116
dijous
27 d'abril
2006
 
logo aeec

butlletí electrònic de la federació Ecologistes de Catalunya

aeec@pangea.org
http://aeec.pangea.org/Notícies
Campanya Tanquem les nuclears!Nombroses associacions, sindicats i grups europeus han iniciat una campanya de petició dins de la Unió Europea. L’objectiu és aplegar un milió de signatures des del 26 d’abril del 2004 fins l'octubre de 2005 per demanar:

- aturar o impedir la construcció de nous reactors i instal·lacions nuclears en el si de la Unió Europea
- llançar un pla de sortida de l’energia nuclear a nivell de tota la Unió Europea
- invertir massivament en l’estalvi d’energia i en el desenvolupament de les energies renovables
- revocar el tractat d’EURATOM que finança massivament l’energia nuclear a Europa, mitjançant fons públics.

Si vols donar-hi suport
signa aquí.
ENERGIA
· Els morts per Txernòbil superen ja la xifra de 200.000 i se'n preveuen 93.000 més per càncer

RESIDUS
· El GOB reclama un pla de residus tòxics i perillosos
· El projecte de planta a St. Pere de Torelló segueix essent sobredimensionat

BIODIVERSITAT I ESPAIS NATURALS
· Petició de nova línia d'investigació per determinar les causes de l'incendi de Vandellòs-Hospitalet de l'Infant
· Actes revindicatius en contra dels transgènics

URBANISME I TERRITORI
· El Ministeri no fa complir la Llei de costes en el cas de la piscina de Pedro J. Ramírez
· L'Ajuntament de Banyoles rebutja la major part d'al·legacions presentades al Pla Parcial UP8
· ADENC, Cànem i Unió de Pagesos hem presentat un contenciós administratiu contra el Pla Director Urbanístic de Gallecs
· Ressucitem el Pla Director o l'Empordà morirà
· Propostes a l'Avanç del PGOU de Maó
xerrades i actes informatius
cursos i jornades
sortides
concentracions i actes reivindicatius altres activitats
· Energia solar a l’abast de tothom
· Activitats als Muntanyans de Torredembarra

· I Jornades de botànica a Menorca

· Energia solar aplicada a un habitatge unifamiliar

· Pomades i ungüents
· Sortides en bici

· Massa crítica als Països Catalans

· Vetllada amb teatre i música pel malauradament difunt Pla Director de l’Empordà· VI Marató Ornitològica

· Barraca de la IAEDEN a les festes de Figueres

· Campaments d'estiu de la IAEDEN


Els continguts del butlletí de la federació Ecologistes de Catalunya es poden reproduir sempre que es faci constar la font de l'article. Si teniu informacions que voleu que difonguem al butlletí feu-nos-les arribar a aeec@pangea.org . Els articles i notícies no són necessàriament d'entitats de la federació.

Si heu rebut aquest butlletí sense haver-lo demanat i us voleu donar de baixa de la llista de distribució, envieu un missatge a l'entitat que us l'ha enviat.

Podeu trobar els números anteriors del butlletí a: http://aeec.pangea.org/


NOTÍCIES


Els morts per Txernòbil superen ja la xifra de 200.000 i se'n preveuen 93.000 més per càncer 18/04/06
tornar a l'índex
Presentació de l'informe de Greenpeace "La catàstrofe de Txernòbil. Conseqüències en la salut humana" 

L'organització denuncia que l'OIEAi la OMS  van subestimar les conseqüències de l'accident

Un nou informe de Greenpeace en el qual han participat prop de 60 experts científics de tot el món (1), denuncia les mentides de l'Organisme Internacional per a l'Energia Atòmica (OIEA) i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre els efectes de l'accident nuclear més important de la història.

"El món científic ha demostrat que l'OIEA ha intentat subestimar els impactes sobre la salut humana causats per la catàstrofe de Txernòbil. Greenpeace considera lamentable que l'afany dl'OIEAper beneficiar a la indústria nuclear es faci a costa del patiment de milions de persones afectades per la radioactivitat de Txernòbil", ha declarat Juan López de Uralde, director executiu de Greenpeace Espanya.

Aquest informe de Greenpeace, que inclou diversos estudis, a més d'informació, en part inèdita, d'altres investigacions, reflecteix que, malgrat que encara existeixin moltes incerteses sobre les conseqüències completes del desastre de Txernòbil, les dades que ja es coneixen demostren l'alt cost per a la vida humana d'aquest accident nuclear.

Un important estudi (inclòs en l'informe), conclou que ja s'han produït 200.000 víctimes mortals per culpa de Txernòbil a les tres repúbliques ex-soviètiques. Segons l'informe, en els últims 15 anys s'haurien produït 60.000 morts a Rússia atribuïbles a l'accident de Txernòbil i s'estima que el total de les pèrdues de vides a Ucraïna i Bielorússia podria ser d'unes altres 140.000 (2).

A més, en un informe del Centre Independent d'Avaluació Mediambiental de l'Acadèmia Russa de la Ciència, basat en dades estadístiques del Centre Nacional d'Estadística sobre el Càncer de Bielorússia i Ucraïna, preveu que a tot el món es produiran pròximament uns altres 270.000 càncers, dels quals 93.000 mortals, a causa de Txernòbil(3).

"L'accident de Txernòbil va demostrar la perillositat de l'energia nuclear i la seva potencialitat catastròfica per a la salut humana i el medi ambient. No és possible plantejar un nou model energètic que doni cabuda a l'energia nuclear, sense considerar prèviament i en profunditat les conseqüències que encara estem pagant per l'accident de Txernòbil", ha declarat Carlos Bravo, responsable de la campanya d'energia nuclear de Greenpeace Espanya.

El conjunt de dades incloses en l'informe proporciona una àmplia visió de la situació actual dels impactes sobre la salut de Txernòbil i conclou que la radiació alliberada per la catàstrofe ha tingut, a més de l'impacte del càncer, altres efectes devastadors en la salut dels supervivents: danys dels sistemes immunològic i endocrí, acceleració de l'envelliment, trastorns cardiovasculars i de l'aparell circulatori, trastorns psicològics, aberracions cromosòmiques i augment de les deformacions en fetus i en nens.

A banda de l'impacte directe de la radiació, la salut de la població bielorrusa, ucraniana i russa s'ha vist seriosament afectada per una sèrie de danys soci-econòmics causats per la pèrdua de les àrees agrícoles, els reallotjaments forçats d'unes 350.000 persones, la crisi econòmica i la falta d'una adequada informació als afectats, a més d'un retard polític en la protecció de la víctimes.

Aquestes dades contradiuen les conclusions de l'informe presentat pel Txernòbil Forum del OEIA de setembre de 2005 (4), que preveia només 4.000 morts addicionals atribuïbles a l'accident. Per a Greenpeace és evident que les xifres dl'OIEAsón "un menyspreu al patiment de centenars de milers de persones".

L'OIEA va ometre el fet que aquests 4.000 casos mortals de càncer es referien només a un grup específic estudiat d'unes 600.000 persones (els anomenats "liquidadors" i els reallotjats després de l'accident), mentre que el núvol radioactiu provocada per Txernòbil va afectar més de 2.000 milions de persones. Aquest organisme emmascara a més la veritable escala d'impacte a la salut humana de Txernòbil en molts altres aspectes. Per exemple, l'OIEA va ometre tots els impactes no oncològics de l'accident i va intentar explicar molts trastorns com "radiofobia", quan existeixen clares evidències mèdiques dels impactes psicològics de l'exposició a la radiació (per exemple, la glàndula tiroide té una relació directa amb el benestar psicològic).

