Signa per salvar els insectes pol·linitzadors

Penjat el 14 de novembre de 2017, per GEPEC

Signa per salvar els insectes pol·linitzadors

Anys de batalla han aconseguit que els efectes mortals dels pesticides neonicotinoides a les colònies d'abelles i pol·linitzadors salvatges arribi al Parlament europeu posant sobre la taula la seva prohibició.

La diputada gallega, la Sra. Maria Lidia Senra Rodríguez, va presentar les propostes per a la prohibició dels neonicotinoides sobre l'apicultura (1) (2).

En pocs dies, exactament el 22 de novembre, aquestes esmenes es posaran a votació dels pocs membres de la Comissió d'Agricultura del Parlament Europeu. I si passen aquest tramit, tots els membres del Parlament europeu votaran el text al gener de 2018.

Diem "si passen el tràmit" perquè en aquest mateix moment, tots els lobbies de la indústria agroquímica han unit les seves forces per a retocar les propostes conservacionistes per part dels membres de la Comissió d'Agricultura! Bàsicament usen el xantatge de reubicació de les seves fàbriques.

Ja s’han aplegat gairebé 250.000 signatures de els 300.000 marcades com a fita. Ajudeu-nos a assolir el màxim de signatures possibles les properes hores:

- Signant AQUÍ, si encara no ho heu fet, la petició

- Compartint aquest missatge als vostres contactes demanant que al seu torn ho facin

Cal explicar que a França, el sulfoxaflor, un neonicotinoide de nova generació que està accelerant encara més la disminució de les abelles salvatges i els pol·linitzadors, (3) (4) podria passar que per normativa europea, es saltin la francesa per a la seva expansió.


A nivell europeu, hem d'aconseguir ara aquesta prohibició saludable per a les abelles i el nostre futur alimentari. I per a això, no hi ha millor esperança que la votació de l'esmena que ens hem tirat endavant i que, sense la vostra ajuda, serà despietadament torpedeada pels lobbies agroquímics.

Un minut més:

Un espectacular estudi a gran escala de 27 anys a Alemanya ha revelat que almenys el 76% dels insectes voladors han desaparegut des del 1989. I els investigadors creuen que aquests resultats haurien estat els mateixos en altres països europeus. (5)

Les abelles són només la punta de l'iceberg. El seu declivi és visible pels apicultors que els cuiden diàriament. Però amb ells, milers de papallones, borinots i milers d’insectes sucumbeixen al silenci: els investigadors estan començant a donar a conèixer els efectes dels pesticides neonicotinoides sobre els pol·linitzadors salvatges, i el que troben és impressionant ...

Els pol·linitzadors són essencials per a la qualitat, la quantitat i la diversitat de la nostra dieta i asseguren la reproducció de més del 80% de fruites, verdures i plantes amb flors (6).

Els tomàquets, per exemple, només poden pol·linitzar eficaçment els borinots, els únics capaços de fer que aquestes flors vibrin perquè deixin anar el seu pol·len (7). Gairebé la meitat (46%) de les espècies de borinots europeus estan en declivi (8) ...

Segons un estudi publicat al desembre de 2016 a la revista Nature, l'augment del nombre de malalties que es derivaria de la desaparició d'alguns dels principals pol·linitzadors podria generar 1,4 milions de morts addicionals cada any a tot el món (9).

Davant d'aquestes figures apocalíptiques, no hi ha necessitat de retardar. Tot i així: alguns diputats continuen sent temptats pels arguments a curt termini de la indústria agroquímica. Fem-los arribar la nostra pressió com a persones mb sentit comú.


?Referències :

(1) 2017/2115(INI) Perspectives et défis pour le secteur apicole de l'Union européenne

(2) Amendements n°176, 187, 188, 194, 195, 394

(3) Nouveaux pesticides : pourquoi l’Anses doit revoir sa copie - Séverin Husson, La Croix, 22/10/2017

(4) Communiqué du Ministère de la Transition Ecologique

(5) More than 75 percent decline over 27 years in total flying insect biomass in protected areas, Caspar A. Hallmann , Martin Sorg, Eelke Jongejans, Henk Siepel, Nick Hofland, Heinz Schwan, Werner Stenmans, Andreas Müller, Hubert Sumser, Thomas Hörren, Dave Goulson, Hans de Kroon - PLOS Published: October 18, 2017

(6) Abeilles domestiques, pollinisation et biodiversité végétale – site du projet FlorAbeilles

(7) Elevage, comportement de butinage et utilisation du bourdon terrestre pour la pollinisation, D. Lefebvre, P. Aupinel, S. Le Cun, J. Pierre Inra/Ensar UMR

(8) European Red List of Bees, Nieto, A., Roberts, S.P.M., Kemp, J., Rasmont, P., Kuhlmann, M., García Criado, M., Biesmeijer, J.C., Bogusch, P., Dathe, H.H., De la Rúa, P., De Meulemeester, T., Dehon, M., Dewulf, A., Ortiz-Sánchez, F.J., Lhomme, P., Pauly, A., Potts, S.G., Praz, C., Quaranta, M., Radchenko, V.G., Scheuchl, E., Smit, J., Straka, J., Terzo, M., Tomozii, B., Window, J. and Michez, D. 2014. European Red List of bees. Luxembourg: Publication Office of the European Union.

(9) Safeguarding pollinators and their values to human well-being, Simon G. Potts, Vera Imperatriz-Fonseca, Hien T. Ngo, Marcelo A. Aizen, Jacobus C. Biesmeijer, Thomas D. Breeze, Lynn V. Dicks, Lucas A. Garibaldi, Rosemary Hill, Josef Settele & Adam J. Vanbergen 540, 220–229 (08 December 2016) doi:10.1038/nature20588