Defensem l’espai natural dels Bellots

Penjat el 12 d'octubre de 2021, per Adenc

L’Anella Verda de Terrassa és un espai natural clau per a la ciutat de Terrassa i pel Vallès Occidental . És per això que diverses entitats, entre elles l’Adenc, s’han unit sota el paraigües de “Tu Ets Entorns Terrassa” per tal de donar a conèixer i protegir els valors naturals, agraris i socials dels diferents espais a l’entorn de la ciutat. Aquesta plataforma inicia la seva acció posant en valor la singularitat d’aquests espais i posant el focus a Els Bellots..

L’Ajuntament de Terrassa ha pres la decisió d’urbanitzar els terrenys d’Els Bellots, proposant de convertir l’espai en un gran polígon logístic. Per això el va excloure expressament de l’Anella Verda.

Entre els valors en risc, s’apunta que els Bellots és una zona de caça per a ocells rapinyaires, com l’aligot comú i el xoriguer. Es tracta doncs d’un entorn estratègic en perill. Hi ha diversos torrents que travessen l’espai i en tot aquest tram, hi ha diversos llogarrets que formen part del catàleg d’espais d’interès natural de Terrassa. El caràcter agrícola d’aquest espai, preservant encara els conreus de secà i els marges entre camps, son claus per tal de mantenir la funcionalitat biològica de l’espai i permetre la conservació moltes espècies d’animals i plantes.

Tot i ser un espai molt malmès i delimitat per moltes infraestructures, té molts punts d’interès pel que fa a l’avifauna i des del grup d’ornitologia del Centre excursionista de Terrassa, fa temps que en el marc de les “Sortides pels entorns de Terrassa” en fem un seguiment i reculls de dades ornitològiques que podeu consultar al blog: https://ocellsceterrassa.wordpress.com/

La zona dels Bellots és travessada també pel Camí dels Monjos, que uneix els monestirs de Sant Cugat del Vallès i Sant Llorenç del Munt i que forma part patrimoni històric i cultural de la comarca. Es un camí que ha sofert moltes modificacions en els darrers anys i que amb les actuacions previstes es veurà també afectat.

Us convidem a fer un recorregut circular per descobrir-lo aquest dissabte 16 d’octubre, a una sortida matinal a càrrec de Toni Sanllehí, ornitòleg.  Inscripcions en el següent enllaç.  

També us recordem que el pròxim diumenge 24 d’octubre a una passejada reivindicativa a la zona de Bellots II, l’espai on l’ajuntament té previst construir el polígon. Durant el recorregut, que serà d’uns 4,5 quilòmetres, us explicarem els valors d’aquest espai agrícola situat entre Terrassa i Sabadell. A més, aprofitarem la trobada per prendre una fotografia grupal per simbolitzar el nostre compromís amb la protecció de Bellots davant l’especulació urbanística. Per aquesta acció demanem si podeu portar una peça de roba de color vermell.