"És escandalós comprovar com l'OIEA està intentant rentar la imatge dels impactes de l'accident nuclear més greu de tota la història humana", afegeix Carlos Bravo. "Negar les reals implicacions de Txernòbil no és solament insultar a milers de víctimes, sinó que pot dur a formular recomanacions perilloses com, per exemple, proposar reallotjar moltes persones en àrees contaminades. L'OIEA no pot seguir sent l'organisme de control de l'energia nuclear quan ni tan sols s'atreveix a admetre la responsabilitat d'aquesta energia davant aquells que per la seva culpa han vist les seves vides destrossades per a sempre", va afegir Bravo.

Exposició a Espanya "20 anys després"
L'informe de Greenpeace "La catàstrofe de Txernòbil. Conseqüències en la salut humana" s'ha publicat alhora que en 30 ciutats en tot el món, igual que l'exposició fotogràfica "20 anys després" del premiat amb la World Press Photo, Robert Knoth (5). L'exposició mostra fotos d'individus i famílies afectades contant les seves històries de lluita per la vida a causa de Txernòbil i d'altres desastres nuclears.

L'exposició es podrà veure als Països Catalans a:
- Barcelona, (Fnac Diagonal Mar) 02/06 - 16/07
- Alacant, (Fnac Bulevar) 28/01 - 22/03

i a d'altres ciutats del món: http://www.greenpeace.org/international/news/chernobyl-deaths-180406/chernobyl-photo-exhibition-sch


"Aquestes imatges són un recordatori que les vides humanes són més que xifres. Rere les estadístiques hi ha persones que estan pagant l'enorme preu d'aquest accident. Tota persona que encara tingui dubtes sobre els perills que suposa l'energia nuclear hauria de visitar aquesta exposició i veure amb els seus propis ulls una de les raons per les quals ens oposem a l'energia nuclear. Han passat vint anys i l'amenaça d'un nou Txernòbil plana rere cada central nuclear " conclou Carlos Bravo.
 

Per a més informació: Carlos Bravo, responsable de la campanya d'Energia Nuclear, 626 998 241.

Premsa Greenpeace: Laura Ojea, 914 441 400 o 626 998 248.

 

NOTES

(1)  L'informe "La catàstrofe de Txernòbil. Conseqüències en la salut humana" es pot descarregar en: http://www.greenpeace.org/chernobylhealthconsequncesreport.  En espanyol, està disponible el Resum Executiu d'aquest informe en http://www.greenpeace.es/

(2)   Khudoley et al. (2006) Attempt of estimation of the consequences of Chernobyl Catastrophe for population living at the radiation-polluted territories of Russia. Publ: Centri of the Independent Environment Assessment of the Russia Academy of Sciences, Consequences of the Chernobyl Accident: Estimation and prognosis of additional mortality and cancer desitgessis. ISBN 5-94442-011-1.

(2)  Malko M.V. (2006). In: Estimations of the Chernobyl Catastrophe (on the basi of statistical data from Belarus and Ukraine), Publ: Centri of the Independent Environment Assessment of the Russia Academy of Sciences, ISBN 5-94442-011-1.

(4) L'informe del Txernòbil Forum de la OIEA: http://www.iaea.org/NewsCenter/Focus/Chernobyl/index.html
El Ministeri no fa complir la Llei de costes en el cas de la piscina de Pedro J. Ramírez 11/04/06
tornar a l'índex
El GOB considera que el Ministeri de Medi ambient fa el ridícul pel que fa al cas de la piscina de PJRamirez

Fa gairebé un any mig va esclatar una polèmica pública a causa de l’existència d’una piscina dins terrenys de domini públic marítimo-terrestre situat a la Costa dels Pins (Son Servera) i de l’impediment de circular a peu per la zona de servitud de trànsit annex a aquesta zona.

A pesar de les evidències d’il·legalitat de la major de les actuacions duites a terme a aquell lloc i les irregularitat en la concessió, per part del Ministeri de Medi Ambient no tenim constància que s’hagin realitzat les actuacions adients per restablir la legalitat vigent, que són:

   * l’anul·lació de la concessió, a la vista de la seva il·legalitat
   * el pas lliure i peatonal per dins la servitud de trànsit.

El GOB, des de fa més d’un any, ha anat interposant distintes escrits i denuncies en considerar que no se compleix la legalitat, sense que fins ara el Ministeris de Medi Ambient ni la Demarcació de Costes de Balears, s’hagi dignat a contestar o si més no, hagi impulsat mesures concertes.

A continuació exposam el llistat de fets i d’il·legalitats contemplats en aquest expedient:

Cap concessió a nom de PJRamirez

   * No hi ha cap concessió administrativa a nom de Pedro J. Ramirez. L’única concessió és a nom de Guliana Arioli, consistent en l’ocupació del domini públic maritimo-terrestre amb piscina, murs jardí i escales a la zona de la Costa des Pins.

La concessió a Giuliana Arioli és clarament irregular

   * La concessió a Giulaina Arioli es va atorgar de forma irregular, mitjançant Ordre Ministerial de gener del 2001, ja que aleshores hi havia una suspensió d’atorgament de concessions i autoritzacions en el domini públic maritimo-terrestre, a causa de la incoació d’un expedient de delimitació.(article 12.5 de la Llei de Costes

No es va publicar mai al BOIB ni al BOE

   * Per altra banda, aquesta pretesa concessió mai es va publicar en el BOIB ni en el BOE, tal com exigeix la normativa vigent.

No té sentit exigir un Pla de Seguretat

   * Resulta sorprenent, a la vista de la situació legal exposada, que el Ministeri de Medi Ambient se dirigeixi al detentador de la concessió irregular demanant-li un pla de seguretat i d’ús públic de la piscina.

S’incompleix l’article 27 de la llei de Costes: servitud de trànsit

   * També resulta sorprenent que el Ministeri de Medi Ambient faci total deixadesa en l’aplicació de l’article 27 de la Llei de Costes, relatiu a la servitud de trànsit. Aquesta servitud recaurà sobre una franja de 6 metres, mesurats terra endins, a partir de la línia interior de la ribera de la mar. Aquesta zona haurà de deixar-se permanent “expedita” per al pas públic peatonal. A pesar d’això, el Ministeri no ha pres cap mesura per a fer efectiva aquesta servitud.

No hi cap legalment una concessió de piscina dins domini públic, amb la nova Llei de Costes

   * La Llei de Costes únicament permet que el domini públic s’ocupi per aquelles activitats i instal·lacions, que per la seva naturalesa no puguin tenir una altra ubicació. Resulta evident que una piscina o unes terrasses poden construir-se n qualsevol lloc i per tant o tenen cabuda entre les ocupacions autoritzables dins el domini públic.

El Ministeri no contesta

   * El GOB ha presentat diversos escrits davant a Demarcació de Costes de Balears, en distintes ocasions, concretament al mes de març i al mes d’agost del 2005. Ha passat més d’un any del primer escrit, i el Ministeri no ha contestat cap vegada.

Davant tots aquests fets, no hi cap més que qualificar de ridícula l’actuació del Ministeri (o més bé la manca d’actuació) i alhora la contestació dels escrits i el restabliment de la legalitat que no és altra cosa que: la nul·litat de la concessió i assegurar el dret de pas dins la servitud de trànsit.


