TAGAMANENT – Abellera catalana

Penjat el 9 de maig de 2019, per Julià Font

TAGAMANENT – Abellera catalanaA l’entorn del turó del Tagamanent (1056 m) trobem un seguit de prats i pastures florísticament molt rics on creix l’Abellera catalana (Ophrys catalaunica); una orquídia endèmica de casa nostra. Tanmateix aquesta remarcable espècie no creix sola; apareix al costat d’altres orquídies junt amb altres espècies interessants. No hi ha com una passejada per la zona descobrint un magnífic entorn que forma part del Parc Natural del Montseny.

Situats en l’extrem sud-occidental del Parc Natural del Montseny, TAGAMANENT – Abellera catalanaentre el puig de Tagamanent, la Masia de Ca L’Agustí i El Bellver, vam iniciar la prospecció botànica amb la il·lusió de trobar, entre altres espècies, l’orquídia Ophrys catalaunica. La vàrem trobar; el nostre petit goig intel·lectual de la jornada! Tanmateix, ens va quedar temps per descobrir un bon reguitzell d’altres espècies.

DADES
▶️ Organització: ADENC (Sabadell) – Grup de botànica ESBARZERTAGAMANENT – Abellera catalana
▶️ Guiatge: Alfred Bellés, naturalista i membre del grup de botànica l’Esbarzer.
▶️ Participants: 25 (socis i no socis)
▶️ Punt de trobada (com arribar-hi):
Zona aparcament (prop d’El Bellver); just al final de la pista asfaltada (7 km) que puja des de la urbanització Tagamanent (carretera C17).
Coordenades: 41°44’53.9″N 2°18’14.1″E – Tagamanent, 08593, Barcelona
▶️ Punt de sortida i arribada del recorregut: Aparcament
▶️ Climatologia: Dia frescal, però solellós; almenys fins al migdia. Després, parcialment ennuvolat. Panoràmiques espaterrants des del cim del Tagamanent.TAGAMANENT – Abellera catalana
▶️ Avituallament: Sortida de tot el dia. Suggeriments per als àpats:
Esmorzar (si es va en temps de sobres): Bar El Racó (Aiguafreda). Ambient familiar, bon cafè i excel·lents entrepans.
Dinar. S’ofereix doble possibilitat, seguint la inclinació de cadascú: àpat d’entrepà o carmanyola dalt del cim o en algun prat. Els que vulguin dinar entaulats poden baixar a Aiguafreda al Restaurant Els Traginers: cuina casolana i tracte familiar. Un lloc amb història, bona acollida i bona taula.
TAGAMANENT – Abellera catalana Gent ADENC pels voltants del Tagamanent … en dos minuts!


LLOCS D’INTERÈS
Entre troballa i troballa, Alfred Bellés va oferir alguna pinzellada sobre l’entorn. Tanmateix, per als qui hi estiguin interessats, aquí es disposa aquesta informació addicional:TAGAMANENT – Abellera catalana
▶️ Turó de Tagamanent
▶️ Castell de Tagamanent
▶️ Ermita de Santa Maria de Tagamanent
▶️ Tagamanent: misteri al descobert (La Vanguardia, 2013)
▶️ Tagamanent: conjunt històric a vista de drone
▶️ Masia El Bellver (ara restaurant)
▶️ Masia Ca l’Agustí (ara Museu Etnològic)
▶️ Parc Etnològic de Tagamanent. Casa Museu L’Agustí

 

RECORREGUT
El recorregut és relativament curt, en part circular, i de bon fer. TAGAMANENT – Abellera catalanaEs fa una primera prospecció pels voltants de la zona d’aparcament. A continuació, ens encaminem, per la pista asfaltada, en direcció al turó del Tagamanent. La pujada al turó no ofereix cap complicació; sender entre alzines i ben fressat. Petits i grans poden fer cim amb 30 minuts, depenent de les aturades d’observació. La baixada es fa pel mateix camí fins a arribar a la pista asfaltada. A partir d’aquest punt, de tornada, sortirem de la pista a mà dreta seguint els senyals de GR en direcció a la masia El Bellver. Sender ben marcat i també de bon fer. De la masia a l’aparcament, per pista, en uns pocs minuts.
♻️ Descripció més detallada (mapa, km, desnivells, temps en moviment, etc.) i imatges del recorregut:
Ruta wikiloc d’Esporqueret: TAGAMANENT – Prospecció botànica ADENC (2109)

