Crònica jornada “Millorem marges i construccions de pedra seca a Les Setjoles”

Penjat el 20 d'abril de 2016, per GEPEC

Crònica jornada “Millorem marges i construccions de pedra seca a Les Setjoles”

El diumenge 17 d’abril un total de 7 persones van assistir a la jornada de la pedra seca a la finca en custodia de les Setjoles de Pratdip (Baix Camp) emmarcada en les jornades “Ajuda a a conservar un espai en custòdia!” impulsades pel projecte Tejiendo Redes i la Xarxa de Custòdia del Territori. Una manera d’aprendre a fer marges de pedra seca i a ajudar un espai en custòdia.

  Inicialment vam fer una breu presentació de l’acord de custòdia i les actuacions que s’han dut a terme i que es volen tirar endavant en un futur. Seguidament vam veure els diferents exemples que hi ha de marges a la finca, on la major part està formada per antigues terrasses de cultiu ara abandonades i on les brolles i les pinedes de pi blanc guanyen terreny.

 Aquests murs de pedra seca tenen un impacte sobre la biodiversitat, i més en climes mediterranis, perquè generen uns rics ecosistemes per a moltes espècies animals. El desús i la falta de manteniment d’aquestes estructures és una amenaça per a la seva conservació.

 El mestre marger ens va introduir en la tècnica de la pedra seca i en el seu valor històric. Vam escollir el sector que restauraríem, una franja on es va desprendre el marge fa molts anys i  que connectaria els dos trams i en formaria un de llarguíssim, uns 200 metres, i d’alçada considerable, de 2 metres. El tram a recuperar seria doncs d’uns 4 metres de llarg. A més, aquest mur tenia la particularitat que estava recolzat sobre una llarga llosa de pedra calcària.

 Es va netejar la zona de terra i pedres que havien caigut del marge per tornar-les a utilitzar i sobre la pedra calcària es tornà a aixecar el mur afegint les pedres adequades i que encaixessin.

 Per finalitzar la jornada, vam començar a desbrossar l’entrada d’un antic forn de calç que havia passat desapercebut molt de temps. Així vam destapar l’entrada, tot i que per enretirar pedres i la vegetació de l’interior encara queda molta feina per fer.

 En resum, tot i ser pocs participants va ser un matí molt complet, on vam conèixer un espai en custòdia i vam aprendre la tècnica dels marges de pedra seca.

Vegeu l'album de fotos de la jornada