Penjat el 30 de novembre de 2017, per GEPEC
GEPEC-Ecologistes de Catalunya convoca, pels propers mesos de gener, febrer i març, la participació a 10 reunions (una per cada comarca del sud de Catalunya) a les agricultores i agricultors interessats en compartir i conèixer experiències al voltant de l’ús dels pol·linitzadors salvatges per a la millora de la productivitat agrícola, de la biodiversitat i l’adaptació al canvi climàtic dels conreus mediterranis. Amb les experiències compartides s’elaboraran materials pràctics útils, especialment, per a la pagesia.
El Parlament Europeu potser prohibirà el grup dels insecticides que mata més abelles i insectes pol·linitzadors: els neonicotinoids. Fa una setmana (el 22 de novembre) s’havia de reunir la Comissió d’Agricultura per a decidir si tramitava aquesta proposta de prohibició presentada per l’eurodiputada gallega Maria Lidia Senra Rodriguez. Probablement els més de 550 estudis que ho demostren i les més de 1,3 milions de signatures recollides des del 2012 (275.000 a la darrera campanya) tinguin alguna cosa a veure. De fet estan entrant en litigi amb les pressions de les grans indústries agroquímiques que amenacen amb els llocs de treball. La realitat és que les abelles estan desapareixent. Però elles només són la punta d’un iceberg gegantí: només a Catalunya hi ha més de 300 espècies d’abelles salvatges. I moltes d’elles són molt més eficients que les abelles domèstiques per als nostres conreus. A Alemanya en 30 anys han desaparegut el 75% dels insectes alats. El 84% dels conreus alimentaris depenen dels insectes pol·linitzadors per a la seva supervivència. Però el 40% dels pol·linitzadors salvatges són en declivi a Europa. Només una maduixa, per a ser gran i gustosa, necessita que la visitin 21 cops aquests insectes. En paral·lel, ja hi ha empreses que comercialitzen insectes pol·linitzadors com els borinots per a augmentar de manera espectacular la producció de tomàquets en hivernacle, però són molt poques les experiències que fomenten la millora de la biodiversitat del voltant dels conreus perquè aquests tinguin millors produccions i tinguin més resistència a l’atac de les plagues agrícoles.
En què consisteix en concret la campanya: la campanya se centra en intentar convocar el màxim nombre de pagesos (però també tècnics, jardiners, particulars) a un seguit de reunions que es reparteixen pel territori del sud de Catalunya una reunió per comarca, 10 en total, amb l’objectiu de compartir els coneixements i experiències dels assistents en aquestes trobades. Les persones participants seran obsequiades amb el calendari commemoratiu que es presenta al Canyadell, centrat en els insectes pol·linitzadors, a més d’un dossier inicial i un pica pica. En acabar les 10 sessions, s’elaborarà un dossier pactic que es farà arribar a cadascun dels assistents i es publicarà a la web de l’entitat perquè pugui ser un punt i seguit en el treball de foment de la biodiversitat dels nostres camps i ecosistemes. En paral·lel, es fomentarà la signatura d’acords de custòdia entre propietaris i el GEPEC-Ecologistes de Catalunya així com aliances entre els diferents actors del territori amb l’objectiu de preparar projectes conjunts per a impulsar la conservació dels pol·linitzadors salvatges, els conreus i la biodiversitat en general.
Entitats que de moment col·laboren en el projecte: Obra Social La Caixa, Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Universitat Autónoma de Barcelona (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals), Federació d'Agrupacions de Defensa Vegetal Selmar, les Agrupacions de Defensa Vegetal Horta protegida del Camp de Tarragona i de l’Avellana i cultius del Mediterrani, Escoles Agràries d’Amposta i Gandesa, la Societat Agrícola i de Crèdit de Valls, el Consell Comarcal del Priorat i els Ajuntaments d’Altafulla, Falset, Gandesa, Montblanc, Móra d’Ebre, Roquetes, Torredembarra, Valls i El Vendrell
Calendari i llocs de les reunions:
- Dilluns 15/01, 18:00 Torredembarra (Cal Bofill, Passeig Marítim, 50)
- Dissabte 20/01, 11:00 Valls (Cooperativa, Pl del Carme, 4)
- Dilluns 29/01 18:00 El Vendrell (Centre Cívic L’Estació, Avinguda d'En Jaume Carner, 1)
- Dijous 01/02 18:00 Reus (GEPEC-Ecologistes de Catalunya, Av Prat de la Riba, 18, 2n)
- Divendres 02/02 18:00 Falset (Consell Comarcal del Priorat, Plaça de la Quartera, 1)
- Dilluns 12/02 18:00 Roquetes (Escola de Naturalistes Lo Caro, La Ibèrica, Urbanització Torre d’en Gil)
- Dijous 15/02 18:00 Móra d'Ebre (Centre Cívic La Magdalena, Plaça de la Verge, núm. 7-8)
- Diumenge 18/02 11:00 Gandesa (Escola Agraria, Assís Garrote, s/n)
- Dilluns 26/02 18:00 Montblanc (Sala de Les Corts Catalanes, Convent de Sant Francesc, Muralla de Sta. Tecla, 54)
- Divendres 02/03 18:00 Amposta (Escola Agraria, Avinguda Josep Tarradellas, 2)