Penjat el 7 de juliol de 2020, per Adenc
La tipologia dels boscos de l’entorn de les ciutats del Vallès, amb arbres relativament joves i sense massa cavitats que proporcionin refugi a les espècies forestals de quiròpters (escletxes, nius vells de picot, etc…), es poden veure agreujades per episodis com les ventades de 2014 que fan perdre massa forestal. Per aquest motiu, l’any 2017 l’ADENC va desenvolupar un dels projectes guanyadors de la convocatòria del Retorn Social de La Crida d’aquell any, i es van col·locar 10 caixes refugi distribuïdes en dues zones als boscos del Parc Agrari i de Castellarnau. El posterior seguiment de les caixes refugi realitzat pels voluntaris del Grup d’Estudi dels Ratpenats de l’ADENC (GERA), va evidenciar la bona acceptació de les caixes per part de les pipistrel·les del rodal, que les van ocupar principalment a l’hivern.
De manera similar, el 2017, l’Ajuntament de Terrassa també va promoure un projecte amb objectius similars al de l’ADENC, i va construir 12 caixes refugi instal·lades en 6 ubicacions al voltant de l’Anella Verda de Terrassa. Les caixes no s’havien pogut revisar des de la seva col·locació i per això el passat 2 de juliol, voluntaris del GERA vam desplaçar-nos a Terrassa on havíem quedat amb els responsables del Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament. Amb l’experiència adquirida amb les caixes del rodal de Sabadell, vam revisar-ne 10 de les egarenques i vam poder constatar que algunes estaven ocupades per pipistrel·les.
Sembla doncs confirmar-se que lluny de ser ignorades, les caixes instal·lades als boscos del rodal de les nostres ciutats són utilitzades pels quiròpters per a refugiar-s’hi en diferents èpoques de l’any. De moment, només hi hem pogut constatar la presència de pipistrel·les, uns ratpenats relativament comuns i grans consumidors d’insectes que són una peça clau en el control de les poblacions de molts d’aquests invertebrats. El seguiment dels refugis continua i veurem en un futur si acabem trobant alguna colònia de cria o altres espècies menys comunes i més vulnerables.
Esperem també poder mantenir la col·laboració amb l’Ajuntament de Terrassa i contribuir així a ampliar el ventall de mesures de protecció dels quiròpters vallesans.
En aquest sentit, el GERA continuarà durant el 2020 la col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers que recentment ha impulsat un lloc web (www.ratpenats.org) des del qual es pot accedir als quatre projectes de ciència ciutadana sobre ratpenats que coordina (ratpenats aquàtics, hàbitats, caixes i refugis). Des de fa uns anys, el GERA ja ha vingut col·laborant amb el projecte QuiroRius (seguiment de ratpenats aquàtics) i ara també ho hem començat a fer amb el projecte QuiroCaixes de seguiment de caixes refugi. Us animem que o bé a nivell individual o bé com a voluntaris de l’ADENC us impliqueu en algun d’aquests projectes que contribueixen notablement a augmentar el coneixement sobre els quiròpters catalans gràcies a la contribució de tots i totes.
Informació relacionada:
http://adenc.cat/als-ratpenats-els-agrada-passar-lhivern-a-les-nostres-caixes-refugi/