Vols participar activament en la conservació de l’arquitectura de la pedra seca?

Penjat el 28 de febrer de 2017, per GEPEC

Vols participar activament en la conservació de l’arquitectura de la pedra seca?

El GEPEC-Ecologistes de Catalunya participa activament en la conservació i difusió de l’arquitectura de la pedra seca a les comarques del sud de Catalunya i et convida a sumar-t'hi

Aquestes construccions, de tipologia molt variada perquè es coneixen des de barraques a aljubs, arneres, murs, pous de gel, carrerades, etc. de tradició mil·lenària en els països mediterranis en entorns rurals, estan cada vegada més reconegudes des de diverses instàncies tan científiques i tècniques com socials.

Tant es així, que des de les diverses administracions implicades: Estat, Generalitat de Catalunya, municipis... s’estan duent a terme catalogacions i mesures de protecció, entre les quals, la declaració d’algunes d’aquestes estructures com a BCIN o BCIL (Bé Cultural d’Interès Nacional i Bé Cultural d’Interès Local). També entitats d’investigació i assessorament com és, per exemple, l’Observatori del Paisatge, destaquen l’important paper paisatgístic d’aquestes construccions, la funció de conservació de l’entorn, el testimoni d’una manera de viure i d’uns coneixements i tradicions orals que ens han arribat de temps passats, el seu atractiu turístic i la possibilitat que siguin eines de revitalització econòmica dels territoris on es troben: es parla ja del “paisatge de la pedra seca”.

Finalment, comentar que des del món científic i tècnic i des del camp d’estudi de la cultura popular i tradicional, s’han fet des de fa ja alguns anys aportacions per conèixer i conservar millor aquest patrimoni. Algun cas, proper a nosaltres, seria la ponència presentada al X Congreso Nacional de Arqueología, que va tenir lloc l’any 1967 a Maó, “Construcciones de piedra en seco en la provincia de Tarragona: las barracas de Mont-roig” de S Vilaseca i M.L. Vilaseca. O, la publicació el 1994 de “Les barraques de pedra seca de Vila-rodona”, de M. Martínez.

El GEPEC-Ecologistes de Catalunya, com a entitat declarada d’utilitat pública, entitat també d’estudi, com indica el seu nom i dins de la seva línia de treball en defensa del medi ambient, entén que ha d’incloure l’arquitectura de la pedra seca com a mostra de l’activitat humana, ecològica, respectuosa amb l’entorn i que ajuda a enriquir aquest medi i a entendre’l millor. Només al municipi de Mont-roig del Camp, des del 2007 i en col·laboració amb l’Associació de Veïns “Muntanya Roja” i el Grup Barracaire de Mont-roig ha restaurat 9 barraques de pedra seca i un tram de carrerada o camí ramader.

Relació de les estructures restaurades:

  • 2007: barraca en Espiral

  • 2008: barraca del Lluís Font

  • 2009: barraca del Miquel Terna (1a part)

  • 2010: barraca del Miquel Terna (2na part)

  • 2010: barraca del Quimeres

  • 2011: barraca del Ventanes

  • 2012: barraca de l’Anna Maria Parés

  • 2013: dues barraques de les Terres Noves

  • 2014: tram d’una carrerada als Masets

  • 2016: barraca del Pedrellà

Ens ajudes a allargar aquesta relació, a la vegada que aprens unes tècniques ancestrals que ens són molt pròpies?

T’esperem!

Inscriu-te aquí