Què en saps dels ratpenats?

Penjat el 20 d'abril de 2020, per Adenc

Per culpa del brot de COVID-19, els ratpenats han estat el punt de mira dels medis de comunicació, sent injustament culpabilitzats de la pandèmia. És per això que des del Grup d’Estudi dels Ratpenats de l’ADENC (GERA) hem creat un Kahoot per a que aprengueu més sobre aquests animals tant desconeguts per part de la ciutadania!

Els ratpenats són mamífers de l’ordre del quiròpters que es poden trobar arreu del món. Són un dels grups de mamífers amb major diversitat d’espècies (més de mil!) i també els que presenten una major diversitat de formes i estratègies de supervivència. Els ratpenats són peces clau en el funcionament dels ecosistemes, proveïnt serveis ecosistèmics essencials com el control de plagues, la polinització o la dispersió de llavors! Per contra, la cultura occidental normalment ha repudiat i demonitzat aquests animals a causa dels seus hàbits nocturns i la dificultat d’observar-los i conèixer-ls millor.

Què en saps dels ratpenats?

Foto de Mireia Calvet

Els membres del GERA, porten quatre anys fent activitats per a donar a conèixer aquests animals, així com participant en estudis i fent accions per a ajudar als ratpenats que trobem a les nostres ciutats i a la plana del Vallès. La principal activitat oberta al públic que es duu a terme els últims anys és la organització de diverses Nits del Ratpenats (“Bat Nights“, 2017, 2018, 2019) en les que es surt al capvespre amb detectors d’ultrasons per descobrir les diferents espècies que trobem al nostre entorn i donar a conèixer el ratpenats a la ciutadania i, sobretot, a la canalla!

Pel que fa a l’estudi d’aquests animals, el GERA porta des del 2017 col·laborant amb l’Àrea de recerca en quiròpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers en el projecte QuiroRius. Aquest projecte de ciència ciutadana busca fer un seguiment de les poblacions de ratpenats que viuen als nostres cursos fluvials, podent així detectar canvis en la qualitat ecològica de l’aigua, però també la dels boscos de ribera. Recentment, el GERA també a començat a col·laborar en els altres seguiments que es duen a terme des del Museu, com el QuiroHàbitats, el QuiroRefugis i el QuiroCaixes. Si voleu més informació sobre com participar en aquests seguiments de ratpenats, no dubteu en visitar la web de ratpenats.org, on trobareu tota la informació necessària!

Què en saps dels ratpenats?

Així mateix, l’any 2017 el GERA va guanyar el Retorn Social de la Crida per Sabadell amb el qual, va construïr i instal·lar un total de 10 caixes refugi per a ratpenats en diferents zones del Parc Grípia-Ribatallada per tal d’afavorir la presència de ratpenats forestals, els quals moltes vegades manquen de llocs on refugiar-se. En les revisions que s’han anat fent, ha quedat demostrat que als ratpenats els agraden les nostres caixes, sobretot per a refugiar-s’hi durant els mesos més freds!

A causa de les circumstàncies en la qual ens trobem,  el GERA ha decidit penjar material per apendre més sobre els ratpenats! Manualitats i molt més per gaudir en familia! 

Us deixem a continuació un Kahoot per descobrir una mica més els ratpenats!

Instruccions per jugar:

  1. Necessitem un ordinador, un telefon movil o una tableta per jugar!
  2. Entreu en el següent enllaç:  https://kahoot.it/challenge/06841613?challenge-id=019de8ca-58fe-4b1d-b9fb-e507e2bf9333_1587365225718 o podeu entrar directament a kahoot.it i introduiu el codi: 06841613
  3.  I comencem a jugar! Podeu jugar més d’una persona!

 

I també diferents manualitats per fer a casa!

  • Vídeo fes un ratpenat amb les teves mans convertides en ales!

https://www.youtube.com/watch?v=9cQ69NZ0Zi

https://www.firstpalette.com/craft/paper-cup-bat-basket.html

  • Vídeo ratpenat d’origami (una mica complicat).

https://www.youtube.com/watch?v=oMgYWqjMabO