Consells per a viatjar i no emmalaltir, nova sessió als Cafès Científics

Penjat el 17 de juny de 2019, per Adenc

En el món actual, cada dia es viatja més i més lluny. Per una banda, assistim a un progressiu augment de viatges a l’estranger, molt sovint a països llunyans i exòtics, bé sigui per motius d’aventura, turisme, cooperació, treball o bé sigui per conflictes bèl·lics i, per l’altra, assistim també a una immigració cada dia més important, per raons de subsistència, de treball o d’adopció, entre d’altres.

Es freqüent, doncs, el fet de trobar-nos davant de malalties importades i, malgrat que no tota la patologia que pateix el viatger o l’immigrant sigui “tropical”, cal conèixer i estar habituat a les patologies més prevalents d’aquests països, molt sovint diferents a les del nostre entorn. També es bo, abans de viatjar conèixer, l’aspecte preventiu de determinats factors que comporten més risc d’adquirir-les, en el cas dels viatgers.

Des del 2003 a la Unitat d’Atenció al Viatger, adscrita al Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital de Sabadell s’atenen els viatgers amb dos objectius fonamentals

  • Consells preventius al viatge:
    • Consells generals (roba, calçat, altitud, jet-lag, protecció solar, …)
    • Mesures de protecció de picades de mosquits i altres insectes.
    • Mesures per evitar infeccions per ingesta d’aigua o aliments.
    • Profilaxi pel paludisme.
    • Vacunacions obligatòries i recomanables.
    • Mesures per evitar malalties de transmissió sexual
    • Material mèdic bàsic per al viatge
  • L’atenció sanitària dels pacients amb malalties infeccioses “importades”, siguin o no tropicals.

 

De. Bernat Font i Creus.

Cafès científics Sabadell 2019

L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), l’Associació per la Defensa i Estudi de la Natura (ADENC), l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, la Fundació Bosch i Cardellach, la Corporació Sanitària Parc Taulí, La Ruda amics de Can Deu per a l’agricultura ecològica, la Unió Excursionista de Sabadell (UES) i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques organitzen la setena edició del programa de Cafès Científics a Sabadell. Els Cafès Científics són una acció de divulgació científica liderada inicialment per la societat civil que es va posar en marxa el 1998 a Leeds (Anglaterra) amb l’objectiu de parlar de ciència fora de l’entorn acadèmic i d’atraure el públic no habitual. Els Cafès científics de Sabadell s’han unit a la xarxa internacional de Cafès Científics.