5 barraques de pedra seca de Mont-roig són declarades BCIN

Penjat el 26 de gener de 2015, per GEPEC

5 barraques de pedra seca de Mont-roig són declarades BCIN

Un conjunt de 5 barraques, escollides per la seva singularitat, entre la multitud escampada per tot el terme de Mont-roig del Camp, han rebut el reconeixement d'esdevenir Bé Cultural d'Interès Nacional.

Dues d'aquestes barraques, entre altres, han estat restaurades en jornades de voluntariat organitzades des del GEPEC-EdC en col·laboració amb l'AAVV Muntanya Roja de Mont-roig del Camp

És la primera vegada que es concedeix aquesta figura de protecció a construccions de pedra seca i des del GEPEC-EdC opinem que ho tenen més que merescut.

Els marges, les barraques i totes les construccions de pedra seca, formen part del nostre paisatge i de les nostres tradicions més arrelades. S'integren tan bé en l'entorn que poden semblar naturals. S'han fet per configurar espais de conreu on no n'hi havia, per construir accessos durables, per assegurar un aixopluc a les persones, als animals, a les arnes d'abelles...  A més a més ofereixen refugi a la fauna, ajuden a frenar l'erosió i són fetes amb tècniques i materials sostenibles.

Ens en felicitem i felicitem a l'Esther Bargalló i els seus companys per haver aconseguit aquesta fita, objecte d'una dedicació  continuada i entusiasta, que finalment ha donat el seu fruit assegurant la protecció d'aquestes barraques i el seu entorn immediat.

El reportatge es va emetre a Canal Reus dimecres 21 de gener:

Esperem que aquesta declaració faci que s'extengui el respecte i la valoració cap a totes les construccions de pedra seca  per part de tota la societat.