GEPEC-EdC presenta una querella a fiscalia contra l’alcalde de les Borges del Camp i els darrers Directors de

Penjat el 23 de maig de 2007, per ecologistes

La querella presentada per GEPEC-EdC imputa a l’actual alcalde de Les Borges del Camp i a tres ex-Directors dels Serveis Territorials del Departament de Salut a Tarragona per presumptes delictes de prevaricació i contra la salut pública, en relació a l’abastament d’aigua a la població amb nivells de nitrats superiors als que permet la legislació vigent.

L’abastament d’aigua a la població del municipi de Les Borges del Camp ha incomplert la legislació en matèria de qualitat sanitària al llarg de vint anys. En concret, els nivells de nitrats que la legislació fixa en 50 mg/l, han estat superats de forma continuada i recurrent des de 1987, amb valors que han arribat als 75 mg/l segons les analítiques realitzades pel propi Departament de Salut.

Per tant, i lluny de ser un fet desconegut pel propi Ajuntament o pel Departament de Salut, l’incompliment taxatiu del límits legals de nitrats a l’aigua potable ha anat acompanyat d’algunes campanyes “informatives” a la població d’aquest municipi. Aquestes campanyes informaven de l’augment de risc sanitari per a determinats grups de població amb predisposició a patir malalties degut a l’ingesta de quantitats elevades de nitrats.

Tanmateix,la informació facilitada tant per l’Ajuntament de Les Borges com pel Departament de Salut és aplicable en casos d’emergència i de curta durada, però no pot servir com a coartada per permetre la comercialització de l’aigua que entra a les cases en qualitat de servei públic d’aigua potable durant 20 anys seguits!!!, si aquesta aigua no compleix els valors de qualitat que tant la legislació vigent com l’Organització Mundial de la Salut exigeixen.

Per altra banda, la informació no té en compte en absolut, que no solament es troben en risc a causa del seu consum, les persones amb determinades malalties, sinó també aquelles que en funció del seu pes corporal reduït (bàsicament infants) absorbeixen diàriament a través de l’alimentació i de l’aigua molts més nitrats dels que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Permetre que en instal·lacions públiques (llars d’infants, escoles, fonts, menjadors, camps d’esport) arribi aigua contaminada amb nitrats, que pot ser lliurement absorbida per persones sense saber si la seva ingesta és adequada en relació al seu pes, suposa un risc sanitari greu i evident, suposa una greu irresponsabilitat de la qual en són responsables les autoritats sanitàries i l’Ajuntament.

El risc sanitari relacionat amb el consum d’aigua contaminada amb nitrats està científicament demostrat i compta amb l’aval de la OMS, organitzacions de consumidors i nombrosos grups d’investigadors arreu del món. El GEPEC fins i tot aporta la certificació de sis metges per demostrar-ho.

El problema rau, en primer lloc, en la contaminació dels pous que abasten les poblacions, per la manca de mesures de vigilància, control i descontaminació dels esmentats pous. Però si aquesta descontaminació no és possible, l’ajuntament de Les Borges ha tingut molts anys per adoptar altres solucions tècniques, com ara la connexió amb el transvassament de l’Ebre o aplicant la tecnologia adient per a eliminar els nitrats abans d’introduir-los en la xarxa de subministrament públic de l’aigua.

Distribuir aigua contaminada amb nitrats a la població durant vint anys no és només un delicte contra la salut pública sino que es especialment greu que el garant municipal es dediqui a desinformar a la població creant una sensació de manca de risc en lloc de posar-hi solució.

Tenint en compte tots aquests fets, la querella presentada per l’advocat Albert Calduch en representació de GEPEC-EdC imputa directament al que ha estat alcalde durant les dues darreres dècades de les Borges del Camp, Sr. Robert Ortiga, i als tres darrers alts càrrecs del Departament de Salut a Tarragona, Sr. Joan Mª Adserà, Sr. Joan Carulla i Sr. Josep Mª Sabaté, per presumptes delictes de prevaricació ambiental i contra la salut pública.