GOB Menorca
info@gobmenorca.com
Camí des Castell, 59
07702 Maó (Menorca)
Tel. 971 35 07 62
Fax 971 35 18 65
http://www.gobmenorca.com/

El GOB reclama un pla de residus tòxics i perillosos
20/04/06
tornar a l'índex
A les Balears se generen més de 40.000 tn/any de residus perillosos, i hi ha 64 gestors autoritzats per Medi Ambient

A les Illes balears comptam amb un Pla de Residus Sòlids urbans (modificat ja tres vegades) un Pla d’enderrocs, però no disposam de cap Pla de Residus Tòxics i Perillosos. Independentment de la bondat d’aquells plans, hi ha una estratègia i un pla d’actuacions concretes.

Pel que fa als residus tòxics i perillosos no hi ha però aquest pla, ni una estratègia definida. Aquest fet no contribueix a una bona gestió d’aquest tipus de residus.

A les Illes balears se generen cada any més de 40.000 tn de residus tòxics i perillosos, la meitat dels quals ho són per part d’empreses.


QUE ÉS UN RESIDU PERILLÓS

És aquell material que per les seves característiques físiques, químiques o biològiques pot resultar perjudicial per a la salut de les persones i/o per al medi ambient. Requereix un tractament específic, i només un gestor autoritzat per l’administració per fer-se càrrec de la seva recollida i tractament.

Les etiquetes d’aquests productes ens informen del nom de els substàncies perilloses, de la seva concentració i toxicitat. També hi trobam símbols d’identificació. Del perill i dels riscos que comporten.

Exemples de residus perillosos són: fluorescents, piles, bateries, olis, dissolvents , medicaments, aerosols, fitosanitaris, radiografies,...

64 EMPRESES SE DEDIQUEN A LA SEVA GESTIÓ

Actualment a les Illes Balears, la Conselleria de Medi Ambient ha autoritzat un total de 64 gestors de residus perillosos. Aquestes empreses assumeixen la responsabilitat de recollir i de tractar aquest tipus de residus.

La Conselleria de Medi ambient ha de vetlar perquè els residus perillosos se recullin i tractin adequadament. És evident que la Conselleria no ho controla adequadament.


PLA DE RESIDUS TÒXICS I PERILLOSOS

Amb la situació destapa a l’abocador de Son Anglada, la preocupació sobre aquests tipus de residus és més que evident.

És necessari que per part del Govern se redacti i s’executi un Pla de Residus Perillosos i al mateix temps se controli eficaçment l’actuació dels gestors autoritzats.

La gestió de residus tòxics i perillosos constitueix una assignatura pendent en aquesta comunitat autònoma.

GOB
C/ Manuel Sanchis Guarner, 10 baixos
07004 Palma de Mallorca
Tel: 971 496060
Fax: 971 496078
http://www.gobmallorca.com/
Petició de nova línia d'investigació per determinar les causes de l'incendi de Vandellòs-Hospitalet de l'Infant 18/04/06
tornar a l'índex
El GEPEC-Ecologistes de Catalunya vol fer saber que té sospites fundades, basades en diverses informacions rebudes, que el grup de bombers del Departament d'Interior anomenat GRAF pot tenir quelcom a veure amb l’incendi de Vandellòs.

S'ha constatat que aquest grup va estar treballant en la zona cremada en els dies previs a l’incendi, fent treball de desbrossament i de crema controlada. Seria doncs probable que quedessin focus de brasa i que a causa del vent el foc s’escampés. Considerem lamentable que aquest supòsit no s’hagi tingut fins ara en compte ni pel Delegat del Govern ni pel Director de Medi Natural a l’hora d’explicar les possibles causes de l’incendi i que hagin preferit, com en els millors temps de l’obscurantisme, posar una capa de cendra sobre el tema i que no se’n parli més.

No és estrany que les declaracions als mitjans de comunicació del senyor Luque vagin en la línia de voler demostrar que “les proves se les ha emportat el vent”, sobretot si tenim en compte que les actuacions del GRAF són directament autoritzades i signades per ell en persona.

Aplicar-se en una actuació de crema sense tenir en compte la informació del Servei Meteorològic de Catalunya que des de feia dies advertia de la probabilitat de forts vents, és un exemple més de la manca de coordinació del GRAF amb els diversos organismes de l’administració. No s’entén com un grup especialista en predicció i planificació de grans incendis no va preveure que les peculiars característiques de les serres de Vandellòs, l’abruptuositat del terreny i les desfavorables condicions meteorològiques feien del tot desaconsellable desbrossar i cremar en aquella zona. Igual que no s’entén tampoc que aquesta actuació s’hagués fet –com en consta- sense l'autorització dels propietaris dels terrenys ni de l’ajuntament afectat.

Demanem doncs que la línia d'investigació oficial esbrini aquesta nova possibilitat per determinar l'origen i les causes de l'incendi que va provocar una autèntica catàstrofe ecològica.

Més enllà de la imprudència del GRAF en aquesta actuació, sigui o no el culpable directe de l’incendi, el GEPEC ha estat sempre molt crític amb les actuacions del GRAF a causa de diverses raons que a continuació esmenten.

   1. Que són actuacions que s’autoritzen i s’executen en diversos PEIN del nostre territori i que consisteixen bàsicament en la crema controlada del sotabosc en un gran nombre d'hectàrees. Les conseqüències són, des del punt de vista de GEPEC-ECOLOGISTES DE CATALUNYA, absolutament reprovables per a la conservació de la biodiversitat i del ecosistemes naturals propis d’un espai protegit. L’any 2003 i 2004 per exemple ja van haver actuacions en el PEIN de les Muntanyes de Prades de les quals tenim fotos, que van ser absolutament desproporcionades ( sector de Rojals i La Pena), ja que un bosc sense sotabosc ja no és un bosc, sinó que es converteix en una simple arbreda sense cap interès biològic.

   2. Que la suposada finalitat d’eliminar massa forestal a fi de prevenir la possibilitat d’incendis forestals (en aquest cas ni prevenció hi ha hagut) en els boscos (sobretot pinedes) dels Espais Naturals són incongruents amb la finalitat última d’un PEIN que és la preservació de la flora i fauna de l’ecosistema autòcton i no pas el negoci forestal. El resultat de les cremes controlades autoritzades pel Departament de Medi Ambient és que l’ecosistema natural queda convertit ni més ni menys que en un camp de golf amb pins, amb un gespet de gramínies i un absolut domini del pi en l’estrat arbori.

   3. Que en les actuacions del GRAF són eliminats tota mena d’arbustos i herbàcies de gran interès botànic i vitals per a la xarxa tròfica de la zona, sense els quals gran quantitat d’insectes, mamífers, aus, etc no poden subsistir i desapareixen del PEIN. De forma resumida, el GEPEC ha comprovat en espais PEIN arrasats pel GRAF com són anihilats ginebres, càdecs, boixerola, rosers, moixeres, esbarzers, blades, servers .. la major part dels quals són productors de baies imprescindibles per a l’alimentació de nombroses espècies animals.

   4. Que en les mateixes actuacions, són eliminades totes les herbàcies de més valor florístic i més sensibles (aquilegia vulgaris, stachys officinalis, prunella vulgaris, globularia vulgaris, hepatica nobilis, primula veris, salvia officinalis, solidago virgo-aurea, etc, etc) que es converteixen en residuals en la brolla o en el gespet de gramínies que esdevé majoritari.

