Manifest del Portús

Penjat el 2 de maig de 2005, per ecologistes

Aquest matí ens hem reunit al Portús els moviments socials que ens oposem a la MAT (de Catalunya Nord i Catalunya Sud) i diferents alcaldes i regidors d’aquest territori per demostrar la oposició a la Línia de Molt Alta Tensió. Us adjuntem el manifest llegit durant l’acte i el llistat d’alcaldes presents.

MANIFEST DEL PORTÚS

Ens hem reunit aquí, ciutadans i ciutadanes d’ambdues vessants de l’Albera, catalans del nord i del sud, ciutadans d’Europa, de les ribes de la Mediterrània, gent del poble i elegits de tot l’arc parlamentari, ens retrobem tots junts al Portús, perquè ara i aquí, d’ençà que la geografia ha modelat aquest país és la porta d’unió entre les dues vessants del Pirineu.

Ens hem retrobat aquí, perquè de sempre, malgrat que la història ha traçat fronteres entre nosaltres, la realitat geogràfica ens condueix a continuar amb la nostra solidaritat natural. Avui com ahir, tot el que passa a un costat dels Pirineus té conseqüències a l’altra banda. I avui aquesta exigència de solidaritat ens esperona a mobilitzar-nos junts, per protegir el nostre patrimoni natural i el nostre gran i nombrós patrimoni monumental, que és amenaçat per aquest projecte massacrador de la MAT, i que alguns ens voldrien imposar; tot i menyspreant el sentit comú, i en nom d’interessos particulars, fruit d’una altra època, que creiem acabada fa 30 anys, ben al contrari de la presa de consciència que hi ha arreu del món envers la protecció de la natura, “un interès superior que s’imposa a les lleis ordinàries”.

Si aquest projecte de la línia transfronterera fos autènticament d’utilitat pública i col·lectiva, acceptaríem de parlar-ne. Tanmateix podríem comprendre la conveniència d’acceptar el seu traçat pel Portús, doncs la vocació natural d’aquest coll, és la porta, des de fa milenes, de connexions i intercanvis; però tots els d’aquí sabem, coneixent bé el projecte, que cap persona de bona fe, pot afirmar que la MAT. és indispensable pel desenvolupament de Catalunya. Hi ha altres solucions. El debat públic, que algun dia s’hauria d’establir a casa nostra, ho explica abastament.

Una altra vegada, demanem als que han de decidir, que abandonin aquest projecte monstruós, arcaic i il·legal, doncs travessa diferents espais d’interès natural. Així mateix els interpel·lem, una altra vegada, en nom dels valors universals i de la idea que tenim d’Europa, l’Europa de la intel·ligència, l’Europa del progrés autèntic, l’Europa dels drets dels pobles a participar en l’elaboració de les decisions que afecten el dia a dia dels seus ciutadans i ciutadanes, l’Europa del cor en la qual la MAT. no n’és més que un rebuig.

Si els que decideixen, no abandonen aquest projecte, si continuen menyspreant les nostres crides a la raó, ens hi oposarem amb tot el civisme possible, sobretot si gosen continuar destrossant les muntanyes de l’Empordà i el Vallespir per aconseguir els seus fins amb els mitjans més cínics.

Per a nosaltres és una qüestió de drets, de dignitat, de democràcia. Ho repetirem sense parar, i de totes les maneres possibles, avui i aquí, i el vint-i-dos de maig tot manifestant-nos fins que se’ns escolti i fins que el sentit comú s’imposi.

El Portús, 30 d’abril de 2005

Non a la THT, Salvem l’Emporda i No a la MAT.

Representació de la Catalunya sud:

Boadella Sr. Emili Santos

Cornellà de Terri Sr. Francesc Comas

Vilafant Sr. Paulí Fernández

Garrigàs Sr. Josep Mas Olivé

Albanyà Sr. Joan Cufí

Crespià Sr. Xavier Quer

Cabanelles Sr. Albert Casadevall

Palol de Revardit Sr. Jordi Xargay

Ordis Sra. Maria Crehuet

Avinyonet de Puigventós Sra. Maria Terrades

Salt Sr. Ramón Muños

Maçanet de Cabrenys Sra. Carme Rodriguez, Sr. Marc Subirós

La Vajol Sr. Miquel Coll

Darnius Sr. Joan Quintana Bret

Biure Sr. Joan Juan Coll

Llagosterra Sr. Lluís Postigo

Banyoles Sr. Pere Bosch

Agullana Sr. Alfons Quera

Cistella Sr. Lluís Xargay

Cabanes Sr. Pere Illa

Girona Sr. Jordi Pardo

Sant Gregori Sr. Jordi Noguer

Sant Martí de Llémena Sr. Jaume Busquets, Sr. Joan Risco

Canet d’Adri Sr. Jaume Frigolé

Santa Llogaia d’Alguema Sr. Josep Pujiula

Bàscara Sr. Lluís Lloret

Representació de la Catalunya nord:

Diputat de l’assemblea nacional Sr. Henri Sicre

Ceret Sr. Alain Torrent

Sant Joan Pla de Corts Sr. Garrabé

El Pertús Sra. Vertnivet

Morellàs Sr. Israel

Millars Sr. Bourquin (president Consell Nacional i vicepresident Consell Regional)

Arles de Tec Sr. Ala

Montferrer Sr. Manen

Perpinyà Sr. Alduy JP

Els Banys d’Arles Sr. Alexandre Raynal

Montboló Sr. Julia

Montesquiu d’Albera Sr. Michele Vardon

St. Genís de Fontanes Sr. Terrine

Oms Sr. Vargas

Les Cluses Sr. Puigno

Villmolaque (president SYDECO) Sr. Peralba (SYDECO és el sindicat d’alcaldes que representa 120 pobles)