COVES DEL SALNITRE (Collbató, comarca del Montserratí, Baix Llobregat, Barcelona)

Penjat el 2 de març de 2023, per Julià Font

COVES DEL SALNITRE, Collbató, Baix Llobregat, Barcelona (dissabte, 25 febrer 2023) – Foto: Josep M. Nogué

De bon matí, la passejada geològica a les mines del Salnitre s’iniciava davant del Casal de Cultura. Els sis ametllers de la plaça del Mercadet de Collbató ja eren ben florits, però el fred convidava a tenir les mans enguantades sota les aixelles.

El gran objectiu de la jornada consistia a fer una visita a les mines de Salnitre, a Collbató. Aquestes mines són també anomenades coves del Salnitre, coves de Collbató o coves de Montserrat. Al llarg de la seva història, aquestes formacions càrstiques espectaculars, en conglomerat, han sigut testimoni de les vicissituds econòmiques, socials i religioses de la contrada durant segles:

Interioritats i imaginació – Foto: J.M. Nogué

  • Els setanta mil ratpenats que, com sembla, un temps enrere les habitaren van deixar la seva petjada i les seves deposicions es van transformar en el preuat salnitre (nitrat de potassi). Avui només hi viuen uns quaranta-quatre ratpenats. Aquests supervivents són convenientment respectats i les seves dependències són protegides d’acadèmics entenimentats i curiosos. Avui dia no resta ni traça dels nitrats que un temps es comercialitzaven.
  • Durant la Guerra del Francès (1808-1812) i els anys posteriors, a Collbató es va anar fent popular la llegenda/història del Guerriller de Montserrat, el Mansuet. Mansuet Boxó és el personatge històric que va donar peu a la llegenda, lligada a les coves del Salnitre. Dos detalls en són testimoni evident. D’una banda, el gran passeig Mansuet de Collbató i, d’una altra, la cova del Mansuet, prop de la sala de la Catedral de les coves. Que el Mansuet va ser cap d’una partida guerrillera hi ha traces històriques; que ell solet defensés l’entrada de la cova, on tenia amagades dones i nens, amb el seu fusell i amenaces i improperis als soldats francesos i se’n sortís, ai las, això ja són figues d’un altre paner.
  • Les coves no van restar alienes al monestir de Montserrat. Els monjos benedictins freqüentaven l’indret i el van impregnar de la seva religiositat; segurament també van poder traure profit de l’explotació del salnitre. Avui dia, resten les petjades dels monjos en espais interiors tan emblemàtics com el pou i cova del Diable, l’Infern, el Cambril, l’Orgue, la cova de la Verge, la Sagristia, el Bisbe i el pavelló de la Verge. Grups de monjos baixaven en un “tresc iniciàtic” de vuit hores per omplir de religiositat i melodia vocal monòdica aquell darrer pavelló de la Moreneta i encontorns.

L’objectiu principal de l’itinerari era la visita geològica a les coves del Salnitre de Collbató. Això dit, la millor manera d’assolir un objectiu en tot el seu abast és donar-li un toc de transversalitat amb una bona introducció. Si el plat fort va precedit d’un bon aperitiu, l’àpat sempre serà més ben digerit i agradós. És així com ho va entendre Josep M. Nogué, el nostre geòleg de capçalera. Abans de tastar el plat estrella de cuina local, ens va oferir uns platets d’aperitiu d’allò més saborosos. Per tant, l’itinerari d’aquesta sortida geològica va tenir com a precedents:

  • Visita als forns de calç de can Rogent, a peu de la carretera B-112 (Serra de Rogent).
  • Panoràmica montserratina i formació geològica de la serralada, des d’una miranda natural.
  • Tast geològic d’arenisques Buntsandstein.
  • Tast geològic de sediments Muschelkalk.
  • Collbató – Panoràmica cara sud montserratina: observació dels plecs d’arrossegament quasi horitzontals per la “fricció” de la falla del torrent de la Salut i ubicació de les coves del Salnitre.

📸 Als forns de calç – 10 imatges

📸 Les interioritats de les coves – 10 imatges

RECORREGUT

▶️ Itinerari
Collbató (Casal de Cultura) – Forns de calç de can Rogent – Panoràmica Montserratina – Arenisques Buntsandstein – Sediments Muschelkalk superior – Mirador Collbató/Montserrat/Salnitre – La Salut/àrea recreativa – Coves del Salnitre – La Salut/àrea recreativa – Collbató

▶️ Ruta Wikiloc
Tots els detalls del recorregut, d’anada i tornada, per trams (mapa de ruta amb punts de referència, km, desnivells, temps invertit, imatges, descripció per trams, etc.) a rutes wikiloc/esporqueret: COLLBATÓ-COVES DEL SALNITRE, itinerari geològic.

APUNT BOTÀNIC (amb anomalia)

La mitja dotzena d’ametllers (Prunus dulcis) de l’espai del Mercadet de Collbató (Mercat Dominical) vestien la bellesa de la seva flor. Sempre és un goig observar les taques nevades dels ametllers florits a ple hivern. D’altra banda, quan es va albirar aquell matoll groc embolcallat en mil espines,  n’Alfred Bellés, sempre atent al mínim detall, va fer una observació ben pertinent. No es tractava d’una argelaga (Genista scorpius), sinó d’una gatosa (Ulex parviflorus). La gatosa fa la floració de novembre a febrer i és molt més espinosa que l’argelaga; l’argelaga presenta floració més tardana, entre febrer i maig.

