El GEVEN felicita al consistori de Santa Oliva per la decisió d’adaptar el Pla General als criteris de sosteni

Penjat el 21 d'octubre de 2003, per ecologistes

El Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès, Geven, manifesta la seva satisfacció per la decisió de revisar el Pla General, aprovat el 2001, per part de l’Ajuntament de Santa Oliva i així corregir els plantejaments excessivament expansionistes del Pla.

L’Agenda 21 recentment aprovada pel mateix consistori proposa com una de les prioritats d’acció del municipi la revisió, a la baixa, del Pla General vigent com a pas imprescindible per tal d’avançar cap a un nou model més sostenible i habitable de la nostra comarca.

Lamenta que no s’hagi inclòs el sector dels Colls-Bosc del Julivert en la revisió

Tot i la valoració positiva d’aquesta decisió, l’entitat lamenta que no s’hagi inclòs el sector R-5, – l’anomenat bosc del Julivert-Els Colls, del que un ampli moviment ciutadà del municipi en reivindica la preservació-, entre els sectors on s’han suspès les llicències. Segons el Geven, amb la no inclusió d’aquest sector s’ha perdut un oportunitat immillorable per tal de trobar una solució que permetès salvar els Colls i el bosc de la urbanització. Amb tot, espera que l’Ajuntament, amb coherència amb la decisió presa, trobi una solució consensuada per tal de preservar aquest indret.

Un exemple a seguir

El Geven reclama a la resta de municipis de la comarca que segueixin el camí iniciat per Santa Oliva elaborant les respectives agendes 21 locals i revisant i adequant els seus planejaments urbanísitcs als criteris de sostenibilitat i respecte pel territori i el paisatge. La mateixa petició s’adreça al Consell Comarcal per tal de que es redacti la imprescindible agenda 21 comarcal, tal i com reflectia el Pla Estratègic Comarcal elaborat recentment. Aquesta Agenda a nivell comarcal hauria de marcar les directrius ambientals i socials que els diferents municipis haurien de seguir.

Amb tot, el Geven alerta que cal evitar a la realització i redacció d’auditories ambientals i agendes 21 purament cosmètiques que només cerquin justificar els actuals planejamets urbanísitcs clarament expansionistes i insostenibles de la majoria de municipis. En aquest senit l’entitat ja avança que estarà amatent per evitar la intenció d’alguns municipis de maquillar les seves polítiques insostentibles amb l’impuls enganyós d’auditories ambientals i agendes 21 “pactades”.

Caldria alertar del problema que pot generar polítiques ambientals contradictòries entre municipis tal com és el cas de Santa Oliva –que s’encamina cap un planejament sostenible- en front de municipis expansionistes com el Vendrell, Calafell o Bellvei on encara els seus consistoris no s’han pronunciat i segueixen una línia massificadora del territori.

El Vendrell, a 15 d’octubre de 2003

GEVEN-ECOLOGISTES DE CATALUNYA