   5. Que, per acabar-ho d’adobar, són eliminades plantes estrictament protegides, com grèvols que no tenen un port arbustiu important, sense tenir en compte que aquesta és una de les poques espècies específicament protegides per la legislació catalana.

   6. Que, com a conseqüència d’aquestes actuacions propiciades pel propi Departament, es contravenen totes les orientacions i directrius europees que van encaminades a la protecció del sòl i a la lluita contra l’erosió. En efecte, el sòl queda absolutament desemparat i sense protecció durant uns quants mesos, l’humus és també cremat durant l’actuació incendiària i, com a resultat, qualsevol pluja intensa provoca en els terrenys amb pendent l’arrossegament de la terra, contribuint a l’erosió i a la pèrdua de fertilitat.

   7. Que en moltes de les zones cremades (suposadament per evitar els incendis), a part del risc directe d’incendis, com ha passat a Vandellòs, es creen condicions indirectes favorables per a futurs incendis, ja que es reprodueixen espècies més piròfites que les anteriorment existents (argelagues, matabou, estepes i gramínies -que queden com una esca seca a l’estiu- ).

   8. Que és inacceptable que aquestes actuacions es realitzin precisament en Espais d’Interès Natural (PEIN). Semblaria lògic que un bosc propietat de particulars i sense figura de protecció oficial pogués ésser objecte d’actuacions d’aquest tipus, dràsticament forestals, per a l’exclusiva finalitat d’obtenció de fusta de qualitat, però ens sembla inversemblant que aquest pugui ser l’objectiu primordial en un PEIN, o­n haurien de prevaler els interessos biològics i la protecció de la biodiversitat. Per altra banda, tampoc resulta comprensible (ni legal, pensem nosaltres) que aquests focs puguin ser efectuats en propietats privades sense el coneixement ni el permís dels seus propietaris ni de l’ajuntament, tal com ha passat a Vandellòs.

   9. Que de diverses fonts ens ha arribat informació lamentant-se de l’egolatria del GRAF i de la seva descoordinació amb altres Departaments i Serveis relacionats amb el tema: gestió Forestal, protecció de Fauna, bombers de la Generalitat, Protecció Civil, Agents Forestals, departament de Botànica, Ajuntaments ... que fan encara més incomprensible quin objectiu pot haver en actuacions descoordinades, disperses, aleatòries ... tant en l’espai com en el temps, de cara al manteniment d’una eficàcia en la lluita contra els incendis i la protecció del medi natural.

Com a conseqüència de tot l’anterior demanem:

Que s'obrin les investigacions oportunes per esclarir els fets de l’incendi de Vandellòs i que es depurin responsabilitats en la Direcció General responsable d’haver permès les actuacions del GRAF en aquells dies i en aquell lloc concret.

Que es replantegi dins el Departament de Medi Ambient:

    * Quins han de ser els objectius i la forma d’actuar dels GRAF.
    * Si el seu protocol d’actuació és vàlid en zones tan extremadament vulnerables al foc com les serres de les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre.
    * La necessitat d’un protocol d’actuacions amb molta més coordinació entre tots els estaments administratius.
    * Que, per damunt de tot, les actuacions de gestió forestal del Departament de Medi Ambient estiguin supeditades, almenys en els PEIN, als objectius prioritaris de la protecció del medi natural i de la biodiversitat.


Més informacions:
· El model d’actuació dels graf va provocar un altre incendi com el de Vandellòs el mateix dilluns 10 d’abril prop de Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès)

· Per a veure els treballs del GRAF i les seves conseqüències premeu aquí i després PRESENTACIÓ. Es tracta d’una col·lecció de fotos fetes als Boscos de Poblet al maig del 2004.

Per a més informació:
GEPEC-Ecologistes de Catalunya
977 342 604 
http://www.gepec.org/
gepec@gepec.org
L'Ajuntament de Banyoles rebutja la major part d'al·legacions presentades al Pla Parcial UP8 18/04/06
tornar a l'índex
L'Ajuntament de Banyoles rebutja la major part d'al·legacions presentades per Limnos al Pla Parcial de la carretera de Vilavenut (UP8). En canvi s’ha acceptat l’augment de la zona verda de la riera Canaleta, la incorporació d’un nou tram de rec i la protecció d’un pont de travertí.

L’Ajuntament de Banyoles ha respost a les al•legacions presentades per Limnos el desembre de 2004 a l’aprovació inicial del Pla Parcial de la carretera de Vilavenut (UP8) situat entre Can Puig i la Ronda Monestir, que feien referència a la protecció de la xarxa de recs i el seu patrimoni associat. L’aprovació provisional de l’UP8 s’ha realitzat aquest 27 de març.

L’Ajuntament ha rebutjat la major part de les al•legacions presentades per Limnos. Així no s’ha acceptat el manteniment de tres ramals secundaris dels recs de la Figuera d’en Xó i l’Hort-Teixidor que porten aigua de manera permanent, la protecció de les hortes de Can Boada ni l’eliminació de la prolongació del vial transversal de 22 metres d’amplada cap a les hortes de Sota Monestir. No obstant això es deixa oberta la porta a què el projecte d’urbanització modifiqui algun d’aquests aspectes. Per la seva banda s’ha acceptat parcialment l’al•legació que demanava l’ampliació de la zona verda de la riera Canaleta (que en el projecte inicial era inexistent en un tram) si bé només fins a 10 metres i no fins als 20 metres que demanava Limnos. Finalment l’Ajuntament ha acceptat les al•legacions que proposaven la protecció del pont de travertí medieval que travessa la riera Canaleta i la incorporació d’un nou tram del  rec de la Figuera d’en Xó al camí de Can Trull Vell.

Des de Limnos volem manifestar la nostra decepció perquè el projecte definitiu de l’UP-8 no permetrà protegir de forma integral la xarxa de recs i al seu patrimoni associat. Així mateix advertim que l’ordenació proposada condicionarà negativament el projecte que es vulgui realitzar al sector veí NP4 (Sota Monestir) on es concentren les millors hortes vinculades a la xarxa de recs. Per tot això continuarem demanant a l’Ajuntament de Banyoles que modifiqui l’UP8 i que el projecte d’urbanització definitiu permeti incorporar el patrimoni vinculat a la xarxa de recs.

Limnos-Ecologistes de Catalunya

Associació de Defensa del Patrimoni Natural del Pla de l’Estany

Banyoles, 18 abril de 2006

ADENC, Cànem i Unió de Pagesos hem presentat un contenciós administratiu contra el Pla Director Urbanístic de Gallecs 20/04/06
tornar a l'índex
Les entitats ADENC, Cànem i Unió de Pagesos vam interposar a finals de gener un contenciós administratiu contra l’aprovació definitiva del Pla Director Urbanístic de Gallecs (PDU). Aquest contenciós ha estat presentat amb el suport de les seccions locals d’Esquerra Republicana de Catalunya de Palau-solità i Plegamans i de Santa Perpètua de Mogoda

Contra quins acords es presenta el contenciós?
Les nostres entitats consideren que el PDU hauria d’haver tancat la porta definitivament al desenvolupament de l’antiga ACTUR, declarant la totalitat del sòl no desenvolupat com a parc central i establint el règim transitori de les edificacions fora d’ordenació. No obstant, i atès que l’objectiu de preservació de Gallecs ha estat acomplert en gran part en l’àmbit del parc central (unes 750 ha), el contenciós administratiu se centra exclusivament contra els quatre nous sectors (unes 60 ha) que desenvolupa el PDU:

- el sector de l’Estany de Gallecs (terme municipal de Montcada i Reixac), al nord de Gallecs. El PDU legalitza i amplia la urbanització de l’Estany, un àmbit on el creixement, més del 60% de l’ocupació actual, s’ha produït i tolerat de manera il·legal (sense llicències i en terrenys públics). El sector vulnera clarament l’article 3 de la llei d’urbanisme, que aposta per un desenvolupament urbanístic sostenible que eviti la dispersió en el territori, respecti el sòl rural i consolidi un model de territori globalment eficient.

