La Farga de l'Arion rep la distinció estatal d'olivera monumental

Penjat el 22 de maig de 2007, per ecologistes

La família Porta-Ferré de la Galera i l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, van rebre divendres a Jaén el Premi a la Millor Olivera Monumental d’Espanya, per l’exemplar la Farga de l’Arion, atorgat per l’Asociación Española de Municipios del Olivo (AEMO). El premis es van entregar en el marc de l’edició d’aquest any d’EXPOLIVO, al recinte firal de Jaén.

(Font: TINET Digital i Ajuntament d’Ulldecona)

 

El Premi se l’ha endut una de les més de 200 oliveres mil.lenàries i bimil.lenàries que hi ha en la mateixa finca. Aquest exemplar està catalogat pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya i és el més monumental de l’estat, tal com reconeix el premi d’AEMO.

L’Associació, creada al 1996, té com a objectiu principal constituir des de l’administració local una plataforma de coneixement, promoció i revalorització de la cultura de l’olivera com a eix central i element que articule i imprimeixi personalitat pròpia a determinats territoris, caracteritzent la seva economia, paisatge, urbanisme, medi ambient, cultura, mercat laboral, història …

El Jurat que va atorgar el premi estava format per dos experts de reconegut prestigi en el món de l’agricultura i l’olivera concretament, el Sr. Luis Rallo, catedràtic de Fisiologia Vegetal de la Universitat de Córdova i la Sra. Concepción Muñoz, autora del llibre “Olivos Monumentales” i profesora de la Universitat de Córdova. El premi vol premiar el magnífic exemplar de la Farga de l’Arión per la seva singularitat i estat de conservació, així com també la tasca de promoció per a conservar aquest patrimoni viu representatiu de la història de l’olivera, de la seva gent i del seu territori.

L’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, va agraïr a AEMO el premi “com a un reconeixement a la feina ben feta per la conservació i protecció de les oliveres mil.lenàries”. Al mateix temps, l’alcaldessa va voler agraïr a la família Porta-Ferré, propietaria d’una finca amb més de 200 oliveres mil.lenàries i bimilenàries, “la complicitat amb la que hem estat treballant els darrers anys amb una finalitat comuna, la protecció dels arbres, així com la cura d’aquestes oliveres, patrimoni natural de la nostra història, que avui podem admirar i disfrutar tota la humanitat gràcies al vostre treball diari”