Declaració de Tortosa

Penjat el 30 de maig de 2005, per ecologistes

Avui ha finalitzat la 19a Trobada Ecologista i de Plataformes en Defensa del Territori dels Països Catalans, que s’ha cel·lebrat a Tortosa durant els dies 27, 28 i 29 de maig. Unes 200 persones han estat participant dels diferents debats i tallers, representant una seixantena de plataformes i grups d’arreu del territori dels Països Catalans, així com gent que ha vingut a títol individual. Per això pensem que ha estat un èxit, que ens permetrà avançar en la coordinació de les diferents lluites existents.

L’altre objectiu de la trobada, aprofundir en el debat i la proposta d’alternatives a les problemàtiques actuals, queda reflectit en el document que es va aprovar dissabte al vespre, la “Declaració de Tortosa” actualitza la “Declaració de Figueres” i incorpora nous elements.

La DECLARACIÓ DE TORTOSA ha de ser el decàleg i la “bíblia” de les reivindicacions del moviment d’entitats i plataformes en defensa del territori dels Països Catalans durant l’any que queda fins les properes trobades.

Per a cloure la Trobada unes seixanta persones han protagonitzat una acció en la que gent d’arreu dels Països Catalans posava una peça a un trencaclosques gegant que tapava una oficina bancària. D’aquesta manera s’ha volgut simbolitzar la unitat i la coordinació que cal que hi hagi entre totes les persones i col·lectius que defensen el territori, que han construït un mur que barrava el pas als interessos econòmics, culpables de la destrucció del territori. Exemples tant clars com el Pla Hidrològic, la permissivitat amb el cultiu de transgènics o la creixent especulació han demostrat que darrera la major part d’agressions hi ha uns interessos econòmics molt concrets, i que fins que per damunt de qualsevol plantejament ecològic o social, hi hagi com a prioritat guanyar diners a costa de l’explotació salvatge del territori, el futur dels nostres ecosistemes no estarà assegurat.

Josep Sabaté PDE

Damià Vernet GEPEC-EdC