- el sector Riera de Caldes II (terme municipal de Palau-solità i Plegamans), al nord-oest de Gallecs. El PDU desenvolupa un sector industrial entre la nova variant de Palau i l’antiga C-59. Aquest és un espai en el qual concorren els mateixos valors ecològics i territorials que el mateix PDU assigna al parc central. El paper que ha de jugar aquest sector és el mateix que juguen els espais a l’est de la C-59 a Santa Perpètua de Mogoda i que fan la funció de pre-parc: atenuar l’impacte de l’eix industrial de la Riera de Caldes sobre l’espai central.

- el sector de Can Banús (terme municipal de Santa Perpètua de Mogoda), al sud-oest de Gallecs. La urbanització del sector suposa una clara invasió urbanitzadora de la part sud de la zona central de Gallecs, sense cap mena de justificació en la delimitació: una parcel·la sense cap límit físic enmig del parc central.

- el sector del Castell de Mogoda (terme municipal de Santa Perpètua de Mogoda), al sud de Gallecs. La seva posició és estratègica com a reducte en un àmbit on la connectivitat entre la serra litoral i els espais de plana depèn gairebé exclusivament de la llera de la Riera de Caldes. Els valors històrics i la peculiaritat de l’enclavament de Mogoda acaben de conferir-li el potencial ambiental.

Cal recordar que amb aquests darrers desenvolupaments, respecte a les aportacions inicials Palau-solità i Plegamans haurà desenvolupat aproximadament el 85% del seu terme municipal, Santa Perpètua de Mogoda el 60% (el 57% si descomptem URVASA), Montcada i Reixac el 26% (la totalitat amb el PDU) i Mollet el 23% (en el PDU no hi ha cap nou desenvolupament).

El contenciós ha estat assignat a la Secció Cinquena de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya amb el número d’expedient 32/2006.

En quina situació de tramitació urbanística i de planejament sectorial es troba Gallecs?
Quan ja pràcticament fa un any que el PDU fou aprovat definitivament (9 de maig de 2005) i és a punt de finalitzar el termini de què disposen els municipis per a adaptar el seu planejament al PDU, Santa Perpètua de Mogoda encara no ha fet la seva aprovació inicial de l’adaptació. Altres municipis (Palau-solità i Plegamans i Montcada i Reixac) no han determinat en el text aprovat inicialment la qualificació com a Sòl no urbanitzable de l’àmbit del parc central. Només Mollet té el planejament ja definitivament aprovat.

Curiosament, coincideixen aquestes mancances en la tramitació amb els municipis que, en el procés del tancament de l’antiga ACTUR de Santa Maria de Gallecs amb el nou PDU, han acabat desenvolupant nous aprofitaments. Contrasta clarament aquest fet amb la contenció en el creixement i l’agilitat amb què Mollet i Parets han adaptat el seu planejament i la rotunditat de la classificació del sòl: no urbanitzable d’especial protecció.

El mes de desembre el Departament de Medi Ambient i Habitatge va sotmetre a informació pública la modificació del Pla d’Espais d’Interès Natural amb la inclusió de Gallecs, amb un àmbit que depassa el parc central i que s’estèn cap al nord fins a arribar a l’entrada de l’espai de Palaudàries. Aquesta modificació puntual encara no ha estat definitivament aprovada.

ADENC
Cànem-Ecologistes en Acció
ERC (Palau-solità i Plegamans i Santa Perpètua de Mogoda)
Unió de Pagesos

El projecte de planta a St. Pere de Torelló segueix essent sobredimensionat 11/04/06
tornar a l'índex
La Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges, després de conèixer el Plec de condicions per a la concessió de la Tèrmica que el consistori de Sant Pere de Torelló acaba d’aprovar,  manifesta que:

Aquest Plec promou projectes que no respectaran la voluntat expressada tantes vegades per la població de la Vall del Ges, entitats cíviques i culturals, ajuntaments, partits polítics, Consell Comarcal d’Osona, Agenda XXI del Pla Estratègics de la  Vall del Ges, Orís i Bisaura, etc, que es concreten en  una tèrmica de dimensionada a la calefacció i aigua calenta del municipi i abastida exclusivament per biomassa forestal.

Malgrat que el títol del Plec de condicions es refereix a una  “planta per al servei de la xarxa d’aigua calenta de Sant Pere de Torelló”  l’ajuntament proposa bàsicament una nova indústria de  generació d’electricitat, cosa que obligarà a multiplicar per molt la capacitat energètica de la planta, com també el nombre de tones de combustible que serà massa elevat (fins a 65.600 tones anuals). Aquesta quantitat  és aproximadament la que cremarien 16.000 vivendes per escalfar-se amb calderes individuals (recordem que actualment hi ha uns 500 usuaris).

Per altra banda la rendibilitat de la planta es basa sobretot en la part del combustible (30% del total) que no serà biomassa forestal sinó “residus biomàssics”.

 El Plec de condicions impedeix que  es  puguin presentar altres projectes  alternatius, més petits i sostenibles, amb energies renovables, que podrien resoldre la calefacció i aigua sanitària del municipi, ja que exigeix la producció d’un determinat nivell d’energia elèctrica i la combustió de biomassa.

Malgrat la millora que suposa aquesta proposta en alguns aspectes respecte al projecte incinerador anterior, és una llàstima que es deixi passar l’oportunitat d’enfocar un projecte nou, eficient, i adequat a la zona, atenent les repetides demandes i per tal d’evitar futurs conflictes com els que s’han desenvolupat al llarg dels darrers cinc anys per aquesta mateixa qüestió.

Plataforma antiincineradora de la Vall del Ges

Ressucitem el Pla Director o l'Empordà morirà 12/04/06
tornar a l'índex
L’any 2002, amb la creació de la plataforma cívica Salvem l’Empordà el primer objectiu que ens vam marcar va ser la demanda d’un Pla Director comarcal, segons la Generalitat la seva redacció es va iniciar immediatament.

Han passat ja 4 anys, i tot just l’estiu passat es va presentar un avantprojecte de Pla Director Territorial de l’Empordà, que va estar 4 mesos a exposició pública per tal que es poguessin presentar suggeriments. Durant tot l’estiu del 2005 des de Salvem l’Empordà es va treballar presentant un gran llistat del que consideràvem mancances en aquesta eina de planificació territorial.

El Pla Director Territorial de l’Empordà ha de posar ordre al desori urbanístic que estem patint i és l’eina que hauria de definir un model territorial per a la comarca. Totes les mancances que s’hi identificaren anaven encarades a què les intencions que es mostraven a la memòria del document no s’acabaven de concretar a nivell normatiu. El cas més rellevant detectat és que el Pla Director Territorial de l'Empordà preveia la necessitat d'uns 24.000 habitatges nous entre l'Alt i el Baix Empordà pels propers vint anys i el planejament municipal vigent actual en permet uns 100.000, els quals es podrien anar construint legalment.

