La tortuga de rierol torna al riu Ripoll

Penjat el 25 de juliol de 2019, per Gerard Codina

Després d’anys de tasques de millora del Ripoll, el riu de mica en mica s’ha anat recuperant. Tot i que encara fan falta molts esforços per fer que el riu recuperi un estat ecològic òptim, es comencen a visualitzar els resultats del treball realitzat per entitats com l’ADENC (Fes Reviure el Ripoll), que fa anys que treballen per la millora d’aquest espai natural. Els últims anys la fauna pròpia d’ambients fluvials ha anat recolonitzant aquest espai anteriorment tan degradat. Un exemple és la tortuga de rierol (Mauremys leprosa), rèptil autòcton alguns exemplars dels quals ja s’han començat a observar al tram sabadellenc del riu Ripoll.

La tortuga de rierol (Mauremys leprosa) és una de les dues espècies de tortuga d’aigua dolça autòctones de Catalunya, juntament amb la tortuga d’estany (Emys orbicularis). Ambdues espècies han vist molt reduïdes les seves poblacions, principalment a causa de la degradació del seu hàbitat, però també per altres motius, com ara la presència d’espècies exòtiques invasores.

La tortuga de rierol torna al riu Ripoll

Cria de tortuga de rierol al riu Ripoll.

 

 

Al riu Ripoll, com a molts altres rius catalans, hi ha un greu problema d’espècies exòtiques invasores tant animals com vegetals. Una d’elles és la tortuga de Florida (Trachemys scripta), una tortuga considerada com a una de les 100 espècies invasores més nocives a nivell global segons la IUCN i que a casa nostra s’ha comercialitzat durant anys com a animal domèstic. Aquesta tortuga originària de Centre i Nord Amèrica, competeix directament amb les tortugues autòctones pel territori i l’alimentació, a més de depredar sobre les tortugues juvenils i ser portadora de diverses malalties. La tortuga de Florida no només posa en risc a les tortugues autòctones, sinó que també posa en risc a altres rèptils, amfibis, peixos, diferents invertebrats i fins i tot als polls d’algunes aus aquàtiques, a les que depreda per alimentar-se. La tinença irresponsable d’aquests animals i la inconsciència de molts dels seus propietaris ha portat a que aquestes i altres tortugues exòtiques s’alliberin als rius catalans, provocant greus impactes sobre la fauna autòctona.

                                          La tortuga de rierol torna al riu Ripoll La tortuga de rierol torna al riu Ripoll La tortuga de rierol torna al riu Ripoll

Les tres subespècies de tortuga de florida (Trachemys scripta). D’esquerra a dreta: tortuga d’orelles vermelles (Trachemys s. elegans), tortuga d’orelles grogues (Trachemys s. scripta) i tortuga de Cumberland (Trachemys s. troosti).

 

 

Davant d’aquest context, aquest any 2019, neix el Grup d’Estudi i Recuperació de les Tortugues de l’ADENC, amb la intenció de fer un seguiment de les poblacions d’aquests animals, afavorir l’hàbitat de les tortugues autòctones i retirar les espècies invasores del riu. Durant la primera meitat d’aquest any, l’ADENC ha dut a terme captures de tortugues al riu Ripoll. Les tortugues autòctones que s’han trobat s’han marcat per tal de fer un seguiment d’aquests individus en un futur i els exemplars exòtics han estat traslladats als centres de fauna de Torreferrussa i al CRARC.

En la primera fase del projecte, en la zona del riu estudiada, s’han trobat 4 exemplars de tortuga de rierol (Mauremys leprosa) i uns 40 exemplars d’espècies exòtiques, principalment de les diferents subespècies de tortuga de florida (Trachemys scripta scripta, Trachemys scripta elegans i Trachemys scripta troosti). També s’han trobat altres espècies exòtiques provinents d’Amèrica i d’Àsia: Mauremys sinensis, Graptemys pseudogeographica i Pseudemys nelsoni.

La tortuga de rierol torna al riu Ripoll

Falsa tortuga mapa (Graptemys pseudogeographica). Tortuga d’origen Americà trobada al riu Ripoll.

 

 

D’ara endavant, l’ADENC continuarà aquestes tasques per tal de controlar la presència d’espècies invasores i poder recuperar la població de tortugues de rierol del riu Ripoll. Per fer-ho serà molt important també fer una bona difusió acompanyada d’educació ambiental per tal de conscienciar a la ciutadania del problema que generen les espècies exòtiques fora del seu medi natural, ja que una de les principals vies d’entrada d’aquests animals són els abandonaments per part dels propietaris.

La tortuga de rierol torna al riu Ripoll

Grup de voluntaris de l’ADENC realitzant l’estudi de tortugues.

 

 

Aquest projecte s’està realitzant gràcies a un equip de voluntaris de l’ADENC que realitza l’estudi i el seguiment, i que compta amb el suport del Proyecto Libera.