Primer aniversari de la Plataforma Cívica Salvem l’Empordà!

Penjat el 14 de juny de 2003, per ecologistes

Aquests dies hem celebrat el primer aniversari de la Plataforma Cívica, un any intens de lluita.

Tot va començar ara fa un any amb una Crida d’Urgència per part de la IAEDEN, la qual va afirmar que les agressions que patia la comarca ja no només havien d’ésser contestades pels sector ecologista, sinó que hi havia d’haver un ampli moviment social que defensés el territori, ja que els projectes agressius, apart de degredar el medi natural, degredaven la qualitat de vida de les persones, i la seva manera de ser i de viure com empordanes@s. A partir d’aquell moment, es va engegar la Plataforma Cívica Salvem l’Empordà!.

Durant aquest any hem obtingut victòries clares (obligar a la Generalitat a redactar un Pla Director, aturar la urbanització a Sant Mori, l’aeròdrom de Peralada, el FluviàMarina) i victòries parcials que ens estimulen a seguir lluitant (camp de Golf de l’Escala, urbanització a Terrades…). A part d’aquestes victòries més tangibles, igual o més important és la forta xarxa de personesi entitats que s’ha creat entre els diferents pobles de la comarca, que permet fer importants mobilitzacions com les que s’han aconseguit aquest any.

La importància i la innovació del nostra moviment, es basa en el fet que no ens oposem a un sol projecte en concret, sinó que basem la nostra reivindicació en l’exigència d’una planificació i racionalització territorial, amb un àmbit definit com és l’Empordà.. L’enfoc que li hem donat a les nostres reivindicacions (exigint la planificació), la nostra manera d’actuar (assembleària, amb actes festius, accions directes públiques noviolentes…) i els èxits aconseguits, ha fet que moltes plataformes d’arreu del país ens estiguin agafant com a referència. Per aquest motiu, els últims mesos ens han convidat a diferents parts del país (Vallès Oriental i Occidental, Xarxa ern Defensa del Territori -regió 1 de Barcelona-,…) i les properes setmanes tenim sol.licitades altres presentacions a Lloret de Mar, a Amposta i Sant Feliu de Guíxols.

Això ens fa somniar a que potser d’aquí no gaire temps i pugui haver a tot Catalunya, a cada comarca, una plataforma semblant a la nostra que vetlli perquè se’ls i respectin els seus drets com habitants del territori.

L’aniversari també fa reflexionar sobre el futur a nivell comarcal, i segurament les properes setmanes servirant per anar perfilant els propers actes i direccions que pendrà la Plataforma Cívica Salvem l’Empordà. Tenint clares que les nostres reivindicacions continuen essent:

* que es redacti el Pla director comarcal de l’Empordà, amb la participació i representació de totes les persones que vivim al territori empordanès.

* que el conjunt de mesures i projectes que ha de contenir el Pla director comarcal es basi en criteris tant socials com econòmics, paisatgístics i culturals, que garanteixi el futur del nostre territori i de les properes generacions.

* que durant l’elabroració d’aquest Pla director es declari una moratòria de tots els projectes que podrien impactar irreversiblement en la comarca i que, després de l’aprovació aquests projectes, s’hagin d’adequar al contingut del Pla director.

Aprofitem l’ocasió per agraïr-vos als mitjants de comunicació la dediació i continuitat que ens esteu donant.

Salvarem l’Empordà!

14 de juny de 2003