Des de l’ADENC, defensem la recuperació ecològica del riu Ripoll i totes les actuacions que es facin al riu han d’anar encaminades a recuperar el riu com a espai natural

Penjat el 20 d'octubre de 2021, per Adenc

Des de l’ADENC, llegim amb molta preocupació la notícia publicada en aquest diari el passat dia 13 d’octubre referent als projectes que té l’Ajuntament de la ciutat pel que fa al riu Ripoll.

Amb aquesta carta, voldriem deixar clara la nostra posició com a entitat per l’estudi i la defensa de la natura i que des del 2009 està treballant en la recuperació ecològica del riu, concretament al tram que va de Sant Vicenç de Jonqueres fins a la passera de les Clotes; feina feta principalment amb voluntaris i durant molt de temps, sense cap suport per part de l’ajuntament de la ciutat.

Des de l’ADENC, defensem la recuperació ecològica del riu Ripoll al llarg de tot el seu recorregut . Per això pensem que totes les actuacions que es facin al riu han d’anar encaminades a recuperar el riu com a espai natural. Si bé és cert que actualment al riu podem veure més animals que fa 30 anys, especialment ocells, el riu no deixa de ser un espai degradat, mancat del bosc de ribera i ocupat per plantes invasores com la canya americana, que impedeix el desenvolupament de la vegetació pròpia d’aquest espai.

Cal també una regulació dels usos del riu; bicicletes, horts, cotxes, zones d’esbarjo, que redueixi les molèsties que causem a animals i plantes. Soroll, deixalles, comportaments poc respectuosos, dificulten molt l’establiment d’algunes espècies d’aus, que si bé s’aturen al riu a alimentar-se o a descansar, sovint abandonen la idea de criar-hi degut a les molèsties que els ocasionen algunes conductes de les persones que hi passejen. Calen campanyes d’educació i sensibilització a la ciutadania, que sovint desconeix com comportar-se en espais naturals.

Ens oposem totalment a qualsevol proposta que comporti la reindustrialització del riu. Fins a mitjans del segle passat, l’aigua del riu era utilitzada per la indústria com a font d’energia o també per als seus processos industrials, però actualment això ja no té cap sentit. Sembla que els promotors d’aquest projecte han perdut la memòria històrica i no recorden les inundacions que ens van produir al riu Ripoll l’any 1962 i que van causar més d’un centenar de morts.

En el context actual de canvi climàtic, aquestes fenòmens extrems es produiran amb més freqüència, de fet aquí a Catalunya en tenim dos exemples recents: els temporals Filomena i Glòria. Col·locar infraestructures humanes dures al riu és una mala estratègia, que no té cap sentit i encara menys si tenim en compte que la ciutat disposa de polígons industrials amb sòl lliure, molt més ben acondicionats i amb millors accessos que el riu Ripoll. En canvi, tenir un bosc de ribera ben format al llarg del riu, ens protegirà de les inundacions, ja que els arbres ajuden a frenar el cabal i amortir l’impacte de les grans riuades.

Pel que fa als locals d’oci, bars, restaurants, considerem que el riu tampoc és el lloc més adequat per situar-los. El riu és un espai natural sensible, molt delicat, que actualment ja suporta molta pressió humana, no cal que des de l’administració es potenciï més aquest ús, el que cal és regular-lo per minimitzar el nostre impacte. La ciutat de Sabadell disposa de zones més adequades per col·locar aquests espais d’oci.

En resum, des de l’ADENC, diem si a la recuperació del riu Ripoll com a espai natural, si a la regulació dels usos , si a les campanyes de sensibilització ambiental i demanem a l’Ajuntament de Sabadell que reformuli el seu projecte amb criteris propis del segle XXI i no es quedi enclat en el passat.

 

Sabadell, 20 d’octubre 2021