Volen legalitzar la granja de Rabós?

Penjat el 31 de març de 2017, per Iaeden

Avui la plataforma Salvem l’Empordà de purins ha realitzat una acció simbòlica davant de les oficines del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Figueres, per recordar el primer aniversari de la plataforma i per denunciar el creixement del sector porcí a la comarca.

El grup d’acció directa ha desplegat un cartell i una filera d’orinals a les oficines del DARP de Figueres, amb el lema “Aquí se’ns pixen a sobre. Ja tenim prou granges, gràcies“:

Volen legalitzar la granja de Rabós?Ara fa un any, el març de 2016, es va constituir la plataforma Salvem l’Empordà de purins, per aconseguir una moratòria de noves macro-granges i d’ampliacions de granges i una millora de la gestió dels residus de la indústria ramadera, amb l’objectiu de tornar a tenir l’aigua neta i saludable a tots els municipis de la comarca.

En aquell moment, la plataforma va contar 35 projectes en tramitació i en els darrers 12 mesos s’hi han afegit 10 projectes més i només dos projectes (a Bàscara i Palau de Santa Eulàlia) s’han desestimat. El seguiment de les tramitacions d’aquests projectes posa en evidència que la gran majoria s’ubica en els 34 municipis altempordanesos (veieu el mapa) que ja estan incloses en la zona vulnerable per a la contaminació de nitrats que procedeixen de fonts agràries i de gestió de les dejeccions ramaderes. Recordem que a l’any 2002, hi havia 300.000 caps de porcí a l’Alt Empordà a l’any 2002, una xifra que va créixer fins els 375.000 caps de porcí a l’any 2015 i que amb els projectes en tramitació actualment podria arribar com a mínim als 450.000 porcs.

Paral·lelament al seguiment de les tramitacions, la plataforma va proposar a tots els municipis de la comarca una Moció per una comarca amb aigües netes i saludables que reclama a la Generalitat una suspensió de les tramitacions i llicències de totes les granges. El dia d’avui, 11 ajuntaments -Agullana, Albanyà, l’Armentera, Bàscara, Cantallops (tot i que està tramitant les ampliacions de dues granges al seu municipi), Figueres, Llers, Palau de Santa Eulàlia, Pont de Molins, Sant Mori i Vilajuïga- han aprovat aquesta moció i la plataforma convida a sumar-s’hi a tots els consistoris amb sensibilitat per a la potabilitat i qualitat de l’aigua.

La situació ha arribat a tal extrems que ara fins i tot sol·liciten una autorització ambiental per a la macro-granja de Rabós, una projecte emblemàtic dels inicis de Salvem l’Empordà (2003): Aquesta granja va provocar un fort rebuig entre els veïns de la zona que van buscar el suport de Salvem l’Empordà i conjuntament es va fer una campanya per a la conservació els aqüífers i l’aigua neta i saludable.

Volen legalitzar la granja de Rabós?

Acció de Salvem l’Empordà per denunciar l’inici de les obres de la granja a l’estiu 2003.

Quan les administracions van atorgar els permisos al projecte, la IAEDEN el va portar als tribunals i va guanyar primer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el 2007 i, davant del recurs de cassació presentat per l’empresa promotora, també al Tribunal Suprem el 2011. Però durant els anys dels judicis (del 2003-2007-2011) i fins que es va confirmar la suspensió de l’autorització ambiental pels tribunals, la granja es va construir i sospitem que ha treballat tots aquests anys com a explotació ramadera. Des del 2100 hem presentat diverses denúncies i demandes d’investigar l’explotació que, teòricament, no té autorització ambiental, però mai hem tingut resposta.

De moment no hem pogut consultar l’expedient de la sol·licitud que no està publicat encara. Però hem recordat als Serveis Territorials a Girona (Departament de Territori i Ostensibilitat), que ens han informat de l’obertura del procediment ambiental per autoritzar la granja de porcs, de les sentències que en el seu moment van anul·lar i declarar nul·la l’autorització ambiental perquè la granja no compleix les distàncies legals i mínimes amb el municipi de Mollet de Peralada, amb altres explotacions ramaderes i amb els rius Orlina i Merdanç.

Considerem que aquesta granja, si està en funcionament, és il·legal perquè no està emparada per cap autorització. I entenem que l’obertura d’un nou tràmit ambiental per “legalitzar” la mateixa explotació porcina, pot constituir una vulneració manifesta de la sentència del Tribunal Suprem, en lloc de complir i executar-la. Trobem incomprensible que l’Oficina de Gestió Ambiental de Girona admeti a tramit aquesta sol·licitud i esperem que no prosperi més enllà. També esperem de no haver de gastar ni un euro més per un cas que, en el seu moment, ja va costar uns 14.000€ en despeses judicials a l’entitat IAEDEN-Salvem l’Empordà.

Empordà, 31 de març de 2017
Salvem l’Empordà de purins