Arxiu d’expedients sancionadors per infraccions de normativa de caça i de protecció de la fauna salvatge

Penjat el 3 de setembre de 2005, per ecologistes

 

Arran de l’arxiu d’expedients sancionadors per infraccions de normativa de caça i de protecció de la fauna salvatge, dictat per Medi Ambient i Habitatge, les entitats sotasignants:

Lliga per a la Protecció de l’Entorn Natural (DEPANA),

Ecologistes en Acció
de Catalunya,

Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC-EdC),

Institució de Ponent per a la Conservació i l’Estudi de l’Entorn Natural (IPCENA),

Associació Nacional per a la Protecció i el Benestar dels Animals (ANPBA),

Animal Help
,

l’Associació Espanyola d’Agents Forestals i Mediambientals (AEAFMA) i

les seccions sindicals dels Cos d’Agents Rurals d’UGT i de CCOO

Fem públic avui un INFORME amb els següents termes:

1. Medi Ambient i Habitatge està dictant resolucions que signifiquen deixar impunes fins a 266 infraccions de la normativa de caça i de protecció de la fauna salvatge, comeses per caçadors de barraca l’any 2004.

2. L’objectiu de l’informe no és abordar la legalitat o no de la caça amb barraca (cadascuna de les entitats signants té la seva opinió sobre aquest aspecte). Amb aquest informe volem

donar a conèixer a l’opinió pública l’actitud clientelista dels nostres governants en la protecció del medi ambient. Insistim que es tracta d’infraccions de caça i protecció dels animals que quan les cometen caçadors d’escopeta o altres ciutadans es sancionen amb multes de 600 a 6000 €.

3. La maniobra legal que fa Medi Ambient per arxivar els expedients, a més de representar un canvi de criteri per a afavorir un sector de caçadors, contradiu la jurisprudència del Tribunal Constitucional.

4. El missatge de “carta blanca” que el Departament de Medi Ambient donà, la passada campanya de caça als barraquistes, va provocar situacions de forta tensió amb els agents de l’autoritat. Cap de les 59 barraques inspeccionades pel Cos d’Agents Rurals l’any 2004 complia la normativa. Malgrat això Medi Ambient premia els denunciats amb la impunitat, decisió que llença pel terra l’activitat inspectora, incentiva la reincidència i farà encara més difícil la actuació dels agents la propera campanya (tardor 2005).

5. Amb això, el Govern dóna a entendre als usuaris del medi natural que les Lleis de protecció del medi ambient estan subjectes al caprici dels governants. Qui és amic del governant està exempt de complir la Llei.


A la pàgina web www.agentsrurals.net/ccoo/barraques o a la web del GEPEC-Ecologistes de Catalunya   (659 KB) podeu descarregar-vos l’informe que acredita i argumenta les afirmacions anteriors.

Catalunya, 30 d’agost de 2005