800kg de plantes invasores extretes a les dunes de Creixell

Penjat el 26 de maig de 2014, per GEPEC

800kg de plantes invasores extretes a les dunes de Creixell
Aquest cap de setmana 19 persones han extret 800kg de plantes invasores de tres espècies de les dunes de Creixell, dins i als voltants de l'Espai d'Interès Natural anomenat oficialment Platja de Torredembarra i Creixell", coneguda popularment com dels Muntanyans (Torredembarra) i el Gorg (Creixell).

El GEPEC-EdC i l'Associació Salvem El Gorg, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Creixell, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, dins del Programa Playas, Ríos, Voluntariado y Custodia del Territorio de la Fundación Biodiversidad del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente han portat a terme aquesta actuació en el marc de la campanya internacional Clean Up The Med de neteja del litoral de la Mediterrània amb voluntariat coordinada des de Legambiente (Itàlia).

La distribució en pes de les espècies extretes és de 24kg onagra, 336kg de gazania i 440kg de dits de bruixa. 

En el cas dels dits de bruixa (Capobrotus edulis, d'origen sudafricà), l'inici del seu control per part del GEPEC-EdC en aquesta platja es remunta als anys 80, havent-hi actualment un mapa de localització de la mateixa que ubica 45 punts d'infecció a Torredembarra, 12 a Creixell i 28 a Roda de Berà (on fins i tot la trobem cobrint el sostre d'una caseta a peu de platja).
 
Pel que fa a l'onagra (Oenothera biennisd'origen nordamericà), des del novembre de 2011 en que es va començar el seu control manual, s'han organitzat 159 jornades de voluntariat a les que s'han extret un total de més de 72.000 peus d'aquesta planta.
 
Quan a la gazània (Gazania sp., d'origen sudafricà), aquest cap de setmana ha estat el primer cop que s'ha començat a controlar, havent comprovat que la bioinvasió ha començat en un jardí privat i que aquesta espècie ja ha arribat a les dunes de Torredembarra.

L'entrada d'espècies invasores ja són la segona causa de pèrdua de biodiversitat arreu del planeta. El Parlament espanyol va aprovar un decret que avançava en la línia de posar-hi solució, maluradament el català encara no ha aprovat el llistat de les espècies a prohibir. D'aquesta manera, les tres espècies (gazània, onagra i dits de bruixa) ja són il·legals al País Valencià, però encara no a Catalunya, permetent-se encara fins i tot la seva comercialització en "gardens" d'arreu del país.