Reflexions sobre el Rally Catalunya 2005

Penjat el 2 de novembre de 2005, per ecologistes

Hem esperat que acabés la edició del Rally Catalunya 2005 per a fer una valoració dels impactes que la prova ha provocat al medi ambient i al medi natural de casa nostra. No hem volgut fer una denúncia abans, tal i com era tradicional, amb l’esperança que la organització del Rally i aquelles entitats i administracions que hi donen suport haguessin madurat en la seva consciència ambiental, però malauradament no ha estat així.

 
Un any més, per desgràcia, la prova s’ha desenvolupat per carreteres comarcals (arranjades prèviament per la Diputació de Tarragona amb diners públics) molt properes a Espais d’Interès Natural, el Parc Natural del Montsant i zones de nidificació i hàbitats d’espècies protegides i en perill d’extinció.

Aquest fet pot posar en perill (més del que ja ho està de per si) l’estabilitat i supervivència de l’àliga cuabarrada (Hieratus fasciatus), més encara l’any vinent que tenim entès que volen fer el Rally a la primavera, en plena època de nidificació.

Normalment, el desenvolupament de la prova comporta un desplaçament massiu de seguidors i fans d’aquest esport i enguany una bona part  ha continuat fent gal·la de la poca educació i respecte al medi que tenen. Així, la proliferació de focs no permesos (que en una altra època, sense haver plogut, podien ser molt perillosos i origen d’incendis forestals), la ingent quantitat de residus i brossa que s’han vessat per les zones immediates a les carreteres o­n discorria la prova, el trencament de diverses tanques de camps de conreu per improvisar aparcaments als automòbils dels seguidors, l’aixafament de la vegetació i l’augment del risc d’erosió, han estat un comú denominador desagradable al que per desgràcia ens tenen massa acostumats.

 A més a més s’han viscut casos de Jutjat de Guàrdia, com a conseqüència de la extraordinària reducció de mobilitat que han tingut els veïns dels pobles i masos afectats. Tot això amb el consentiment dels corresponents alcaldes.

Davant de tants impactes al medi, rebutgem els arguments economicistes i simplons de qui aprofitant l’avinentesa vol fer calerons ràpids i justificar la pervivència d’aquesta prova a les nostres comarques. Aquest tipus d’economia “fàcil” és un arma de doble tall i malmet la principal font d’ingressos de la zona, el seu medi natural.

Per tant recriminem l’actitud vergonyosa dels Ajuntaments que hi ha donat suport i sobretot als esponsoritzadors (Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona,  Salou Costa Daurada i Port Aventura) que han fet possible que un any més el fabulós patrimoni natural de les nostres comarques hagués de sofrir uns impactes molt fàcilment evitables.

Per tot plegat sol•licitem tant a les administracions responsables de vetllar per tot plegat com als organitzadors així com als espectadors, respectin les zones naturals sensibles i protegides tot evitant-les. I que es restauri tot allò que es malmeti. I que de cara a la primavera vinent, amb temps, és planifiqui un traçat que respecti els hàbitats d’espècies protegides i els espais naturals, i és minimitzin al màxim els altres impactes.

En aquesta tasca nosaltres ens brindem a col·laborar amb l’organització, alcaldes i administracions implicades sempre que estiguin interessades en que la prova sigui el màxim respectuosa amb el medi.