Segons el calendari de DPTOP i havent acabat l’etapa de suggeriments el setembre del 2005, es preveia que el desembre del 2005 hauria d’haver-hi hagut l’aprovació inicial del document, però a hores d’ara encara no ho ha estat.

Mentrestant estan passant els mesos i des de Salvem l’Empordà estem fent al·legacions i recursos en gran quantitat de tramitacions que s’estan fent a l’Alt i el Baix Empordà. En les properes setmanes anirem fent públic el nostre desacord. Mentre el Pla Director Territorial de l’Empordà està “aturat” en un calaix, s’estan revisant gran quantitat de POUM sempre a l’alça en previsions de construcció i s’estan tramitant plans parcials per a continuar urbanitzant noves zones, sempre superant llargament totes les estratègies que el PDTE determina en el seu avantprojecte. En aquests moments l'Empordà està patint una transformació irreversible que suposa la pèrdua dels seus valors paisatgístics, tant naturals com urbans. Amb aquesta espera estem perdent els valors que fan que l’Empordà sigui un paisatge, una identitat reconeguda i valorada.

Per tot això, i pel fet que fa 4 anys que demanem el mateix, des de Salvem l’Empordà reclamem l’aprovació inicial del Pla Director de l’Empordà ja, tot esperant que concreti i millori els criteris de l'Avantprojecte i amb els mecanismes necessaris de control i acompliment. Perquè si en els propers mesos no surt el Pla Director del “calaix”, per molt municipi arribarà massa tard. Avui començarem una campanya perquè si no ressuscitem el Pla Director, l’Empordà morirà.

SALVEM L'EMPORDÀ, 12 d’abril de 2006

Propostes a l'Avanç del PGOU de Maó 27/04/06
tornar a l'índex
Un Anell Verd pel desplaçament no motoritzat, que uneixi el port amb les rondes i que ajunti les zones verdes centrals de la ciutat, és una de les principals propostes del GOB a l'Avanç del Pla General. Aquest Anell Verd hauria de ser la peça central d’articulació d’una futura xarxa més extensa d’espais i itineraris verds, tant urbans com d'àmbit rural proper, de gran interès per als residents i com a potencial turístic. La proposta entregada uneix 18 punts d'interès i facilitaria la connexió a peu o amb bicicleta amb altres catorze.

El GOB es manifesta contrari la nova carretera que el PGOU planteja des de la part occidental del polígon cap a Sant Lluís. L'entitat considera que seria una important agressió sobre una zona d'alt valor paisatgístic i un perill greu de condicionar el territori dels voltants de Llucmaçanes que quedaria a l'interior del vial. Atès que l'aposta principal que fa l'avanç del PGOU és pacificar les rondes i la carretera Maó – Sant Lluís, el GOB proposa una rectificació de traçat, de manera que s'enllaci l'actual ronda de l'hospital amb la carretera Maó Sant Climent, per darrera del centre escolar de La Salle.

Un Port Sec al polígon industrial i un Consorci Insular de Mercaderies és la proposta del GOB per solucionar l'actual acumulació de contenidors vora l'Estació Marítima, i també per evitar projectes (considerats de poc sentit comú) com l'actual obra que pretén eliminar làmina d'aigua al port. El GOB considera que aquestes actuacions obeeixen a que algunes administracions actuen sense mirar més enllà de les seves competències (en aquest cas, Autoritat Portuària) i que manca una visió de ciutat i, encara més, d'illa. Un port sec a POIMA faria les funcions de magatzem i de grupatge de mercaderies i el Consorci Insular tindria l'objectiu de compensar la major despesa de transport terrestre que puguin haver de suportar la resta de pobles de l'illa.

El GOB exposa la seva preocupació per l'efecte barrera que s'està creant entre el creixement de Maó, el polígon i l'aeroport. Demana una resposta adequada per permetre connexions verdes en la nova zona del polígon per disminuir aquesta important afectació negativa sobre la biodiversitat.

En qüestions de paisatge, es demana un Pla d'integració paisatgística per reconduir el gran impacte resultat de Cala Llonga, i també una protecció especial per la façana nord antiga que dona al port.

En matèria d'aigües residuals, el GOB demana que es separi la recollida de pluvials i clavegueram, actualment unificada, atès que provoca repetits episodis de contaminació al port. Demana també que s'estudiï una destinació diferent a la infiltració per la depuradora de Sant Climent.

Els nous edificis i les rehabilitacions importants dels existents, haurien de contemplar obligatòriament sistemes d'aprofitament de l'aigua de pluja, l'energia solar tèrmica i la fotovoltaica, d'acord amb el que disposa el PTI i el programa de l'Agenda Local 21.

Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa
Camí des Castell, 53. 07702 Maó
Tel. 971 35 07 62. Fax 971 35 18 65
info@gobmenorca.com
http://www.gobmenorca.com
/
Actes revindicatius en contra dels transgènics 29/03/06
tornar a l'índex
L’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) coincidint amb els actes organitzats arreu del món en contra dels transgènics, ha lliurat als serveis Territorials del DARP de Girona una urna funerària amb les cendres de blat de moro ecològic contaminat per conreus de blat de moro transgènic com a protesta per l’actual política permissiva que duu a terme el Govern de la Generalitat amb la problemàtica dels transgènics.

Amb aquest acte es vol fer palesa la mort dels conreus ecològics o convencionals de blat de moro a les nostres comarques a causa de la contaminació genètica que s’està produint. 

A les nostres contrades actualment existeixen contaminacions d’alt percentatge tal com ho han demostrat recents analítiques. Així mateix, en la zona de Lleida enguany també s’han detectat diversos casos de camps de blat de moro contaminats per varietats transgèniques, fet que també s’ha produït a Espanya i la resta del món. Amb els actuals casos de contaminació es fa evident que no és possible una coexistència.

Des de l’ANG volem tornar a fer públic el nostre rebuig a l’actual esborrany de decret de coexistència que el DARP vol aprovar.  Aquest decret va totalment en contra del dret de la pagesia a escollir un sistema agrari determinat ja que no protegeix l’agricultura ecològica ni tan sols l’agricultura convencional estant només al servei des interessos privats de les empreses multinacionals agroquímiques. En el decret es parla de coexistència, però de quina coexistència si uns determinats conreus s’han de protegir dels conreus transgènics perquè aquests no contaminin els camps veïns? Actualment a la Comunitat Europea hi ha diversos esborranys de coexistència en que el nostre, una vegada més, és el més permissiu, tant pel que fa a les responsabilitats de les contaminacions, com pel que fa a sistemes de protecció del camps de blat de moro vers el possibles camps veïns contaminadors. 

Els casos més freqüents on es detecta la contaminació de transgènics són en els camps ecològics ja que aquests per acreditar que realment provenen d’agricultura ecològica han de fer obligatòriament un control que consisteix amb una analítica per poder comprovar si estan o no contaminats.  Aquests controls no es realitzen en l’agricultura convencional i per tant pot haver-hi actualment molts més casos de contaminacions dels detectats fins ara.

