Benvingut Mr. AERTA

Penjat el 5 de gener de 2006, per ecologistes

Gràcies per venir a transformar la Terra Alta de cap a peus i, de passada, a portar-nos la cultura d’una manera tan i tan didàctica. Si avui els veïns de Bot no haguéssim rebut un còmic de l’estil de “Érase una vez el hombre” dissenyat per una empresa de comunicació i pagat per vostès, no hauríem entès res de res. Gràcies per la seua generositat. Sense vostès hauríem parat bojos com el Quixot.

 
Avui les persones que no sabíem que el vent era un recurs natural net i una energia renovable no contaminant ens hem convertit en uns ferms partidaris de la implantació de parcs eòlics. En volem molts i ben repartits pel territori. Volem una altre model energètic eficaç, racional i sostenible. Però lamentem comunicar-los que no els volem en els condicions que vostès els volen:

  • No volem una línia contínua de més de 100 aerogeneradors travessant tota la comarca perquè malmetria un paisatge que avui és la nostra riquesa (Vegeu l’Anuari econòmic de Caixa de Catalunya). Sense paisatge no hi haurà ni turisme ni agricultura de qualitat. Agricultura potser sí, però producció agrícola competitiva en un mercat mundial, no. L’agricultura sense el valor afegit del paisatge no salvarà la comarca de la pobresa i la despoblació.

  • No volem que la Terra Alta faça energia si s’ha de convertir en un polígon eòlic com no n’hi ha d’altre a Catalunya. Volem energia renovable perquè encara tenim una comarca neta i sense industrialitzar. Encara som a temps de ser un model de sostenibititat amb energia eòlica, solar, biomassa etc. De moment, acceptaríem 2 o 3 aerogeneradors que són els que necessitem per a autoabastir-nos. Fins i tot en podríem posar tres més per a ser solidaris amb les zones del país que necessiten energia.

  • No volem xarxes i torres d’alta tensió.Està prou demostrat que els camps magnètics són nocius per a la salut de les persones. Això no és un desert, aquí els pagesos treballen la terra cada dia des de temps immemorials.

  • No volem 2 milions d’euros anuals per a les 50 persones que es quedaran aquí gràcies als llocs de treball que vostès els donaran. Ni amb els 3.600 euros que cobraran els propietaris de finques o­n s’ubica un aerogenerador podran viure d’aquesta renda.

De tota manera gràcies per emprar temps i diners en donar-nos informació. Sabem que ho fan desinteressadament. Que no frisen per construir els parcs abans que es tanque l’aixeta de les subvencions europees. Gràcies per tot.

Ah! I gràcies per donar l’equivalència euros=pessetes. Nosaltres ho ens n’hauríem sortit. Ara ja hem començat a calcular els seus beneficis.