Limnos discrepa de les estassades massives de vegetació i del drenatge d’aiguamolls a l’Estany

Penjat el 16 de març de 2006, per ecologistes

L’entitat ecologista del Pla de l’Estany ha enviat una carta a l’ajuntament de Banyoles i al Consorci de l’Estany queixant-se per les últimes actuacions a l’Estany que han suposat estassades de vegetació en excés, perjudicant a la cria de les espècies d’ocells aquàtics. També es lamenta del drenatge d’aiguamolls a la riera de La Puda i la priorització de les estassades de vegetació davant del veritable manteniment dels espais nets de deixalles, i ha reclamat la neteja urgent de l’estanyol d’en Cisó i de l’adequació de la Font del Vilar.

Estanyol d’en Cisó amb deixalles

Des de fa un temps Limnos ha valorat positivament l’orientació de la política ambiental de l’Ajuntament de Banyoles, especialment del Consorci de l’Estany, donant suport a iniciatives com el projecte Life i veu amb esperança el que sembla ser l’inici d’una nova política envers els recs de Banyoles.

Malgrat això, en els últims mesos s’han produït un conjunt d’actuacions puntuals que l’entitat creu que han desembocat en un impacte global negatiu sobre l’entorn de l’Estany. A aquesta situació cal afegir una incomprensible accentuació de la priorització de l’estassada i de l’eliminació massiva de la vegetació versus la neteja i condicionament dels espais naturals per a ús públic.

Per això Limnos ha fet arribar a les administracions locals implicades en la gestió del medi ambient les següents queixes:

Respecte a les estassades dels canyissos i balcars dels primers trams del rec de Can Hort, de la Figuera d’en Xo, i de la riba de l’Estany entre dues pesqueres.

1. Aquesta actuació conjunta ha eliminat de cop totes les masses de vegetació prou densa que permetien la nidificació d’espècies d’ocells aquàtics a la riba oest de l’Estany de Banyoles. Aquestes actuacions han pogut privar de criar a un mínim de 4 parelles de polla d’aigua a la zona.

2. L’actuació s’ha realitzat a l’inici de l’època de cria. S’ha detectat l’abandonament d’un niu amb ous de polla d’aigua.

3. Que tot i que Limnos considera necessari el dragatge dels recs i l’eliminació periòdica de la vegetació per millorar-ne el seu funcionament com a desaigüe de l’Estany, aquestes actuacions cal fer-les de forma esglaonada en el temps. Cal fer-les amb més cura en els primers trams de recs que surten de l’Estany, on la importància ecològica dels recs és més patent.

Es denuncia novament una actuació d’estassada sense aparent necessitat de la vegetació de tram final entre la riera de la Puda i la riera Perpinyana en arribar a l’Estany al costat del passeig Dalmau. La vegetació d’aquesta zona permetia crear una barrera entre la carretera i els aiguamolls de la Puda que ara s’ha vist alterada. A més la mota construïda, i els drenatges realitzats a la zona, justificats per evitar la inundació de la carretera de l’Estany, únicament serveixen per a la dessecació dels aiguamolls.

Limnos també denúncia la política propagandística del govern municipal, que utilitza el pregoner per enviar missatges enganyosos a la població. En el Pregoner núm. 24 apareixia la frase “Neteja permanent de l’Estany”, i entre línies es podia llegir “Totes les actuacions que es fan s’adeqüen a les directrius de protecció de les zones PEIN”. Al respecte manifestem:

1. Que en realitat el que s’està fent és una estassada permanent de l’Estany, tal com indiquen les imatges de la revista.

2. Que l’impacte sobre l’espai natural no és nul (baixada del nombre de parelles reproductores d’ocells).

3. Després d’anys i anys realitzant campanyes de sensibilització de la població local, explicant que el que cal és netejar l’estany de deixalles i estassar els camins i zones puntuals de l’Estany, l’ajuntament tira per terra la feina feta fent un pas enrera incomprensible. Tornem a la frase mítica que l’Estany està brut i que cal “netejar = estassar”-ho tot.

4. Que mentre s’estassa la vegetació allà on la població ho pot veure, altres racons de l’Estany segueixen bruts i lamentablement deixats. Dues cadires a l’aigua al costat del mirador de davant el càmping i l’estanyol d’en Cisó en un estat vergonyós.

Per tot plegat Limnos demana:

– La neteja urgent de les deixalles acumulades a l’estanyol vermell d’en Cisó des de les últimes pluges.

– L’adequació de la Font del Vilar als desmais, que està en un estat lamentable de deteriorament, i la millora de l’espai dels Desmais, després que uns camions malmetessin el terra de l’espai, deixant roderes i un fangueig impracticable.

– Que s’aturin les obres de drenatge dels aiguamolls de la riera de la Puda (costat passeig Dalmau) per suposar un assecament d’aiguamolls anant en contra de les Directives Europees i dels compromisos adquirits dins el projecte Life, precisament concedit per poder recuperar zones d’aiguamolls. Creiem que seria primer millor conservar els que tenim.

– Programar les estassades de canyissos i balca de l’Estany i dels primers trams de rec d’una forma periòdica iescalonada en el temps per permetre la recuperació dels espais; i fora de l’època de cria.

Pla de l’Estany, 16 de març de 2006