Amb aquest acte de lliurament de les cendres d’un conreu de blat de moro ecològic contaminat volem fer una crida al Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i al Govern de la Generalitat, per tal que modifiqui la seva política sobre la problemàtica dels transgènics ja que la que s’ha portat fins ara és tan continuista i tan permissiva com la de l’anterior govern de la Generalitat. Des de l’Associació dels Naturalistes de Girona demanem a aquest govern  que declari Catalunya zona lliure de Transgènics tal com han fet diversos municipis dels Països catalans, del País Basc i de diverses regions i municipis de l’Europa.

Comissió de transgènics de l’ANG
Girona, 7 de març de 2006


Oficina de premsa
Associació de Naturalistes de Girona
Tels. 972 223 638
      615 694 999
http://www.naturalistesgirona.org
/

CONVOCATÒRIES


Massa crítica als Països Catalans
30/03/06
tornar a l'índex
Primer divendres de mes:  
Barcelona (Barcelonès) 20:00 h, Plaça Universitat
València (L'Horta), 19:30 h, Plaça de la Verge

Primer dissabte
Dénia (Marina Alta), 13:00 h, Glorieta de Marquès de Campo

Darrer dijous
Palma de Mallorca, 19:00h, Plaça d'Espanya

Darrer divendres
Ontinyent (Vall d´Albaida), 20:00h, Plaça del Barranquet

Darrer dissabte
Alacant (L'Alacantí), 12:00 h, Porta de la Plaça de Toros

Darrer diumenge
Castelló de la Plana (Plana Alta), 12:00 h, Paseo Ribalta (parada autobuses)

VI Marató Ornitològica
29/04/06
tornar a l'índex
Organitzada per SEO/BirdLife Catalunya i patrocinada per Òptica Roma
 
29-30 d'abril
 
ANIMA' T a participar i gaudeix dels ocells i la natura
 
Inscripcions a: catalunya@seo.org; tel: 932 892 284
 
Trobareu més informació i les bases de la marató a http://www.seo.org/

I Jornades de botànica a Menorca 04/05/06
tornar a l'índex
Coneixement i conservació de la flora en el Mediterrani Occidental, I Jornades de botànica a Menorca, en homenatge a Pere Montserrat, dies 4-7 de maig de 2006, Maó (Menorca). La data límit d'inscripció és el proper 20 d’abril. Des del GOB us animam a participar-hi.

La riquesa del patrimoni vegetal de Menorca, com passa en altres illes del Mediterrani, és important i així ho confirmen els nombrosos estudis i treballs que al llarg de la La La riquesa del patrimoni vegetal de Menorca, com passa en altres illes del Mediterrani, és important i així ho confirmen els nombrosos estudis i treballs que al llarg de la història han tingut com a objectiu el seu inventari i coneixement. Una de les millors maneres per ampliar aquests coneixements és mitjançant l’aprenentatge de les experiències i resultats obtinguts en altres regions properes amb una situació semblant. Amb aquesta voluntat d’intercanvi d’idees, i també com a part de l’homenatge que l’IME vol retre al Dr. Pere Montserrat, s’han volgut celebrar aquestes I Jornades de Botànica.

Organitza: Secció de Ciències Naturals de l’Institut Menorquí d’Estudis
Amb el patrocini de: Consell Insular de Menorca, Govern de les Illes Balears, Obra Social - Fundació “la Caixa” i Institut Menorquí d’Estudis
Col·labora: GOB de Menorca, Comissió de Botànica

Més informació:
http://www.gobmenorca.com/  (veure programa i full d'inscripció) o Institut Menorquí d’Estudis, smn.obsam@cime.es  (temes organitzatius)

Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa
Camí des Castell, 53. 07702 Maó
Tel. 971 35 07 62. Fax 971 35 18 65
info@gobmenorca.com
http://www.gobmenorca.com/
Sortides en bici
21/05/06
tornar a l'índex
Data d'inici: 
Població: 
Organitza: 
21/05/2006
Barcelona
Amics de la Bici

Des de La Granada anirem fins la masia Ca n´Ayxelà de Vilafranca a menjar-nos els calçots.
Important: una setmana abans m´haureu de dir si veniu, per tal de confirmar la reserva al restaurant. 32? 30km.
Nivell: Alt .
Carmen Ana
Tel: 625 856 039 ( tardes )
e-mail: clopezvailo@menta.net


Més informació: Amics de la Bici. Carrer Demòstenes 19, 08028 Barcelona. Tel./Fax 93 339 40 60 info@amicsdelabici.org
Condicions de les sortides
Data d'inici: 
Població: 
Organitza: 
29/04/2006
Barcelona
TAULELL DE SORTIDES

Pasearemos por el Paseo Marítimo, chino chano y para fetejarlo, nos tomaremos una cañita al volver.
Nivell molt tranquil. Patricia Pari Zanetti, Tel. 606971520.


Si vols proposar una sortida, envia´ns un email a biciescola@bacc.info o truca´ns al 93 307 71 00.
- Les sortides són gratuïtes i estan obertes a tothom.
- El nivell de dificultat és orientatiu. Posa´t en contacte amb l´organitzador per concretar.
- A les sortides, tu ets l´únic/a responsable. Els menors han de venir acompanyats.

 

Data d'inici: 
Població: 
Organitza: 
30/04/2006
Cambrils
www.cambrils.org

Passegem per Cambrils en bicicleta
Un any més, l´Àrea de Medi Ambient de l´Ajuntament de Cambrils organitza sortides en bicicleta per recórrer diversos itineraris, amb la finalitat de donar a conèixer i apropar al ciutadà al patrimoni natural i històrico-cultural del nostre municipi i del seu entorn.

Cambrils-Ermita de la Roca (Mont-roig del Camp) 30 km
Al peu de l´ermita farem un piscolabis per acomiadar el cicle de sortides


I RECORDA LES CONDICIONS:
Al inscriure´t a qualsevol de les sortides, et donarem un carnet on, cada cop que participis, et segellarem la casella corresponent. Si en el període 2005-2006 completes almenys 4 de les 7 caselles, obtindràs un regal relacionat amb el món de la bicicleta. A més, entre tots els participants, se sortejarà una bicicleta.
- No oblidis inscriure´t, a l´Oficina d´Atenció al Ciutadà (977 79 75 79/902 35 50 50) o via e-mail a mambient@cambrils.org.
- Totes les sortides s´iniciaran de la Plaça de l´Ajuntament, a les 9.30 h.
- L´edat mínima per a participar és de 10 anys.
- No et deixis el casc (és obligatori).
- Més informació: Àrea de Medi Ambient (977 30 74 02)
Organitza: Àrea de Medi Ambient de l´Ajuntament de Cambrils Col·labora: Museu d´Història de Cambrils i Penya Cicloturista de Cambrils.
Per apuntar-te només cal que indiquis el nom, edat, telèfon i adreça.


Activitats als Muntanyans de Torredembarra 06/11/05
tornar a l'índex
Les activitats són gratuïtes i no cal inscriure’s.

Tots els dies festius i caps de setmana, als matins, de 10 a 14
Punt d’informació sobre l’EIN (Espai Interès Natural)
Restarà obert de 10 a 14 h a Cal Bofill i al migdia es faran 2 projeccions de l’audiovisual “Els Muntanyans l’última platja”

 
Tots els dissabtes al matí
Casal infantil dels Muntanyans

Es tracta d’un programa al voltant de la natura de l’espai natural obert a totes les nenes i els nens interessats en els animals.

