Lliurament de signatures contra la MAT

Penjat el 3 d'octubre de 2005, per ecologistes

Avui,1 d’octubre, membres de la coordinadora de plataformes No a la MAT
hem vingut fins a la seu del govern de la Generalitat des de diferents
punts del Principat i la Catalunya Nord per fer una entrega simbòlica
de més de 5.000 signatures contràries a la construcció de qualsevol
interconnexió de Molt Alta Tensió, presentar les prop de 4000
al·legacions que la ciutadania de Catalunya ha fet contra el Pla
Energètic de Catalunya (incloses les prop de 3500 que la Conselleria
d’Indústria va perdre o es va “oblidar” de contar) i les més de 100
mocions opositores que els ajuntaments i consells comarcals afectats o
solidaritzats han aprovat durant aquests mesos de desinformació
governamental sobre un tema que afecta el territori i tota la població
de Catalunya. Ens adrecem a l’opinió pública, al poder autonòmic i al
govern central per fer-los saber els plantejaments que ens mouen a
manifestar-nos el proper dia 15 d’octubre.

Les línies d’interconnexió elèctrica de 400 Kv amb l’estat francès responen a una necessitat dels poderosos interessos empresarials que treuen ingents beneficis de l’actual model energètic. Un model de generació, transport i distribució energètica basat en els combustibles fòssils, les grans infrastructures de generació (centrals nuclears, tèrmiques, de cicle combinat…) de tractament (indústria petroquímica) o de transport (línies MAT, gasoductes, vaixells petrolers o metaners…). Un model energètic centralitzat que implica un important dany econòmic i mediambiental, que afecta la salut de les persones i posa en perill la qualitat de vida present i futura de la població.

Els projectes d’interconnexions elèctriques constitueixen la part més visible del continuisme polític de l’actual model energètic, absolutament incapaç de limitar i reduir les emissions de CO2, principal causa de l’escalfament del planeta i la conseqüent desregulació dels equilibris naturals mantinguts durant segles. L’energia nuclear esdevé una alternativa del lobby energètic per tal d’assegurar el model energètic actual i evitar les emissions de CO2. Des d’aquesta perspectiva hem d’entendre les diferents propostes que existeixen de rellançar la generació d’energia basant-se en la modernització de les centrals nuclears existents i en la creació de noves plantes. Les interconnexions elèctriques amb l’estat francès esdevenen necessàries al poder per traslladar l’ingent excedent elèctric francès provinent dels 59 reactors nuclears que té en funcionament.

En aquest sentit el Pla de l’Energia que vol aprovar el govern de la Generalitat s’ha encarregat de reduir a la mínima expressió l’esperança que el nou govern signifiqués un canvi en la política energètica. Aquest Pla de l’Energia de Catalunya 2006-2015 proposa un augment d’emissions de CO2 a Catalunya d’entre el 93% i el 101% per l’any 2010, respecte als valors de 1990. El flagrant incompliment del protocol de Kioto i l’omissió de l’anàlisi dels costos econòmics, mediambientals i socials que significa per a Catalunya. Una actitud de submissió del govern autonòmic que respon als interessos de les grans empreses que es dediquen al negoci de l’energia: Red Eléctrica Española, FECSA-Endesa, Gas Natural, Iberdrola, Électricité de France, Réseau Transport Électricité…).

Demanem al govern autonòmic el valor i la voluntat política per iniciar un urgent canvi de model energètic que vagi en la direcció de la implantació progressiva i massiva de fonts d’energia netes i renovables properes als llocs de consum. L’aprovació del Pla de l’Energia significa allunyar en més d’una dècada el calendari de tancament progressiu de les centrals nuclears, perpetuar el model energètic centralitzat, irresponsable amb els interessos generals de la societat i obsolet com a mitjà per garantir la competitivitat econòmica i la qualitat de vida de la població.

Des de diferents punts de la geografia catalana i de la Catalunya Nord venim a la seu del Govern de la Generalitat sabent que els canvis en el model energètic, com en tants altres àmbits, seran el resultat d’una acció ciutadana d’ampli abast que decideix fer front a la irracionalitat imperant. Per tots els efectes adversos que per Catalunya suposarà la construcció de la MAT demanem a tots els ciutadans i ciutadanes que es mobilitzin i el proper dia 15 d’Octubre vinguin a la Manifestació que hem convocat, juntament amb ECOLOGISTES DE CATALUNYA, amb el lema Per una Nova Cultura de l’Energia: NO A LA MAT !. La manifestació compta amb el suport explícit de GREENPEACE, ECOLOGISTES EN ACCIÓ i EUROSOLAR.

Venim acompanyats d’un ruc català, símbol de la perseverança i la resistència davant les agressions, de la supervivència i la permanència davant el perill d’extinció, del triomf de la natura davant tants intents de desnaturalització, símbol del seny de tota una població.

Esperem que el seny del ruc català s’instal·li també en les ments dels nostres polítics, captives i segrestades, pels interessos del grup de pressió energètic.

Un dia més tornem a cridar indignats i amb veu ferma:

No a la MAT! Ni aquí ni enlloc! Ni enlairada ni soterrada!

No Passaran! Ruc català, sí! Català burro, no!