L’Ajuntament del Montmell provoca la desaparició d’una parella d’àliga cuabarrad

Penjat el 24 d'abril de 2003, per ecologistes

Les obres de construcció d’una pista forestal provoquen la desaparició de la única parella d’àliga cuabarrada de l’Espai d’Interès Natural del Montmell. L’Ajuntament havia estat avisat, per part dels grups ecologistes, del risc que comportava aquesta actuació.

La parella d’àliga cuabarrada que ha desaparegut, vivia dins de l’Espai d’Interès Natural (EIN) de la serra del Montmell, inclòs al PEIN per la Generalitat des de l’any 1992. Precisament, la presència d’aquest espècie havia estat un dels motius per a justificar la inclusió d’aquest espai dins del Pla.

Tot comença quan l’Ajuntament del Montmell, decideix realitzar unes obres de construcció d’una pista forestal a la vora del lloc on vivia l’àliga i al cor de l’espai protegit. Un cop assabentats dels fets, membres del GEVEN van sol·licitar, en dues reunions celebrades a l’ajuntament, l’ajornament dels treballs per tal de cercar alguna alternativa i evitar així la pèrdua de la niada de l’any i, fins i tot, de la pròpia parella. Finalment,el regidor de Medi Ambient de l’ajuntament del Montmell va informar que, com a mínim, es realitzarien les obres fora del periode de reproducció de les àguiles. Segons l’ajuntament, el motiu de l’obertura de la pista era facilitar la construcció d’una canonada de portada d’aigües aprofitant un antic camí, en desús des de fa molts anys, i per on mai havia passat cap vehicle motoritzat. Malgrat això, pel fet d’estar dins el PEIN, l’obertura de la pista requeria d’un estudi d’impacte ambiental i el vist i plau del Departament de Medi Ambient, en afectar també l’espai vital de la parella d’àguila cuabarrada.

Malgrat aquests advertiments, passades unes setmanes, de forma inexplicable i en una decisió prematura, premeditada i certament desafortunada, l’Ajuntament ordena de nou l’inici de les obres. Les màquines passen a 200 metres de la zona de nidificació de la parella d’àligues.

Com cada any, just en aquests dies, a mitjans de febrer, la parella d’àligues d’aquest paratge, coneguda des de fa 20 anys, havia arranjat el niu i estava a punt de fer la posta dels ous. Aquesta parella és coneguda entre els estudiosos de l’espècie per ser una de les més fiables i productives del sud de Catalunya. Gairebé no perdia mai la posta i sempre acabava tirant endavant els seus polls.

Però, en aquest cas, l’enrenou de la maquinària va sobrepassar la seva capacitat d’adaptació i van acabar abandonant la posta. La parella va entrar en una situació d’estrés al no sentir-se segures. Poc a poc es van anar veient menys pel seu territori i per les cingleres que havien estat fins aleshores casa seva. Lamentablement , a hores d’ara, s’ha perdut el seu rastre.

Fins el dia d’avui, ni el Departament de Medi Ambient de la Generalitat, ni la seva cap visible a Tarragona, la Sra. Maria Jesús Vila, s’han pronunciat. Són coneixedors i conscients dels fets, però callen. És el símptoma més evident d’un govern que ja no governa i que amaga el cap sota l’ala. Són, en definitiva, tan responsables com el propi Ajuntament del Montmell.

Una espècie amenaçada, indicadora del bon estat de conservació dels ambients mediterranis

L’àliga cuabarrada és un dels ocells rapinyaires més amenaçats d’Europa, estrictament protegit per tota la normativa autonòmica, estatal i europea en les seves categories més elevades. Concretament, la Directiva d’Aus de la Unió Europea la inclou en el seu annex I, el de màxima categoria de protecció, que insta clarament a preservar els espais de nidificació de qualsevol alteració. És objecte de multitud d’estudis i projectes de conservació. La seva conservació ha aturat o modificat multitud d’infraestructures. Des de parcs eòlics, a carreteres i línies elèctriques. Fins i tot, el tren d’alta Velocitat ha invertit milers d’euros per a intentar conciliar la obra i la seva supervivència a la comarca del Baix Penedès.

I mentres, l’Ajuntament del Montmell, de forma gratuïta i inexplicable, acaba tristament amb la joia de la serra. Un ajuntament que per un cantó diu que vol preservar el Montmell, però per l’altre, de manera nefasta i sense escoltar res ni a ningú, és incapaç de buscar solucions per fer compatible una senzilla obra amb la conservació dels valors més preuats en l’espai més protegit, teòricament, del Baix Penedès.

Incompliments greus de la normatives de protecció

Donats els clamorosos incompliments de la normativa de protecció dels espais naturals i les greus conseqüències dels fets, el Geven, el Gepec i l’Assamblea d’Entitats Ecologistes de Catalunya, ens veiem obligats a posar-los en coneixement de la justícia. També exigim al Departament de Medi Ambient que depuri les responsabilitats que pertoquin i que posi tots els mitjans necessaris per recuperar l’indret i facilitar el retorn de les àguiles. I, al mateix temps, declarem la serra de Montmell d’actuació urgent, és a dir, vetllarem molt de prop totes i cadascuna de les actuacions que es vulguin fer en aquest espai tant maltractat, fins a aconseguir un reconeixement i un respecte pels seus valors.

El Baix Penedès, 23 d’abril de 2003

GEVEN-GEPEC-ECOLOGISTES DECATALUNYA