8 a 12 anys

Per més informació sobre les activitats a Torredembarra:

Tel 977 641 672, litoral@gepec.org  o a Cal Bofill Centre d’Activitats Mediambientals  (entre el barri de Baix a Mar i el Club Marítim de Torredembarra, a l’extrem nord-est del passeig marítim) Tots els dies de 10 a 14 hores. http://www.gepec.org/muntanyans

Barraca de la IAEDEN a les festes de Figueres
28/04/05
tornar a l'índex
Del 28 d’abril al 7 de maig. Barraca a Figueres!

Durant les  Festes de la Santa Creu de Figueres, com cada any, la IAEDEN tindrà una Barraca al Clos de Fires. Allà podreu trobar un bon ambient per venir a sopar o a ballar fins a la matinada!

Organitza: IAEDEN.


Trobada de cançó improvisada a Figueres

per Salvar l’Empordà

Divendres 5 de maig a les 10 del vespre a la Barraca de la IAEDEN.

Serà una trobada de glosadores i glosadors tan per gent que ja sap com funciona com per persones que hi tenen curiositat i si volen iniciar. Acompanyats d’acordions, guitarres, ximbombes.... (tothom està convidat a portar el seu instrument...) improvisarem sobre diferents tonades, bàsicament nyacres, però també garrotins, corrandes de Beget...

Durant la Trobada podreu adquirir begudes i menjar de la terra a la mateixa Barraca.

Inscripció: és gratuïta i no cal inscripció prèvia.

Organitza: IAEDEN

Amb el suport: Cor de Carxofa

Campaments d'estiu de la IAEDEN
24/04/06
tornar a l'índex
Com cada any el Grup d'Esplai Natura de la IAEDEN (GENI) ha tornat a programar els campaments d'estiu. El dia 24 d'abril pels socis de la IAEDEN i el 4 de maig pels no socis, són les dates d'inici d'inscripcions. Aquest any hi ha 4 campaments programats:

-Campament de grans al Paratge Natural de l’Albera:
Dates: del 3 al 16 de juliol.
Edat: 13 a 15 anys.
Preu: 280 euros.

-Campament de mitjans al Paratge Natural de l’Albera:
Dates: del 19 al 30 de juliol.
Edat: 11 a 13 anys.
Preu: 280 euros.

-Campament de petits a la Vinca de les Escaules de l’Empordà:
Dates: del 4 al 15 d’agost.
Edat: 8 a 10 anys.
Preu: 320 euros.

-Campament “Comencem a volar” al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà:
Dates: del 2 al 7 de setembre.
Edat: 5 a 7 anys.
Preu: 180 euros.

Secretaria d'inscripcions:

De dilluns a divendres de 19 a 21:30 hores.

•  C/Sant Vicenç, 30 1r pis de Figueres (17600). •  Tel. 972 670531 •  Fax. 972 670391 •  e-mail. iaeden@sinix.net

Inici d'inscripcions:

•  24 d'abril per a socis de la IAEDEN.
•  4 de maig per a no socis de la IAEDEN.

- Si desitgeu el certificat d'inscripció demaneu-lo en el moment de realitzar la pre-inscripció, ja sigui per telèfon o al mateix local de l'entitat.
- Si voleu sol·licitar beques informeu-vos al telèfon del GENI (615 28 55 06), i parlareu directament amb els monitors.
 
 
IAEDEN - Ecologistes de Catalunya   iaeden@sinix.net     http://www.iaeden.org/
Salvem l'Empordà       info@salvem-emporda.org   http://www.salvem-emporda.org/
 
c/ Sant Vicenç, 30 1r                                     
Figueres 17600         
Tel 972670531                                               
Fax 972670391          

Vetllada amb teatre i música pel malauradament difunt Pla Director de l’Empordà
16/05/06
tornar a l'índex
Rubianes, Pep Sala, Gerard Quintana i la companyia Capa i espasa
 
Presentarà: Joan Lluís Bozzo

Dimarts 16 de maig a 2/4 de 10 del vespre al Teatre Jardí de Figueres.

Avui presentem un altre acte de suport del món artístic de Catalunya a la causa de Salvem l’Empordà. Aquesta vegada serà una nit mixta de teatre i música: Pepe Rubianes, Pep Sala, Gerard Quintana i la companyia empordanesa de teatre Capa i Espasa. L’acte el dirigirà en Joan Lluís Bozzo  (director del grup de teatre Dagoll Dagom). Aquesta vetllada servirà per:

1) per a recollir fons econòmics per tal de seguir defensat el territori empordanès. 

2) el concert està englobat dins la campanya “O ressuscitem el Pla director o l’Empordà morirà”. Per aquest motiu tan el cartell (adjuntem) com el desenvolupament de l’acte representarà una nit de vetlla en el malauradament difunt (assassinat?) Pla Director. Aquesta campanya pretén esperonar a la Generalitat de Catalunya perquè aprovi de manera imminent el Pla Director de l’Empordà, que té aturat en un calaix. 

Entrada anticipada: 12 €. Taquilla 15 €.

Venda anticipada a partir de l’1 de maig: Figueres (Discos Causa, Cafè Barri Vell, local de la IAEDEN), la Bisbal (Llibreria les Voltes), Roses (Bar Si Us Plau), Llançà (Bar Carajillo), la Jonquera (Cafè la Unió Jonquerenca) i a Girona (Partissano Disc, La Màquia).

Salvem l’Empordà

Pomades i ungüents 29/04/06
tornar a l'índex
Dissabte 29 d’abril i dissabte 13 de maig

Curset pràctic d’iniciació per conèixer algunes plantes i formulacions tradicionals per elaborar pomades i ungüents, remeis populars per a afeccions de la pell, dolors musculars, neuràlgies, etc.

Monitor: Josep Maria Forcadell (mestre)

Lloc: Reus (local del GEPEC)


Per més inscripcions i informació sobre les activitats:
977 342 604
secretaria@gepec.org
o al GEPEC-Ecologistes de Catalunya
c/ Vilar, 5 – 2n  REUS, dimecres i divendres de 10 a 13 i dimarts i dijous de 16 a 20

Energia solar a l’abast de tothom 28/04/06
tornar a l'índex
Divendres 28 d’abril

Xerrada a càrrec de Txema Andreu, tècnic del projecte GEPEC-Energia per a la promoció de l’aprofitament de l’energia solar. A les 20 h al local del GEPEC a Reus.

Per més inscripcions i informació sobre les activitats:
977 342 604
secretaria@gepec.org
o al GEPEC-Ecologistes de Catalunya
c/ Vilar, 5 – 2n  REUS, dimecres i divendres de 10 a 13 i dimarts i dijous de 16 a 20

Energia solar aplicada a un habitatge unifamiliar 19/03/06
tornar a l'índex
diumenge 30 d’abril

a càrrec de Txema Andreu – GEPEC-Energia

Visita a una casa aïllada, situada a la zona del Baix Gaià, que ens demostra que és possible gaudir d’un alt nivell de confort i sostenibilitat gràcies a l’energia solar tèrmica i fotovoltaica i a d’altres recursos bioclimàtics.

Sortida de mig dia


Per més inscripcions i informació sobre les activitats:
977 342 604
secretaria@gepec.org
o al GEPEC-Ecologistes de Catalunya
c/ Vilar, 5 – 2n  REUS, dimecres i divendres de 10 a 13 i dimarts i dijous de 16 a 20