La tèrmica de Torelló no controla el què s’hi crema

Penjat el 30 de maig de 2005, per ecologistes

Actualment, i des de fa mesos, a la tèrmica “d’estelles” de Sant Pere de Torelló s’hi està cremant molta quantitat i diversitat de materials, com pot comprovar tothom qui s’hi acosta. A la fusta s’hi afegeixen plàstics de tota mena, PBC, porexpan, aglomerats, plastificats, melamines, fibra de vidre, vernissos, fibres tèxtils, etc. la combustió dels quals és altament contaminant.

Des de fa mesos que el Departament de Medi Ambient n’estava al corrent, amb un abundant reportatge gràfic realitzat amb data de 10 de desembre del 2004 que la Plataforma els va fer arribar , amb data de 16 de desembre i, poc més tard, també en una entrevista amb el Departament, el 26 de gener de 2005. Dies després, el 7 de febrer, i també en el curs d’una entrevista, aquest mateix reportatge es va fer arribar a l’empresa CESPA, la principal del grup d’ empreses que formen CERR SL., gestora de la tèrmica i promotora del projecte al qual s’oposa la Plataforma.

Des de llavors res no ha canviat. Dia a dia el combustible que arriba a la tèrmica ha continuat sent el mateix; i així, fins al present.

La comissió de seguiment de l’actual tèrmica de Sant Pere de Torelló no s’ha reunit des de desembre del 2002, malgrat les reiterades demandes del representant de la Plataforma Antiincineradora en aquesta comissió.

En vista de tot això, amb data 27 d’abril de 2005 es va procedir a l’aixecament d’una acta notarial que recull alguns dels materials que s’utilitzen a la tèrmica en aquests moments.

Amb la voluntat de que es redreci la situació i la tèrmica funcioni adequadament i per tal d’informar a qui ha de controlar què s’hi crema, amb data de 20 de maig hem fet arribar còpia de l’acta notarial al Conseller de Medi Ambient i Habitatge, Senyor Salvador Milà , a la Consellera de Salut, senyora Marina Geli i, amb data d’avui, també a la Fiscalia de Medi Ambient per si considera que hi ha d’intervenir.

Ens qüestionem, un cop més, la credibilitat que ens pot merèixer el grup d’empreses que gestionen actualment la tèrmica i que pretenen construir i gestionar una instal•lació deu vegades més gran al costat d’aquesta.

Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges