Tornem-hi amb els ecologistes de debó? L’ajuntament de Barcelona es fa enrere i no permet fer Residu Mínim a Sarrià.

Penjat el 14 de juliol de 2017, per Cepa

Tornem-hi amb els ecologistes de debó? L’ajuntament de Barcelona es fa enrere i no permet fer Residu Mínim a Sarrià.

L’any 2015 per iniciativa veïnal i ecologista es va fer un estudi a Sarrià per saber «quin és el model de recollida necessari per aprofitar els residus com a recursos, evitar problemes de contaminació, mantenir net el barri i no superar el cost mitjà de la recollida a Barcelona».

L’estudi va concloure que calia un nou model per superar l’anonimat i la deixadesa i va triar «Residu Mínim»: en síntesi, fer la recollida porta a porta i separar a casa solament quatre fraccions: matèria orgànica (marró), paper i cartró (blau), vidre (verd), i fracció inorgànica (gris).

Residu Mínim permet que tots els envasos que els sarrianencs posin a la fracció inorgànica puguin ser recuperats posteriorment en una planta de recuperació i que els seus productors paguin els costos, segons el que ordena la normativa comunitària. Ara, solament es recuperen els envasos  dipositats  al contenidor groc, mentre la major part dels que es posen a la fracció «rebuig» no es recuperen ni reciclen i el cost d’incinerar-los o abocar-los el paguem els ciutadans.

L’estudi va obtenir un reconeixement tècnic i va merèixer que s’aprovés al Consell de Sostenibilitat de la Ciutat dins del concepte transformador Residu Zero. L’equip de govern de l’ajuntament ha declarat reiteradament que aplicarà els projectes aprovats per aquest Consell que vinguin “des de baix”

Ara, però,  l’equip de govern de l’ajuntament canvia les conclusions de l’estudi, imposa  continuar amb el model de cinc separacions i no respecta la proposta de l’Associació de Veïns i el Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius.  És sotmetre’s al que vol mantenir Ecoembalajes España, l’agrupació de grans empreses productores i distribuidores d’envasos i plàstics: que la població i el medi ambient paguem la proliferaració i l’abandonament d’envasos.

Aquest ajuntament no té valentia política per canviar la situació actual d’abús.

Estem decebuts. Esperàvem que l’Ajuntament estaria al nostre costat, però el que fa és impedir que s’apliqui Residu Mínim, tot i “reconèixer que és el millor model”(!!). La regidora  Janet Sanz  d’IC-V, es refugia en “arguments” de tàctica política conjuntural mentre demana confiança a les associacions i temps per, més endavant, “construir el relat” i poder aplicar el model Residu Mínim (??).

El CEPA ha respost en aquenta imposició dient que no podem participar en aquestes pràctiques de renúncia a transformar la situació i continuar amb l’ enganyifa al ciutadà. Ens veiem obligats, amb recança, a desvincular-nos del projecte que hem proposat i al qual hem dedicat molts esforços.

Com és possible que l’Ajuntament no fixi el calendari per tancar la incineradora i no permeti posar en marxa el model triat a Sarrià Antic (el Residu Mínim) que inclou aquest objectiu, mentre proclama que vol l’Estratègia Residu Zero?.

Que cadascú tregui les conclusions de l’actuació d’un equip de govern i uns partits que es presenten per transformar la situació segons el bé comú, l’interès general i l’avenç cap a la sostenibilitat, però que en els fets solament són valents per “pressionar” l’AV de Sarrià perquè no es desvinculi de donar suport al projecte modificar per l’ajuntament com ha fet el CEPA. Molt trist, molt decebedor…