Finalitza amb èxit el projecte Vivim, respirem, replantegem Sabadell

Penjat el 30 de novembre de 2020, per Adenc

El projecte Vivim, respirem, replantegem Sabadell va ser un dels 38 projectes presentats al procés participatiu Construint Ciutat 2019, un procés participatiu per decidir el destí d’una part del pressupost municipal de la ciutat de Sabadell. En ser escollit, el projecte ha estat subvencionat totalment per l’Ajuntament de Sabadell.

Abans de res volem agrair l’oportunitat que hem tingut per a realitzar aquest projecte. Ens ha permès engegar una dinàmica participativa i col·laborativa amb diferents àmbits per reflexionar col·lectivament i ser el motor de millora de la nostra ciutat.

Valoració de l’experiència

Per a l’equip que ha dut a terme aquest projecte ha estat una experiència molt positiva i enriquidora. Els diferents reptes que se’ns han anat plantejant els hem hagut d’encarar i resoldre, segur que alguns amb més encerts que altres.

Un primer repte ha estat organitzatiu: trobar una manera eficient de col·laborar entre les tres entitats impulsores del projecte (CTTC, Urbanins i ADENC). De fet ens hem organitzat d’una manera prou resolutiva, i durant la realització del projecte ens hem engrescat a incorporar noves línies de treball quan se’ns ha plantejat l’oportunitat com és, per exemple, la realització del curs de professorat, o les col·laboracions amb els projectes d’aprenentatge i servei. De fet hem volgut abastar tant com hem pogut i més, i al final la dedicació al projecte ha estat superior a la planificada inicialment.

Un repte crucial en el projecte era el d’aconseguir la complicitat i implicació de diferents col·lectius (comunitat educativa, entitats, ciutadania, voluntari…). En aquest sentit, la col·laboració amb els centres d’ensenyament i amb l’associació Ethos ha estat molt gratificant. Per contra, esperàvem aconseguir més implicació per part d’entitats dels barris (associacions de veïns, associacions de famílies d’escoles…) i això no ha estat possible, però la dinàmica de les activitats participatives ha suplit aquesta mancança.

Tot i el repte que ha suposat readaptar el projecte per la situació de la Covid-19, gràcies a la pròrroga que es va concedir, el projecte s’ha pogut tirar endavant i s’han pogut desenvolupar les parts essencials satisfactòriament.

El repte d’aconseguir l’execució material de propostes de millora ens ha fet patir fins al darrer moment, però finalment s’han executat amb èxit un munt d’actuacions.

Un dels reptes del projecte era el d’esdevenir un projecte exemplificador que pugui servir de model per a reproduir-se i adaptar-se a altres barris o municipis. La memòria final del projecte incorpora un seguit d’eines interessants: un catàleg d’accions per millorar la biodiversitat, la proposta educativa de com treballar-ho a l’aula, els continguts del curs per professorat, i un recull de línies d’acció i propostes per aplicar al municipi per avançar cap a una ciutat més biodiversa i saludable.

Després d’aquesta experiència, valorem que els projectes col·laboratius, que impliquen la participació de la ciutadania des dels seus inicis, en el disseny, la tria i la realització de les actuacions són molt beneficiosos, especialment si parlem d’actuacions en l’àmbit ambiental.

Disposeu de més informació del projecte i sobretot d’una memòria extensa i una de resumida de l’experiència al web de l’ADENC: https://adenc.cat/vivim-respirem-replantegem-sabadell/

Seguirem treballant en aquesta línia d’actuacions, que com entitat vallesana ens sembla tant interessant!