Internet contamina? – l’article de l’ham del novembre 2016-

Penjat el 8 de novembre de 2016, per Limnos

El canvi climàtic és un problema actual que des de fa ja molts anys va in crescendo, i cada dia és més preocupant. Cada cop es parla més de termes com: escalfament global, emissió de diòxid de carboni, petjada ecològica, entre d’altres. I què és la petjada ecològica? S’entén per petjada ecològica de quelcom, les hectàrees de terreny que es necessiten per utilitzar, escalfar, alimentar o produir allò. Petita o gran tots causem una petjada ecològica al planeta i va més enllà del que ens pensem. Internet, que poc o molt tots utilitzem, també col·labora a engrandir la petjada ecològica de cadascú. Aquí hi hem de tenir en compte des de l’impacte que causa la fabricació de qualsevol ordinador (explotació de mines per extreure metalls escassos, despesa energètica de cadena de construcció…) fins a cada correu electrònic o cerca a Google que realitzem.

Així doncs, tots els usos d’internet emeten CO2 a l’atmosfera, fins i tot els més senzills i quotidians. Youtube, per exemple, necessita 0,0002 KW/h per cada segon de vídeo, el que es pot traduir com a 0,1 grams de CO2. Es diu que en tota una vida no hi ha prou temps per veure tots els minuts de vídeo de Youtube disponibles a la xarxa, imagineu doncs quantes tones gastades de CO2 si a més comptem totes les visualitzacions! Facebook va generar 285.000 tones de CO2 només al 2011, i el seu continu creixement és innegable.

I en tot això què hi juga un dels gegants d’internet, Google? La companyia estatunidenca ens ha fet sempre propaganda del seu codi ètic, les excel·lents condicions laborals, etc. Però com gestiona Google la seva petjada ecològica? La principal aplicació de Google és el seu cercador, el qual funciona a través d’un motor informàtic molt potent que el permet donar l’eficiència que el caracteritza. Tot i això, cada 100 cerques amb Google suposen 0,0003 KW/h el qual significa 9,9 quilos de CO2 de mitjana al llarg de l’any per a cada internauta. Una solució que mitigaria el problema seria l’eliminació selectiva d’informació brossa que ajudaria el cercador a consumir menys, o la creació de parcs eòlics per alimentar els servidors, aquestes són algunes de les iniciatives on Google està treballant. Hi ha cercadors alternatius, bastant efectius també, que intenten compensar la petjada ecològica, per exemple plantant arbres com www.ecosia.org.

Sembla estrany que puguem contaminar asseguts davant l’ordinador o el mòbil; treballant, estudiant, jugant, etc. Però el consum elèctric encara s’ha de traduir en grams de CO2 emesos a l’atmosfera ja que les energies netes i renovables encara no són prou eficients com per nodrir tota la xarxa elèctrica. Recordeu doncs a fer un ús racional de les cerques a internet, així com del mateix ordinador. Primer és reduir-ne l’ús a l’imprescindible, i després en cas de ser necessari utilitzar-lo podem buscar alternatives més sostenibles.