Aprenentatge i Servei Comunitari Ambiental al bosc de la Serra de Galliners amb l’IES Ègara

Penjat el 23 de juny de 2021, per Adenc

Aquest mes de juny hem finalitzat el servei comunitari ambiental amb els alumnes de 3r d’ESO del IES Ègara. Durant el curs 2020-21 s’han realitzat diferents sessions a l’institut per explicar el projecte “Fem més viva la Plana del Vallès: millorem el bosc”.

Amb aquest projecte es vol fomentar actuacions per afavorir flora i fauna autòctona, reduir la presència de deixalles i difondre l’interès sobre els boscos del Vallès. Les actuacions s’han realitzat al bosc de la Serra de Galliners  gràcies a l’esforç d’aquests estudiants i el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Durant el curs els alumnes ens han ajudat a realitzar diferents tasques de conservació i de millora del bosc. S’han organitzat neteges, i gràcies als alumnes han retirats kg de deixalles del bosc de Serra de Galliners. L’activitat de neteja va més enllà, ja que també vol conscienciar als joves de la importància d’emportar-nos la brossa a casa quan visitem els espais naturals.

 

 

 

 

 

 

Els alumnes han pogut compartir aquesta experiència amb altres companys , família i amics, i així divulgar la cultura de cuidar els entorns naturals propers a les zones urbanes.

Els alumnes del IES Ègara han pogut reflexionar sobre el bosc al costat de casa i han pogut observar que l’espai agroforestal de Serra de Galliners propers a les zones urbanes són molt vulnerables i es troba moltíssima brossa.

 

 

També s’han organitzat jornades de ciència ciutadana per a que els alumnes coneguin la flora dels boscos mediterranis. A partir d’aplicacions com Inaturalist o Plannet , s’ha fet una recerca de les diferents espècies de plantes i així apendre a diferenciar i reconèixer la flora que es pot trobar al bosc de Serra de Galliners.

Durant tot el servei comunitari s’ha parlat de la importància dels boscos com a refugi de diversitat d’espècies, totes elles imprescindibles pel bon funcionament de l’ecosistema. Més concretament amb els alumnes del IES Ègara s’ha treballat amb els ratpenats.

Els ratpenats són animals que, per la seva biologia i el seu paper en els ecosistemes, estan considerats com a bons bioindicadors del nostre entorn.

Amb el suport del Grup d’Estudi de Ratpenats de l’ADENC (GERA) s’han construït caixes refugi de ratpenats i s’han instal·lat al bosc de Serra de Galliners per fomentar la presència d’aquests animals.

 

 

Vam tenir la sort que en una de les jornades d’instal·lar les caixes ens va acompanyar Canal Terrassa, per fer-se ressò del projecte realitzat amb l’institut. Deixem el vídeo-reportatge a continuació:

L’Institut Ègara i l’ADENC col·laboren en la millora dels boscos i la protecció dels ratpenats

Finalment els alumnes han treballat en un projecte final per divulgar la feina feta durant el servei comunitari. El grup de 3r del IES Ègara ha fet un vídeo reportatge que de ben segur que servirà per conscienciar a l’alumnat de diferents cursos i ta,bé al professorat sobre la temàtica ambiental que ens han acompanyat a realitzar durant el curs. Us deixem el vídeo a continuació:

Projecte cuidem la Serra de Galliners

L’ADENC valorem molt positivament aquesta experiència, ja que els joves han pogut acompanyar-nos en les taques de conservació i millora dels boscos del Vallès, i volem donar les gràcies a tots i totes les alumnes i també al professorat implicat.

Us deixem la foto final del projecte amb el diploma entregat per l’ADENC a l’institut i al grup de joves implicats!