Denunciem dos anys d’inacció per part de l’administració per parar les activitats il·legals al Fluvià Marina.

Penjat el 27 d'abril de 2023, per Despatx IAEDEN

Des del 2021 el promotor del Fluvià Nàutic ha eliminat el dret de pas pel camí del Joncar i fa activitats econòmiques il·legals d’aparcament, càmping i amarraments que ofereix a la seva web.


L’àmbit del Fluvià Nàutic te una classificació urbanística de sòl no urbanitzable d’acord amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del 29/4/2009 i la sentència del Tribunal Suprem del 20/12/2012. A més, com a no urbanitzable, forma part del sòl de protecció territorial del Pla Territorial Parcial de les Comarques de Girona i, com a sòl de protecció territorial, està inclòs en el Pla d’Espais de Interès Natural de Catalunya i Xarxa Natura 2000. Aquest àmbit també està sotmès a les disposicions del Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner, que el classifica com a sòl no urbanitzable costaner 1 i prohibeix la seva transformació urbanística. Entremig, el 2012, el promotor rep del govern de Madrid la concessió d’ús de “làmina d’aigua”.


Malgrat les clares sentències esmentades abans, i sense cap permís, a partir del juny del 2021, la promotora comença activitats il·legals d’aparcament, càmping i amarraments i anul·la el dret al camí que té la zona amb arguments que de cap de manera l’eximeixen de demanar els permisos pertinents a l’administració. A partir d’aquest moment, IAEDEN-Salvem l’Empordà i la plataforma ciutadana Grup en Defensa de la Gola del Fluvià presentem denúncies i queixes davant l’Ajuntament de Sant Pere Pescador i la Generalitat de Catalunya als departaments de Territori i al d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Després d’aquestes denúncies i queixes, l’actuació de les administracions en dos anys que han transcorregut són d’una clara deixadesa de les seves competències, permetent activitats il·legals en un espai especialment protegit a nivell de planejament per part d’aquestes mateixes administracions. A més, és difícil entendre que l’Ajuntament de Sant Pere Pescador no hagi aprovat una ordre de cessament d’activitat il·legal malgrat les denúncies fetes pels Agents Rurals i els informes que avalen amb ple dret que les activitats que es desenvolupen al Fluvià Marina no compten amb cap permís municipal i que la Generalitat permeti en un espai de la Xarxa Natura 2000 activitats i obres de caràcter il·legal sense cap mena d’actuació.


Davant aquesta situació i tenint en compte que aquest paratge de gran bellesa natural i valor ecològic es va aconseguir protegir amb l’esforç de moviments reivindicatius i d’administracions públiques, INSTEM QUE:

  • L’Ajuntament de Sant Pere Pescador recuperi la prolongació del camí del Joncar com a camí d’ús públic.
  • L’Ajuntament i les respectives administracions de la Generalitat aturin l’activitat econòmica il·legal del Fluvià Nàutic i que es dugui a terme les accions sancionadores pertinents per les obres il·legals realitzades, així com la restitució de la legalitat urbanística.
  • L’administració pública adquireixi els terrenys del Fluvià Nàutic per mitjà del Conservatori del Litoral, es faci un concurs públic de projectes per regenerar tota la zona i aquesta esdevingui de nou un lloc acollidor de flora i fauna i un territori obert a totes les ciutadanes i ciutadans.

The post Denunciem dos anys d’inacció per part de l’administració per parar les activitats il·legals al Fluvià Marina. appeared first on IAEDEN - Salvem l'Empordà.