Comunicat de premsa de LA PLATAFORMA EN DEFENSA DEL MATARRANYA

Penjat el 18 d'octubre de 2005, per ecologistes

Davant del debat obert a la veïna comarca de la Terra Alta sobre la implantació de l’energia eòlica, vol manifestar el següent:

 

-Les comarques del Matarranya i de la Terra Alta compartim una història, una cultura, una economia i un paisatge únics en el Mediterrani peninsular. Els lligams que ens uneixen són molts, i és per això que volem manifestar el nostre punt de vista sobre aquesta qüestió.

-Paisatges com els nostres són, desgraciadament, cada vegada més escassos. La qualitat mediambiental de les nostres comarques és importantíssima. Les nostres muntanyes, boscos, camps d’oliveres, ametlers, vinyes i rius s’han salvat de la depredació humana gràcies a l’aïllament i a l’absència de polítiques de “desenvolupament econòmic” basades en l’espoli dels recursos naturals i en l’absència total de planificació. El valor faunístic i botànic de les dues comarques és de primer ordre i reconegut per tots els experts en biodiversitat. I aquest bé tan escàs és el que volem conservar i mantenir per tal de poder seguir el nostre propi model de desenvolupament, que ha de tenir aquest valor paisatgístic i mediambiental com a eix principal, mai com una nosa o un fre.

El respecte pel medi ambient i un aprofitament harmònic i sostenible del gran valor paisatgístic que atresorem és el millor camí per al progrés econòmic de les respectives comarques. Exemples com el creixent turisme rural o l’agricultura de qualitat ho corroboren.

-Som conscients que la política energètica actual, basada en l’espoli dels recursos fòssils està portant el nostre planeta a una situació insostenible. El canvi climàtic que patim n’és una prova irrefutable. Som ferms partidaris de les energies renovables i, sobretot, de l’estalvi. Defensem la progressiva substitució de sistemes de producció energètica contaminants per d’altres, com la biomassa, el biodièsel, l’energia solar o l’eòlica, que ens permeten aprofitar el potencial que la mateixa natura ens ofereix d’una manera més sostenible i respectuosa amb el medi. Amb tot, no podem perdre de vista que aquest canvi de fonts d’energia ha d’anar acompanyat d’un canvi de model de producció i de consum.

-L’aprofitament del potencial eòlic de la comarca de la Terra Alta (i de la resta de Catalunya) ens sembla un pas més en aquest camí. Però aquesta implantació d’aerogeneradors ha d’anar acompanyada d’una planificació rigorosa. L’impacte mediambiental i paisatgístic d’una massificació eòlica com la plantejada pot tenir greus conseqüències en unes comarques com les nostres.

És imprescindible un debat rigorós sobre aquesta implantació eòlica i les conseqüències que pot portar.

-Defensem una implantació eòlica racional, que tingui en compte les peculiaritats de les nostres comarques i que no perdi mai de vista la seva sostenibilitat. Des d’aqui volem recordar que, amb només 10 o 12 aerogeneradors, la Terra Alta esdevindria una comarca autosuficient energèticament i que una implantació de 150-200 “molinets”condemnaria la Terra Alta per sempre més a seguir un model de desenvolupament industrial que l’experiència ens ha demostrat abastament com a insostenible i que destrossaria irreversiblement un medi ambient i un paisatge de qualitat excepcional.

-Considerem prou encertades les polítiques de foment i suport al turisme rural i a la producció agrària de qualitat (Denominacions d’Origen de l’oli i del vi) i no entenem perquè ara, quan aquestes polítiques comencen a donar els seus fruits, les Administracions locals pretenen canviar aquest model de desenvolupament per una industrialització massiva del seu territori. Una massificació de Centrals Eòliques que arruïnarà per sempre les expectatives de creixement d’uns sectors econòmics emergents i arrelats al territori.

-És per tot això que volem manifestar el nostre suport a la Plataforma en Defensa de la Terra Alta en els seus esforços per a preservar el paisatge i impedir que la massificació eòlica i les esteses de línies d’Alta Tensió previstes hipotequin el seu futur.

PLATAFORMA EN DEFENSA DEL MATARRANYA

Valderrobres, d’Agost del 2005