Cafè científic: Fertilitats del sòl, el compost

Penjat el 19 de març de 2018, per David López Bosch

Aquest dimarts 20 parlarem  de Fertilitats del sòl, el compost. S’explicaran experiències de camp sobre fertilització del sòl amb compost urbà i com la matèria orgànica millora la terra.

Sabadell, 12 de març de 2018

Com aconseguir que la terra sigui fèrtil, ens doni fruits i aliments i que mitjançant el compostatge de les restes del menjar, amb el compost, es tanqui el cicle i fertilitzi de nou la terra que ens alimenta. És un dels millors exemple de reciclatge i de tancar el cicle de la vida.

En Pere Muñoz, enginyer agrònom del servei de sostenibilitat de l’Ajuntament de Sabadell, ens parlarà d’experiències i assaigs de camp amb compost obtingut a partir de la matèria orgànica urbana i el seu aprofitament com a fertilitzant de la terra de conreu, de manera amena i col·loquial. Serà una bona ocasió per poder conèixer el paper important que tenim en la selecció i reciclatge de la matèria orgànica de les escombraries i com arribar a donar nova vida.

Aquest nova sessió de cafè científic, es farà el proper dimarts 20 de març a les 19:00h a la sala d’actes de l’UES, amb la idea de celebrar els Cafès en un espai més ampli i més tranquil, farem la prova de “recrear” un cafè amb la disposició de taules i cadires. Igualment, des del bar de l’entitat passaran a servir a qui ho desitgi begudes, tes, tapes, etc. com és habitual.

 

Cafès científics Sabadell 2018

L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC), l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, la Fundació Bosch i Cardellach, la Corporació Sanitària Parc Taulí, La Ruda amics de Can Deu per a l’agricultura ecològica i la Unió Excursionista de Sabadell (UES) i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques organitzen la sisena edició delprograma de Cafès Científics a Sabadell.

Els Cafès Científics són una acció de divulgació científica liderada inicialment per la societat civil que es va posar en marxa el 1998 a Leeds (Anglaterra) amb l’objectiu de parlar de ciència fora de l’entorn acadèmic i d’atraure el públic no habitual. Els Cafès científics de Sabadell s’han unit a la xarxa internacional de Cafès Científics.

Si voleu descarregar-vos el programa d’aquest any dels Cafès Científics ho podeu fer a través d’aquest:

Cafè científic: Fertilitats del sòl, el compost

PROGRAMA “Cafès científics. Sabadell, 2018”

Les sessions dels Cafès Científics se celebren un dimarts al mes, a les 7 de la tarda, a la Unió Excursionista de Sabadell (c/ De la Salut 14-16 Sabadell). Les xerrades són gratuïtes. L’aforament és limitat.

20 de febrer – ADENC

Boscos, ventades, incendis i biodiversitat. A càrrec de Joan Cuscó, estudiant de biologia ambiental i membre de la Junta de l’ADENC.

Es parlarà de l’estudi fet per l’ADENC de les ventades del 2014 i el seu efecte sobre els boscos del Parc Grípia Ribatallada. Es discutirà sobre com trobar un equilibri entre la gestió de la biodiversitat i la prevenció dels incendis forestals.

 

20 de març – La Ruda. Amics de Can Deu per a l’Agricultura Ecològica

Fertilitats del sòl, el compost. A càrrec de Pere Muñoz, enginyer agrònom del servei de sostenibilitat i gestió d’ecosistemes de l’Ajuntament de sabadell.

S’explicaran experiències de camp sobre fertilització del sòl amb compost urbà i com la matèria orgànica millora la terra.

 

17 d’abril – Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont

Vida (i mort) abans dels dinosaures. A càrrec de Josep Fortuny, Cap de l’àrea de Paleontologia virtual de l’Institut.

Malgrat que probablement l’extinció que va acabar amb els dinosaures és la més coneguda (i fins i tot cinematogràfica), al llarg de la història de la vida a la Terra hi ha hagut extincions molt més massives. En aquest Cafè Científic descobrirem el que s’ha anomenat “la mare de totes les extincions” i alguns dels representants que hi havia durant el Permià, fa més de 250 milions d’anys, molt abans que els dinosaures apareguessin i s’extingissin.

 

22 de maig – Corporació Sanitària Parc Taulí

L’Ictus: què cal saber? A càrrec de David Cànovas, metge especialista del Servei de Neurologia del Parc Taulí.

L’Ictus és la principal causa de discapacitat i una les tres primeres causes de mortalitat al nostre país. Però, malgrat això, moltes persones encara tenen molts interrogants sobre aquesta malaltia. Què cal saber? Com es pot detectar? Com cal actuar? Es pot prevenir?

 

19 de juny – Agrupació Astronòmica de Sabadell

Naixement, vida i mort del nostre Sol. A càrrec de Xavier Bros, President de l’Agrupació i expert astrònom amateur.

El Sol és una estrella mitjana, i com totes les estrelles va néixer a partir d’una nebulosa; ara està en plena activitat i d’aquí milers de milions d’anys es morirà. En  aquest cafè científic ens explicaran com ha estat, és i serà tot aquest procés vital de la nostra estrella.

 

25 de setembre – Unió Excursionista de Sabadell

Desplaçar-se cada dia per anar a treballar: impacte social i ecològic. A càrrec de Montserrat Llobet, investigadora de Responsabilitat Social i Qualitat de Vida, Economista i doctora en Polítiques Públiques i Transformació Social (IGOP-UAB).

S’explicarà quina és la petjada social i ecològica dels desplaçaments laborals i com podem valorar l’impacte dels nostres desplaçaments laborals sobre la comunitat i el medi ambient.

 

23 d’octubre – Fundació Bosch i Cardellach

Infeccions de transmissió sexual en l’actualitat. A càrrec de Mercè Alsina, metge especialista en dermatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona.

Actualment les infeccions de transmissió sexual continuen vigents, i tot i la informació i recursos disponibles, i els casos continuen augmentant en el nostre entorn.

 

20 de novembre – Acadèmia de Ciències Mèdiques, filial del Vallès Occidental

Consells per a viatjar i no emmalaltir. A càrrec de Bernat Font, metge internista; especialista en infeccions, responsable de la Unitat d’Atenció al Viatger.

Ens donaran a conèixer recomanacions i mesures de prevenció a l’hora de viatjar.

 

Per a més informació:

ACMSCB-Filial del Vallès Occidental

Elena Garcia. Tel. 93 748 43 98

vallesocci@academia.cat

ADENC

Adelaida Clavaguera. Tel. 93 717 18 87

correu@adenc.cat

Agrupació Astronòmica de Sabadell

Albert Morral. Tel. 93 725 53 73

secretaria@astrosabadell.org

Associació la Ruda, amics de Can Deu

per a l’agricultura ecològica

Xavier Mur. Tel. 93 726 92 50

larudablog@gmail.com

Corporació Sanitària Parc Taulí

Sandra Àlvaro. Tel. 93 745 83 80

salvaro@tauli.cat

Institut Català de Paleontologia

Miquel Crusafont

Pere Figuerola. Tel. 93 586 83 45

pere.figuerola@icp.cat

Fundació Bosch i Cardellach

Laura Vicens. Tel. 93 725 85 64

secretaria@fbc.cat

Unió Excursionista de Sabadell

Francesc Macià. Tel. 93 725 87 12

natura@ues.cat