EL GEPEC i ECOLOGISTES DE CATALUNYA demanen el tancament de la central nuclear d’Ascó

Penjat el 17 d'abril de 2008, per ecologistes

Els escolars de la comarca de la Ribera utilitzen el poliesportiu d’Ascó a pocs metres de la Central Nuclear i dins del radi d’acció on s’han trobat partícules radioactives

En cas que el CSN confirmi l’aparició de noves partícules radioactives i que s’elevi al Nivell 3 INES l’ “incident important” que ha tingut a l’entorn de la central nuclear d’Ascó, demanarem el tancament urgent i definitiu de les seves instal·lacions i la depuració de responsabilitats penals per als càrrecs cessats d’ANAV.

Per si no era prou greu l’ocultació i falsificació de les dades relatives a la fuita de partícules radioactives, ara sembla que la pròpia ANAV faci una fugida endavant declarant que s’han trobat noves partícules i que s’estan “avaluant”. Creiem que les destitucions no són més que una cortina de fum per amagar allò que realment ha succeït i que més tard o més aviat serà descobert: una fuita radioactiva alarmant.

Sempre hem pensat que les visites d’escoles a unes instal·lacions tan insegures eren un mal favor a la societat, o a aquella part de la societat que no ha estat prou ben informada sobre els perills reals de la tecnologia nuclear. La possible contaminació dels escolars que han visitat la instal·lació pot agreujar-se pel fet que molts escolars de la comarca de la Ribera d’Ebre habitualment utilitzen el poliesportiu d’Ascó que està dins el radi d’acció on s’han trobat partícules radioactives. No cal dir la extrema preocupació que passen els seus pares i família.

També hem defensat, bé des del GEPEC i ECOLOGISTES DE CATALUNYA o bé des de la CANC, que les tècniques de manipulació social (COWAM) i de promoció mediàtica que ha fet ANAV mitjançant publi-reportatges a la premsa local, eren una mala manera de convèncer a la societat de la innocuïtat de les centrals nuclears. I més enllà del que resulta evident, també hem acusat l’AMAC per la seva complicitat i connivència amb els gestors de les centrals d’Ascó i Vandellòs, de les quals n’han obtingut amples beneficis econòmics i un suposat “benestar” per als habitants dels municipis de l’AMAC.

Lamentem profundament que hagin de tenir lloc incidents greus o accidents per a que la societat se n’adoni de que els ecologistes no som ni alarmistes, ni cridaners, ni exagerats, ni anti-sistema, ni anti-progrés. Tant de bo els ecologistes ens equivoquéssim de ple quan parlem d’energia nuclear o de contaminació, però els fets sempre ens acaben donant la raó, sovint amb tristesa i resignació per no haver sabut convèncer a la ciutadania de que allò que defensen alguns en base al progrés econòmic o a la societat del benestar no és res més que el propi interès, ja sigui personal o polític.

El cessament del Director i del Cap de Servei de Protecció Radiològica de la Central Nuclear Ascó I no pot acabar amb la depuració de responsabilitats. Al cap i a la fi aquests senyors seran promoguts per l’empresa a un altre alt càrrec i desapareixeran de la vista (per apaivagar passions i polèmiques) però els hi crearan un nou despatx ben emmoquetat i els hi pujaran el sou.

També s’han de depurar responsabilitats dins del Consell de Seguretat Nuclear que sabia en tot moment que havia i estava passant i va callar i va amagar informació i va minimitzar el greu incident. Només ara, quan son massa les evidències, fa veure que treballa i els equips de seguiment radiològic estan cercant la ruta del vent (cerç-mestral) que discorreix per la vall de l’Ebre i van trobant noves partícules radioactives.. No els van informar els inspectors permanent que el CSN te a cada instal·lació nuclear?

Mantenir en funcionament les nuclears durant una vida útil de 40 anys (quant la mitjana europea és de 22 anys), tal com planteja el PEC, respon a l’estratègia d’augmentar les probabilitats d’accident nuclear en comptes d’impulsar enèrgicament la implantació de fonts renovables i l’estalvi i eficiència energètics.

Per tot plegat:

EL GEPEC i ECOLOGISTES DE CATALUNYA demanen el tancament de la central nuclear d’Ascó i la revisió del Pla de l’Energia de Catalunya que preveu el prolongament de la vida dels reactors nuclears situats a Catalunya.