La suspensió de la tramitació de la CTCC condició mínima per abordar un nou model energètic

Penjat el 8 d'octubre de 2004, per ecologistes

En relació a la iniciativa del govern de la Generalitat de suspendre la tramitació del projecte de la tèrmica del Port, la Plataforma Ciutadana d’Oposició a la Central Tèrmica del Port de Barcelona considera que l’esmentada iniciativa és una condició mínima per ordenar l’actual caos de l’oferta energètica.

La decisió del Govern de suspendre la tramitació de la tèrmica del Port promoguda per Gas Natural és, a judici de la Plataforma, la condició mínima que s’ha de donar per poder abordar amb racionalitat la caòtica situació de l’oferta energètica a Catalunya.

La Plataforma considera que les declaracions del Sr. Josep Isern, Director General d’Energia del Departament de Treball i Indústria de la Generalitat, sobre la construcció de nous grups tèrmics a Catalunya abans del 2010, declaracions recollides a diversos mitjans de comunicació, qüestionaven totalment els acords del Govern en matèria d’ordenació energètica, i reduïa al no res el contingut del nou Pla energètic promès pel Pacte de Govern.

Amb aquesta decisió, el Govern estableix les bases per analitzar les implicacions de la construcció de la tèrmica del Port. Des de la Plataforma ens adreçarem al Govern de la Generalitat demanant que els criteris d’estalvi i eficiència energètica, la promoció de les energies renovables i l’avaluació de la capacitat del territori per assimilar contaminants siguin els criteris determinants a l’hora d’estudiar la ubicació de les centrals.

Creiem que a Barcelona i la seva Àrea Metropolitana es donen condicions que desaconsellen la construcció de la central tèrmica projectada: la ciutat i la seva perifèria s’hi troben en una situació límit pel que fa a assimilació de contaminants; la cobertura de la demanda energètica en un marc d’estalvi i eficiència està més que garantida amb els dos grups que ja funcionen al Besòs, i les dades conegudes sobre els impactes de la contaminació sobre la salut de la població i el medi ambient dibuixen una situació cada cop més preocupant. D’altra banda la gran assignatura pendent de Barcelona és l’aprofitament del seu enorme potencial en energies renovables, més enllà d’actuacions simbòliques o d’aparador com és el cas de la placa fotovoltàica del Fòrum.

Des de la Plataforma estem portant a terme una campanya informativa sobre la incidència que l’eventual funcionament de la tèrmica tindria sobre els nivells de contaminació i la salut de la població, al temps que demanem a les forces polítiques que formen el Govern municipal actuacions decidides per promoure les energies renovables.

La situació oberta per la iniciativa del Govern hauria de permetre engegar un ampli i participatiu debat ciutadà, en que la població prengués consciència dels costos socials i ambientals de l’actual model energètic, al temps que permetria examinar amb detall les alternatives (socials i econòmiques) en matèria d’estalvi, eficiència energètica i desplegament de les energies renovables.

Barcelona, a 7 d’octubre del 2004

Més informació :
Alfons López, 93 412 69 85 alfons@depana.org

Plataforma d’Oposició a la Central Tèrmica del Port de Barcelona.