Cafès científics. Sabadell, 2020

Penjat el 19 de febrer de 2020, per Adenc

Aquest mes de febrer arrenca una nova edició de ‘Cafès Científics’ a Sabadell, una iniciativa organitzada per vuit entitats de la ciutat que es dediquen a la recerca i a la seva divulgació i que té com a objectiu posar en contacte al gran públic amb experts de diferents àmbits de la ciència. En aquesta vuitena edició, el dolor crònic, la física de partícules o la importància de la biodiversitat humana seran alguns dels temes que abordarà aquest cicle al llarg de l’any i que conclourà al novembre.

Cafès científics. Sabadell, 2020

L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC), l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, la Fundació Bosch i Cardellach, la Corporació Sanitària Parc Taulí, La Ruda amics de Can Deu per a l’agricultura ecològica i la Unió Excursionista de Sabadell (UES) i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques inicien aquest mes de febrer la vuitena edició del programa de Cafès Científics a Sabadell. L’èxit de públic de les edicions anteriors i la voluntat de consolidar aquest cicle a la ciutat ha dut les entitats organitzadores a repetir la iniciativa un any més.

L’objectiu dels Cafès Científics és oferir als ciutadans i ciutadanes la possibilitat de parlar en un ambient distès i intercanviar opinions sobre temes científics amb un expert de referència. L’espai escollit per a aquesta conversa entre ciència i societat és el bar del local de la Unió Excursionista del carrer de la Salut. Amb un cafè, una copa de vi o un refresc, l’esperit d’aquesta iniciativa és el d’afavorir el debat científic en el marc dels reptes de la societat actual i dels interessos individuals dels assistents.

De febrer a novembre, un dimarts al mes, a les 7 de la tarda, cadascuna de les entitats organitzadores que fan recerca en ciència, o que tenen com un dels seus objectius afavorir el coneixement de la ciència i dels seus resultats, iniciarà una conversa al voltant d’un tema d’actualitat. La persona convidada exposarà breument el tema i establirà un diàleg amb els assistents que poden plantejar dubtes i reflexions pròpies.

Els Cafès Científics són una acció de divulgació científica que se celebra a molts llocs del món que té com a objectiu estimular la conversa i l’esperit crític, debatre, interactuar i dialogar fora de l’entorn acadèmic. Els Cafès Científics de Sabadell estan adherits des de la primera edició a la xarxa internacional de Cafès Científics.

NOTA DE PREMSA 

PROGRAMA “Cafès científics. Sabadell, 2020”

Les sessions dels Cafès Científics se celebren un dimarts al mes, a les 7 de la tarda, al Bar de la Unió Excursionista de Sabadell (c/ De la Salut 14-16 Sabadell). Les xerrades són gratuïtes.

25 de febrer – Corporació Sanitària Parc Taulí

Gestionant el dolor crònic. A càrrec de Jenaro Mañero, Metge especialista en Anestesiologia i Reanimació.

A l’Estat espanyol, un 12% dels adults pateixen dolor crònic, el 31% dels quals de manera continuada. Com afecta aquest dolor a la meva qualitat de vida? Serà per sempre? Quins tractaments i teràpies hi ha al meu abast quan la causa que el provoca no té cura? Puc prendre morfina tota la vida? No em faré addicte? Què em poden oferir des de les unitats de dolor hospitalàries, com la del Parc Taulí, per donar-hi resposta?

17 de març – Fundació Bosch i Cardellach

El sincrotró ALBA: una eina per veure l’invisible. A càrrec de Montserrat Pont, Cap d’Operacions del sincrotró ALBA.

Esbrinarem que vol dir sincrotró, com es produeix la llum de sincrotró i per a que la fem servir a l’ALBA, l’única font de llum de sincrotró de l’Estat Espanyol. Amb un llenguatge planer i amb exemples extrets de la nostra vida quotidiana explicarem com funciona un accelerador de partícules, com obtenim la llum de sincrotró i com a l’interaccionar la llum amb la matèria extraiem informació que ens serveix per entendre-la millor i ens permet modificar-la i per exemple obtenir fàrmacs més eficients, o materials més resistents, o saber si sota les pintures més famoses se n’hi amaguen d’altres de desconegudes.

21 d’abril – Secció Natura, Unió Excursionista de Sabadell

Per què ens amaguen el patrimoni medieval de Sabadell?. A càrrec de Albert Roig, Arqueòleg i Historiador.

Sabadell, malgrat la fama i l’aparença de ciutat industrial de creixement modern, té una llarga història urbana que es reflecteix en un valuós patrimoni arqueològic medieval, malauradament molt poc conegut per la ciutadania. Les intervencions arqueològiques efectuades en les darreres dècades, i els estudis que se n’han derivat, han anat fent palès el traçat de les muralles i tot un seguit d’habitatges i establiments, estructures i edificacions que conformen una vila medieval notable i plena de vitalitat. Un passat que sembla que hi hagi interès a amagar-nos…

19 de maig – Filial Vallès Occidental, Acadèmia de Ciències Mèdiques

Una mirada social a la malaltia crònica complexa A càrrec d’Esther Cortés i Ruth Muñoz, treballadores socials.

Quan estàs malalt o malalta, pateixes vàries patologies cròniques complexes, i esdevé dependència física i/o cognitiva; la teva vida social es veu afectada. Cal buscar mecanismes per reorganitzar-se i adaptar-se a la situació. Tu mateix/a i el teu entorn social (família i amistats) necessitarà suport per saber què fer i com entomar la situació.

16 de juny – Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont

Quan els dents de sabre i altres grans carnívors campaven pel Vallès. A càrrec de Joan Madurell, paleontòleg del Grup de Recerca en Paleobiodiversitat i Filogènia.

Fa un milió d’anys, la conca del Vallès tenia un aspecte molt diferent a l’actual. On ara hi trobem gossos, gats i coloms, hi havia enormes carnívors com jaguars, hienes gegants, llops, guineus, tigres dents de sabre i óssos de les cavernes maldant per atrapar algun herbívor que corria per aquest ecosistema, més semblant a la sabana africana actual que al bosc mediterrani que coneixem. Com van arribar aquestes faunes fins aquí? Per què es van extingir?

22 de setembre – La Ruda. Amics de Can Deu per a l’agricultura ecològica

Cooperem per una agricultura social. A càrrec de Rocío Jiménez i Juan Villena, Membres d’EcoBodum projecte sociolaboral d’inserció de persones en atur.

El Treball Social es una professió poc coneguda però experta en donar suport i acompanyament en aquests moments tan fràgils. Com ho fem? Com acompanyem? Com ajudem? Parlem-ne!

20 d’octubre – Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC)

La importància de la biodiversitat urbana. A càrrec del Grup de treball Vivim, Respirem, Replantegem Sabadell 

El projecte Vivim, respirem, replantegem Sabadell ha permès treballar per millorar la biodiversitat d’alguns entorns escolars del nord de la ciutat de Sabadell. Presentarem els resultats i propostes més interessants del projecte.

17 de novembre – L’Astronòmica de Sabadell

Les estrelles variables. A càrrec de Florence Libotte i Josep M. Vilalta, astrònoms amateurs.

Encara que aparentment sembla que les estrelles brillin sempre igual, moltes d’elles són variables, la seva intensitat canvia. I hi ha molts tipus diferents d’estrelles variables, a vegades perquè passa una altra estrella pel seu davant, a vegades perquè tenen convulsions, i les més espectaculars perquè exploten. En aquesta xerrada ens endinsarem en l’apassionant món de les estrelles i sobretot de les estrelles variables