Assistim a la manifestació de Roses en rebuig del projecte eòlic marí Tramuntana

Penjat el 26 de setembre de 2021, per Despatx IAEDEN

La manifestació que va tenir lloc el passat diumenge 25 va tenir una relativa bona acollida i va comptar amb una performance per animar l’acte.

La jornada va comptar amb els parlaments de representants de la Plataforma STOP al macroparc eòlic marí, de l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus, Empòrium 21, Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Ajuntament de Roses, Diputació de Girona i l’IAEDEN-Salvem l’Empordà.

En aquesta ocasió vam tornar a exposar la nostra postura envers els macroprojectes d’energies renovables:

Avui ens hem concentrat a Roses per rebutjar el parc eòlic marí Tramuntana, un projecte faraònic que només busca grans guanys econòmics sense importar-li, als seus promotors, els impactes paisatgístics i ecològics que tindrà a una zona tant biodiversa i ecològicament sensible com és la badia de Roses. Testimoni d’aquest valor són els tres parcs naturals que s’hi banyen. Al nord el Parc Naturals del Cap de Creus, al mig el dels Aiguamolls de l’Empordà i al sud, el del Montgrí, les Illes Medes i els aiguamolls del Baix Empordà. Tots tres també afectats pel projecte. Als extrems, per la proximitat dels aerogeneradors i al centre pel pas de la línia d’alta tensió (MAT) que ha de drenar tota l’energia produïda.

Aquest projecte és símbol d’un model erroni, basat en macroinfraestructures mentre milers de metres quadrats de teulats segueixen sense ser aprofitats. També està basat en una economia consumista de recursos que res té a veure amb el que serà el futur. Basat en l’economia circular, de proximitat i baixa en consums energètics. Cal una planificació que s’ajusti a aquesta realitat.

Volem recordar també que, malgrat que aquest projecte està rebent molta atenció mediàtica, a l’Albera, un indret igual o més sensible que el golf de Roses, ja s’hi estan proposant més aerogeneradors que el tot parc Tramuntana. Travessant la plana a més per tres noves MATs. Si alcem la veu pel mar, també ho hauríem de fer, més si cap, per la muntanya i els estanys.

Només volem fer una última reflexió. Considerant els diners que costarà tot aquest projecte, en totes les seves fases, no seria millor invertir-ho a fomentar petites i mitjanes instal·lacions i comunitats energètiques arreu de la comarca? De segur, que amb aquesta proposta, el territori hi estaria completament d’acord.

Assistim a la manifestació de Roses en rebuig del projecte eòlic marí Tramuntana
 

The post Assistim a la manifestació de Roses en rebuig del projecte eòlic marí Tramuntana appeared first on IAEDEN - Salvem l'Empordà.