Recuperar el vell costum de retornar els envasos – l’article de l’ham del desembre 2020-

Penjat el 30 de novembre de 2020, per Limnos

L’actual sistema de reciclatge selectiu, en contenidors de colors, tot i estar dissenyat per minimitzar l’impacte mediambiental dels residus, i ser el més estès a Europa no és el més efectiu. Organitzacions mediambientals com Retorna, Rezero, Ecologistes en Acció, Greenpeace, entre d’altres, aposten pel sistema de retorn d’envasos implantat ja amb èxit en zones de més de 40 països com Austràlia, Alemanya, Països Nòrdics, Estats Units…

Recuperar el vell costum de retornar els envasos – l’article de l’ham del desembre 2020-

Recuperar el vell costum de retornar els envasos

El model de recollida selectiva actual es remunta a la llei de finals dels 90 que obligava les empreses envasadores a fer-se’n càrrec dels costos de la gestió dels residus, establia un sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) per a envasos reutilitzables i preveia la recollida selectiva només per als envasos d’un sol ús. El problema va ser deixar en mans de la indústria el com fer-ho, ja que aquesta es va decantar per l’excepció: envasos d’un sol ús i als contenidors de colors!, abocant el resultat del model a la voluntarietat i comprensió de la ciutadania. A hores d’ara, només una part dels envasos es recicla correctament, la resta, la que va al contenidor que no toca o pel terra dels carrers, les platges, les papereres…, acaba en abocadors i incineradores generant emissions de CO₂ i altres contaminants.

Recuperar el vell costum de retornar els envasos

Els envasos no recollits selectivament, no comporten despeses a les marques envasadores, moltes d’elles aglutinades en Ecoembes (d’aquí la seva oposició a implantar nous models). De les despeses ens en fem càrrec els ciutadans en els impostos i les taxes d’escombraries.

El sistema de dipòsit i retorn d’envasos d’un sol ús, implantat en diversos països, recupera els envasos de begudes i complementa la recollida per contenidors; suposa per al consumidor pagar un petit dipòsit en el moment de la compra de la beguda, import que se li retorna íntegrament quan fa la devolució de l’envàs a qualsevol establiment, en general introduint-lo en una màquina. Els costos corren, finalment, a càrrec de l’empresa envasadora. Aquest sistema permet la reutilització total del residu, tornant a fabricar el mateix envàs d’origen, una vegada i una altra, en un procés cíclic que redueix la importació, l’ús i el malbaratament de matèries primeres i l’abocament o incineració dels envasos antics, disminuint així les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Té un nivell de recuperació d’envasos superior al 90% mentre que a Catalunya i la resta de l’Estat només es recicla el 30% dels envasos d’un sol ús.

La iniciativa Retorna1, integrada per una part de la indústria del reciclatge, ONG mediambientals, sindicats i associacions de consumidors, treballa amb l’objectiu de Residu Zero per millorar el sistema actual de recollida de residus d’envasos (contenidor groc i verd) que no reutilitza i recicla deficientment; pretén la implantació en l’àmbit estatal d’aquest sistema d’acord amb les directrius europees i promou un canvi en el model de producció i consum que redueixi el nombre de residus i maximitzi la prevenció, la reutilització i el reciclatge.

Text escrit en col·laboració de
Limnos i la Plataforma Emergència Climàtica Pla de l’Estany

1 Per a més informació consultar fonts en retorna.org