Conservació de la biodiversitat i gestió forestal

Penjat el 30 d'octubre de 2020, per Limnos

Catalunya és un país eminentment forestal. Més de la meitat de la seva superfície està ocupada per terrenys forestals: prats, matollars, erms naturals i sobretot boscos. En els darrers anys els boscos han augmentat en superfície i en volum, per l’abandonament intens i progressiu de l’activitat agrària i ramadera. Això, es podria considerar positiu ambientalment, en quan suposen un augment de la captació de diòxid de carboni, i una atenuació dels efectes que afavoreixen el canvi climàtic. Però té aspectes adversos, ja que molt sovint aquestes formacions forestals son poc diverses, poc madures o molt alterades per l’activitat humana, i no sempre fomenten un augment de la biodiversitat d’espècies forestals de flora i fauna. A més, representen un risc major d’incendi forestal.

Al Pla de l’Estany tenim una superfície forestal del 52% de mitjana, amb municipis amb molt de bosc com Sant Miquel de Campmajor, Palol de Revardit i Porqueres, i altres amb menys com Cornellà i Banyoles. Les formacions forestals més abundants son els alzinars i pinedes de pi blanc, formacions mixtes, rouredes i pinedes de pi roig o pinassa. Cal destacar també boscos escassos o singulars, com la fageda a l’Obaga de Golany, les Estunes, alguna sureda o roureda per Camós o Palol, i els boscos de ribera de l’Estany de Banyoles i el riu Terri i Fluvià. Uns bona eina de gestió son els plans de gestió i millora forestal, tot i que a la comarca només hi ha 33 Plans (dades de l’any 2018) que engloben el 19,18% de la superfície forestal de la comarca, la més baixa de les comarques gironines. Vol dir que hi ha molt boscos sense plans de gestió.

Conservació de la biodiversitat i gestió forestal

Comptabilitzar la gestió forestal i la conservació de la natura és necessari per tal que la intensitat d’aprofitament permeti mantenir les funcions ecològiques, econòmiques i socials dels boscos. Per aquest motiu resulta de cabdal importància realitzar una gestió forestal sostenible, on el creixement del bosc i l’aprofitament que se’n faci, tingui un balanç equilibrat o a favor del creixement, augmentar la biodiversitat i tendir a mantenir rodals de boscos madurs.

Per això tenim diverses eines. La gestió de boscos pot fomentar aquesta explotació sostenible, aprofitar algunes parcel·les i deixar altres a evolució natural, o buscar una millora general del bosc. Cal apostar per aquesta gestió forestal a la comarca del Pla de l’Estany on hi ha poca cultura de l’aprofitament fustaner. En aquest sentit s’ha de fomentar l’activitat forestal sostenible i animar a propietaris que demanin els ajuts per gestionar les seves finques en bases criteris tècnics d’experts, i fomentar la certificació forestal que de forma voluntària permet als propietaris demostrar que la seva explotació forestal compleix amb uns criteris i uns indicadors establerts tot seguint unes bones pràctiques ambientals.

Hi ha un ventall ampli de mesures ambientals per millorar els nostres boscos. Deixar una proporció d’arbres grans i amb forats o bifurcacions on hi viuen espècies de ratpenats forestals, ocells,…, fer les actuacions forestals fora de l’època de cria o protegint nius de rapinyaires, deixar fusta morta de mida gran al bosc per als insectes que se m’alimenten, fer reserves forestals que es deixen a evolució natural, potenciar espècies acompanyants i espècies que fan fruit com cirerers, servers, moixeres de pastor,… o fins i tot posar-hi caixes niu artificials per lirons o ocells forestals.