Sortida d’observació de rapinyaires a Collserola

Penjat el 23 de setembre de 2018, per Mireia Calvet

Sortida d’observació de rapinyaires a Collserola

El final de l’estiu, coincideix amb l’època de migració de moltes aus des del nord d’Europa cap a zones del sud, on passaran l’hivern. Aquests desplaçaments són seguits des de diversos punts d’observació a Catalunya, el Turó de la Magarola a Collserola, és un d’aquests punts de guaita, on des de fa trenta anys es du a terme una campanya d’observació i seguiment de la migració d’aus rapinyaires.

Amb la intenció d’observar aquest espectacle de la natura, una dotzena de persones han participat a la sortida organitzada per l’Adenc el 22 d’octubre.

Ens trobem a l’Adenc , a les 9:15 del matí, per aquesta sortida no cal matinar, ja que els rapinyaries són més actius quan el dia ja s’ha aixecat i fa una mica de calor. Per arribar al Turó de la Magarola des de Sabadell, el més fàcil és anar-hi per Cerdanyola, i agafar la carretera d’Horta fins al kilòmetre 6,5, d’on surt una pista que va a Prat de Rei, fem un tram de pista en molt bon estat i deixem el cotxe en un aparcament (no es pot continuar més endavant perquè hi ha una cadena) des d’allà ens acostem caminant, un tram molt curt, fins al punt d’observació, una petita plataforma.

En arribar, ja trobem dos observadors, el Xavi i el Jordi, que fan el seguiment contractats pel parc, que ens expliquen que el dia ja ha començat bé amb diversos ocells observats a primera hora: dos xoriguers, un falcó pelegrí, un falcó mostatxut…. ens donen un full informatiu amb les siluetes dels rapinyaries que hem de veure i una taula on anotar les observacions.

Durant el matí anem observant diferents rapinyaires, un falcó pelegrí que està aturat en una torre elèctrica, més xoriguers i falcons, aligots vespers, aligots, un esparver, una arpella, tots aquests ocells els veiem, sovint molt ràpid per sobre els nostres caps, o també sobrevolant la ciutat de Barcelona o la plana del Vallès. Alguns són difícils de distingir, hem d’estar atents a les explicacions dels experts, és l’única manera d’aprendre’n.

Cap al migdia, tornem cap els cotxes, no sense aturar-nos a mig camí per observar un estol de rossinyols del japó, són molt escandalosos i una mica confiats, es deixen veure, i sobretot sentir.

Les dades de les observacions es poden consultat al web

https://www.parcnaturalcollserola.cat/observacio-de-rapinyaires-a-la-magarola/