Com afecten els temporals als ocells marins – l’article de l’ham del febrer 2023-

Penjat el 15 de febrer de 2023, per Limnos

Durant la tardor de l’any 2022 diversos fronts successius de borrasques van assolar l’Atlàntic nord occidental, una zona on hi trobem importants poblacions d’ocells marins. Resultat d’això durant tot l’hivern de 2022 i 2023 el nombre de gavots observats al litoral de Catalunya va ser inusualment elevat.
El gavot és un ocell marí bon capbussador de bec robust i cos compacte que cria en penya-segats litorals i s’alimenta de peixos que pesca a alta mar. Viu a les costes atlàntiques d’Europa i a l’hivern travessa l’estret de Gibraltar i sol passar-lo al Mediterrani occidental. Però mai s’havien observat tants exemplars com aquest hivern, entrant als ports de pesca i prop la costa. Malauradament molts d’aquests exemplars s’han trobat morts o extremadament debilitats per no haver-se alimentat adequadament durant molts de dies, en molts casos, ocells tocats que s’han recollit per part dels agents rurals però no recuperables.

El mateix fenomen ha afectat una altra espècie que ha arribat a l’Estany de Banyoles, on durant el gener s’han recollit tres exemplars dèbils, un dels quals va morir. Es tracta de la gavineta de tres dits, una gavina molt escassa a casa nostra, una raresa ornitològica vista pocs cops a la comarca. Empesa pels temporals ha entrat al Mediterrani des del litoral Atlàntic Càntabre travessant per la vall del Ebre i aturant-se en nombrosos aiguamolls d’interior. Els temporals per tant poden afectar molt negativament a les poblacions d’ocells, tot i que també poden ser una oportunitat per observar curiositats i espècies boniques com l’acrobàtica gavina menuda, de la qual també s’ha gaudit aquests dies a les aigües de l’Estany.