Penjat el 20 de juny de 2003, per ecologistes
El grup ecologista GEPEC ha criticat que s’exportin a França oliveres centenàries de la comarca del Montsià davant la permissivitat i passivitat dels ajuntaments i del departament de Medi Ambient de la Generalitat.
Segons l’opinió dels ecologistes, s’està “espoliant el fabulós patrimoni natural de les Terres de l’Ebre” “una autèntica i exclusiva joia de la natura” amb ofertes que fins i tot es poden trobar en algunes pàgines d’Internet.
GEPEC entén que hi ha “una autèntica màfia” que es dedica a exportar i vendre aquests arbres com a conseqüència de la crisi que sofreix l’agricultura, el desconeixcement del valors patrimonials per parts dels pagesos i la societat, de la introducció d’un cultiu forà, “elitista i gens ecosostenible com és el cultiu dels cítrics” i d’una autència especulació.
Així mateix, es questiona l’actuació del delegat de medi ambient de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Pere Vidal, perquè davant aquest fet “no se n’adona o no se’n vol assabentar”.
Per als ecologistes, “la nul·la protecció de les administracions fa pensar que si no s’hi posa remei molt aviat, aquests arbres centenaris desapareixeran del tot o quedaran en una situació residual”. Cal doncs que s’apliqui un pla de protecció integral de les oliveres centenàries de les Terres de l’Ebre de manera immediata.
Existeix una tímida actuació proteccionista per part de l’Ajuntament d’Ulldecona, que paga uns diners als propietaris per conservar els arbres centenaris. Però l’actuació n’ha preservat molt pocs. Cal doncs que des de Medi Ambient s’afavoreixi la protecció i s’acabi amb el comerç mafiós d’expoliació de les oliveres ebrenques.