FLORA DE LA CONTRADA
Aquesta passejada botànica oferia com incentiu poder admirar l’orquídia endèmica deTAGAMANENT – Abellera catalana Catalunya (Ophrys catalaunica). Objectiu gens fàcil d’assolir; el senglar havia fet estralls pels prats de la contrada. De fet, la prospecció de preparació de la sortida va acabar sense èxit. Tanmateix, cinquanta ulls hi veuen més que sis! No va passar gaire estona; algú amb llum als ulls va proclamar l’anunci esperat amb un xiscle gojós. Érem colla i la cua va ser llarga per immortalitzar el moment amb càmeres i mòbils.
També vam poder gaudir de la bellesa de l’Abellera negra (Ophrys passionis), de l’Orquis mascle (Orchis mascula), amb característiques de l’Orchis olbiensis, i de l’Orquis provençal (Orchis provincialis). N’estic ben segur que tothom hagués quedat ben satisfet i donat per bona la jornada amb aquestes quatre belleses.

OPHRYS CATALAUNICA (Abellera catalana)
OPHRYS BALEARICA (Borinot)TAGAMANENT – Abellera catalana
Els botànics austríacs O. Danesch i E. Danesch van descobrir l’Abellera catalana i la van descriure per primer cop el 23 de maig de 1969 a Olost de Lluçanès (Comarca d’Osona, Barcelona). Aquesta formosa espècie està protegida a la Garrotxa. L’Abellera catalana viu millor a les joncedes i sol florir pel maig. La podem trobar a l’interior de Catalunya i, rarament, en alguns indrets d’Occitània fronterers amb Catalunya Nord. Curiosament, a les Illes Balears s’hi troba una varietat molt semblant (Ophrys balearica) a l’Abellera catalana. Aquesta espècie, anomenada Borinot, és molt rara; en queden pocs exemplars. El Borinot és l’única orquídia endèmica de les Illes Balears. No es troba en cap altre lloc del món. Està molt protegida.

ELS COLORS DE TAGAMANENT
Les orquídies van ser el plat fort de la jornada. Tanmateix, també vam poder admirar els colors i altres detalls d’espècies vàries. N’he comptabilitzades 50. És la meva mostra. En el TAGAMANENT – Abellera catalanamostrari de sota no hi figuren totes les que va descriure i explicar Alfred Bellés; que van ser moltes més.
TAGAMANENT – Abellera catalanaLes orquídies
TAGAMANENT – Abellera catalanaEls blancs
TAGAMANENT – Abellera catalanaEls blaus
TAGAMANENT – Abellera catalanaEls grocsTAGAMANENT – Abellera catalana
TAGAMANENT – Abellera catalanaEls magenta
TAGAMANENT – Abellera catalanaEls verds
TAGAMANENT – Abellera catalanaMulticolors

Una diada de colors, de sol i gaudi. Amb fosforescències…TAGAMANENT – Abellera catalana

Vares altes de les flors
que floreixen de les tiges,
s’obren els colors al sol,
pètals com ocells que migren.TAGAMANENT – Abellera catalana
El verd aquós de les fulles
alçades al vent que vibra
porta l’olor i la textura
de l’aigua lunar on viuen.
Un hàlit exuberant,TAGAMANENT – Abellera catalana
tan delicat que fascina,
entre el rosa expectant,
el blau dels astres i el lila.
Floració i abundor,
fosforescència infinitaTAGAMANENT – Abellera catalana
dins la bellesa exultant
d’un univers que és finible.

Fosforescència, 25 febrer 2011
Carme Cabús. Miralls d’aigua
Publicat dins de Poemes de les flors
Rescatat, 6 maig 2019, de: https://mirallsdaigua.wordpress.com/category/poemes-de-les-flors/