Tanmateix, el goig es va veure incrementat amb l’observació dels petits matolls florits de la foixarda (Globularia alypum) que ens van acompanyar al llarg del camí. El color blau lilós de les seves flors és un bell contrapunt a la monotonia cromàtica hivernal. Casualment, just al costat d’un matoll blavós, es va albirar un exemplar amb flors quasi blanques; un petit goig intel·lectual en contemplar aquella anomalia per primera vegada. La coloració blanquinosa dels capítols de les flors s’anomena hipocromia; és a dir, per alguna raó, aquest exemplar ha tingut una mancança d’antocianina (pigment que dóna color a les flors) i, per tant, la floració presenta una tonalitat blanca en lloc de blava. Com deia, un petit goig intel·lectual.

DADES

Josep M. Nogué a l’hora de l’aperitiu: formació de Montserrat i el seu entorn

▶️ OrganitzacióADENC (Sabadell) – Grup de botànica ESBARZER

▶️  Guiatge: Josep Ma. Nogué, geòleg

▶️ Participants: 12 (socis i no socis)
📸 L’Esbarzer en 6 imatges

▶️ Lloc de trobada
●  Casal de Cultura (Collbató) – Per arribar-hi:
Per l’A-2 fins a la sortida 576A, Collbató.
Passeig Mansuet, 9-11, 08293 Collbató, Barcelona
GPS: https://goo.gl/maps/SLiCFxMLhWvjcP9j7

▶️ Lloc d’inici i final de ruta
Es tracta d’una ruta circular. L’inici i final és des del mateix lloc de trobada: Casal de Cultura, Collbató.

▶️ Avituallament (sortida matinal)

Abans d’iniciar l’activitat programada sempre va bé esperar en algun indret resguardat del fred ambiental de febrer i prendre un cafè o quelcom calent.

Fleca PA A CASA TEVA, Collbató – El Forn del Poblé
Aquesta fleca obre cada dia a les 7 del matí i ofereix servei de bar i, per descomptat, alguna llaminadura força més substancial i apetitosa que qualsevol altre bar. Està situada estratègicament al carrer de Sant Corneli, n. 5, des d’on es domina l’esplanada on s’ubica el tradicional mercat dominical de Collbató. Recomanable.

Bar Muntanya, Collbató
Aquest bar, també obert a primera hora del matí, ofereix servei de restauració. Es va aprofitar per fer-hi l’àpat del migdia, després de la finalització de l’activitat. Es va trobar el servei eficient i amable. Tanmateix, el menjar no era precisament de la millor qualitat; el preu sí que ho era i, diríem, un xic o molt exorbitant. Tot val a dir-ho, la primera opció era reservar l’àpat al Cup Restaurant, una opció de cuina mediterrània contrastada i sempre recomanable; però, ai las, estava temporalment tancat.

Salut i natura,
EsPorqueret

WEBGRAFIA – Per saber-ne més

● AA. VV. Ajuntament de Collbató. (2005). Visita a La Cova del Salnitre. Material Pedagògic, Batxillerat. Ajuntament de Collbató.
Rescatat, 28 febrer 2023, de: https://covesdemontserrat.org/wp/wp-content/uploads/2020/11/Coves-BATXILLERAT.pdf

Bellés, Alfred. (s. d.). Descoberta geològica de la muntanya de Montserrat. Dossiers ESO. Associació Cultural del Montserrat. Dossier pendent de publicació.

● CCMA.TV3 (2011). Els orígens de la muntanya de Montserrat (Mariona Losantos). Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA. TV3 alacarta. Vídeo.
Rescatat, 28 febrer 2023, de: https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/divendres/els-origens-de-la-muntanya-de-montserrat/video/3727010/

Cervelló Josep M. (2006). Les coves del Salnitre i el Montserrat subterrani. Muntanya 864, pp. 24-31.
Rescatat, 28 febrer 2023, de: https://ccbe.feec.cat/docs/cec/Hemeroteca/Muntanya/2006/MUNT_2006_04_0864.pdf

Cervelló Josep M. (2008). Cavitats de Catalunya. Les coves del Salnitre. Espeleòleg 45. CEC.
Rescatat, 28 febrer 2023, de: http://www.alexandri.cat/pdf/espeleoleg/espeleoleg_45_2.pdf

● FestaCatalunya. (s.d.). Forns de calç de Collbató. Visita Catalunya.
Rescatat, 28 febrer 2023, de: https://www.festacatalunya.cat/articles-mostra-1948-cat-forns_de_cal_de_collbat.htm

GENCAT. (s. d.). Geozona 225. Coves del Salnitre i discordança progressiva de Collbató. Generalitat de Catalunya, Departament de Medi Ambient i Habitatge, Direcció General del Medi Natural.
Rescatat, 28 febrer 2023, de: https://mediambient.gencat.cat/web/.content/home/ambits_dactuacio/patrimoni_natural/sistemes_dinformacio/inventari_despais_dinteres_geologic/consulta_de_les_fitxes_descriptives_dels_eig/documentos/225_descrip.pdf

Martínez Rius, Albert. (2006). Aproximació a la geologia de Montserrat. Muntanya 864, pp. 32-38.
Rescatat, 28 febrer 2023, de: https://ccbe.feec.cat/docs/cec/Hemeroteca/Muntanya/2006/MUNT_2006_04_0864.pdf

● Pérez-López, A. (2022). Muschelkalk. Departamento de Estratigrafía y Paleontología. Universidad de Granada.
Rescatat, 28 febrer 2023,, de: https://wpd.ugr.es/~aperezl/web/?page_id=470

● Senderismeentren.cat. (2016). Rutes a muntanyes vermelles. El Buntsandstein. Bloc.
Rescatat, 28 febrer 2023, de:
https://senderismeentren.cat/2016/03/04/rutes-a-muntanyes-vermelles-el-buntsandstein/