Aprenentatge i Servei Comunitari Ambiental al bosc de Castellarnau amb l’INS Arraona

Penjat el 23 de juny de 2021, per Adenc

Aquest curs 2020-21 hem realitzat un servei comunitari ambiental amb tots els grups de 3r d’ESO del INS Arraona en el marc del projecte “Fem més viva la Plana del Vallès: Millorem el bosc” que té el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de l’Ajuntament de Sabadell.

Amb aquest projecte es vol fomentar actuacions per afavorir la flora i fauna autòctona, reduir la presencia de deixalles i difondre l’interès sobre els boscos del Vallès. Implicar als joves en conèixer i descobrir els entorns naturals propers fomentar la conservació i protecció d’aquests a partir de l’educació ambiental. Durant aquest curs els alumnes ens han ajudat a realitzar diferents tasques de conservació i millora del bosc de Castellarnau.

S’han organitzat diverses jornades de neteja de deixalles, i s’ha pogut observar punts negres en algunes de les zones del bosc. Amb aquesta activitat es pretén que els joves prenguin consciencia de la importància d’emportar-nos la brossa a casa quan visitem els espais naturals i cuidar els nostres boscos.

 

S’han realitzat també jornades de ciència ciutadana per donar a conèixer la biodiversitat dels boscos mediterranis. A partir d’aplicacions com iNaturalist o PlantNet, s’han realitzat observacions per reconèixer la flora i la fauna que es pot trobar al bosc de Castellarnau.

Durant tot el servei comunitari s’ha parlat de la importància dels boscos com a refugi de diversitat d’espècies, totes elles imprescindibles pel bon funcionament de l’ecosistema. Amb els alumnes de 3r del INS Arraona s’han instal·lat caixes refugi d’ocells i de ratpenats. 

 

Finalment s’ha realitzat un seguiment de les caixes niu d’ocells i ratpenats, i de les tres primeres caixes col·locades per a ocells, dues han estat ocupades , probablement una mallerenga blava o carbonera. Tot un èxit ja que les caixes es van col·locar amb l’època de reproducció ja començada.

 

Des de l’ADENC valorem molt positivament aquesta experiència ja que els joves ens han acompanyat en les tasques de conservació i millora dels boscos del Vallès que portem anys realitzant.