomes que reflexen la llum blava)!

Anellaments del 24 de febrer i el 10 de març al riu Ripoll

Garsa (Pica pica). Foto de Mireia Calvet.

L’ocell més anellat de la jornada va ser el tallarol de casquet, amb un total de 16 ocells anellats(2 controls), seguit del pinsà comú amb 5 femelles anellades (1 control), i la mallerenga cuallarga (3 controls), el mosquiter comú i el tallarol capnegre, amb 3 exemplars cadascun. Es van anellar també dos exemplars de pit roig i mallerenga carbonera (1 i 2 controls respectivament) i 1 exemplar de rossinyol bord i mallerenga blava (aquesta última control també). D’aquesta jornada també cal destacar el blauet i el pardal xarrec.

Anellaments del 24 de febrer i el 10 de març al riu Ripoll

Blauet (Alcedo atthis). Foto de David López.

Durant la jornada, també vam parlar amb un pagès dels horts de la zona. Aquest, ens va comentar que vàries persones han vist a gent que ve a la zona a caçar ànecs i d’altres que es dediquen a la captura de fringíl·lids (pinsans, caderneres, etc…). Probablement sigui per això que caiguin tants pocs fringíl·lids a les xarxes, i que els pocs que hi cauen són quasi tots femelles. Recordem a tothom que la captura de fringíl·lids salvatges és il·legal i, desde l’ADENC, la descoratgem completament…

Anellaments del 24 de febrer i el 10 de març al riu Ripoll

Pinsà vulgar (Fringilla coelebs). Foto de David López.

La pròxima jornada d’anellament serà el dia 7 d’abril. Si t’hi vols apuntar pots fer-ho a través d’aquest enllaç!