PLATAFORMA EN DEFENSA DE LA TERRA ALTA: Ja n’hi ha prou de silenci

Penjat el 29 de setembre de 2005, per ecologistes

El nostre poble i el nostre terme estan a punt de ser envaïts per maquinària que eixamplarà camins i en farà de nous, s’ ocuparan finques, se n’expropiaran, s’aixecaran torres d’alta tensió, se soterraran quilòmetres de cables. Enormes molins de més de 100 m d’alçada es convertiran en els amos i senyors del paisatge que tant estimem. I tot això en nom d’una energia que du l’etiqueta de neta i sostenible.

 
Els temps canvien i les formes de vida també. Això tots ho sabem. Ningú està en contra de l’energia eòlica, però el preu que en pagarem a la Terra Alta és massa elevat: produirem una energia que mai consumirem. Marxarà l’energia i marxaran els diners que genera. Algú ha decidit que la nostra comarca siga la màxima productora d’energia eòlica de Catalunya.

Sabíem que érem la comarca amb la renda per càpita més baixa del país, sabíem que el tren del progrés no passava per aquí. Ho havíem acceptat a força de paciència i de treball. En els últims anys ens havien fet creure que la nostra pobresa podria convertir-se en la nostra riquesa del futur: el paisatge, l’agricultura de secà, els productes de qualitat, la cultura del vi, la història, l’arqueologia, la gastronomia …

I ara què? Els parcs eòlics complementaran l’economia de la comarca? O més aviat contribuiran a malmetre el paisatge, a devaluar la terra i els productes agrícoles, a la despoblació, a la desforestació?

Els nostres representants polítics no expliquen res. Deuen pensar que els vots dipositats a les urnes els donen poder per a vendre’s el territori i les persones que hi vivim. Els ajuntaments només han parlat cara a cara amb els propietaris de finques en què s’ubiquen molins. Mai han donat explicacions als expropiats per la xarxa d’evacuació. Mai han donat la cara per explicar al poble els fantàstics beneficis dels molins. Quan pensen fer-ho?

La Plataforma en defensa de la Terra Alta és una entitat no política nascuda de la necessitat de fer força i unir la gent davant dels problemes que ens afecten. Esta comarca el que necessita és que es valore el que tenim: l’agricultura, els productes de la terra, el paisatge, el turisme respectuós amb el medi. Estes coses són les que la gent comença a valorar: el nostre paisatge és únic, com ho és el nostre vi o el nostre oli. Són coses que tenen un valor per elles mateixes. Els que creiem en la comarca fa temps que ho sabem. És hora de fer sentir la nostra veu.

VOS ESPEREM A LA XERRADA INFORMATIVA QUE ES FARÀ AQUEST DISSABTE, DIA 1 D’OCTUBRE, A LES 22h AL CLUB ESPORTIU DE BOT.

PLATAFORMA EN DEFENSA DE LA TERRA ALTA