Nova jornada d’anellament científic d’ocells al riu Ripoll

Penjat el 9 d'abril de 2018, per Mireia Calvet

Aquest 7 d’abril, tot i l’amenaça de pluja, s’ha dut a terme una nova jornada d’anellament al riu Ripoll, amb en Marcelo Brongo com a anellador titular i en Joan Elias i en Xavi Jordà com a anelladors auxiliars.

El matí ha començat molt bé i ja des de primera hora s’han pogut anellar un bon nombre d’espècies, durant el matí ha fet algun ruixat i força vent, però la jornada s’ha desenvolupat amb normalitat, i a les xarxes han caigut un total de 36 ocells.

Nova jornada d’anellament científic d’ocells al riu Ripoll

Merla, jove del primer any, podem veure la diferent coloració del plomatge del cos més ngres, ja mudades, i de les ales més marronoses, encara sense mudar.

L’ocell més anellat ha estat, com en altres jornades, el tallarol de casquet, amb 20 exemplars capturats, 4 dels quals ja havien estat anellats amb anterioritat. Tres han estat els exemplars capturats tant de merla, com de mallerenga cuallarga, en tots dos casos també amb dos exemplar ja anellats. S’han anellat també dues mallerengues carboneres, dues mallerengues blaves i dos pit-roigs. S’han sumat al nombre d’ocells anellats, un pardal xarrec, un rossinyol bord, i una cotxa fumada.

Nova jornada d’anellament científic d’ocells al riu Ripoll

Cotxa fumada, exemplar juvenil.

Sens dubte l’espècie més destacada de la jornada, ha estat la cotxa cua-roja (fotografia de la capçalera). Es tracta d’un ocell migrador, que passa l’hivern a l’Àfrica, i que aquesta primavera s’ha aturat al riu Ripoll a descansar i alimentar-se. A Catalunya és molt escàs com a nidificant, viu en boscos madurs i oberts i en els marges forestals. Cria en forats dels arbres, roques i edificacions. Pot arribar a fer dues postes de 5 a 7 ous, que cova la femella durant 11-15 dies. S’alimenta de petits invertebrats que captura atacant des d’una perxa. També pot alimentar-se de fruits del bosc.